• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Șeful APIA: Din 15 septembrie începem plata ajutorului Covid pentru bovine și tona de lapte!

  Roxana Dobre -

  Când începe plata ajutorului de Covid pentru bovine și laptele livrat la procesator. Fermierii ne întreabă aproape zilnic dacă avem informații noi despre acest ajutor de stat achitat în acest an crescătorilor de bovine de lapte, dar și celor care au taurine de carne și celor care cresc bubaline.

  Crescătorii de animale care așteaptă Ajutorul de Covid acordat pe cap de bovină și tona de lapte primesc o veste bună. Șeful APIA, Adrian Pintea, a anunțat în premieră pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că plata va demara de la 15 data de septembrie.

  ”Acum derulăm controlul administrativ și ne-am propus ca de la 15 septembrie să demarăm plata. Noi am solicitat banii și putem face primele plăți. Cuantumurile nu vor fi mult schimbate comparativ cu cele estimate inițial”, a precizat directorul general al APIA, Adrian Pintea.

  Citiți și: Ajutor COVID bovine 2021: condiții, documente, sume și plăți

  Reamintim că după ce Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat închiderea campaniei de cereri și efectivele declarate de fermieri, jurnaliștii Agrointeligența au calculat în premieră, cuantumul minim pe care îl încasează crescătorii de animale până la finele acestui an, în contul ajutorului de stat de Covid la bovine și bubaline.

  Conform unui comunicat al APIA, remis marți pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, până la finalul campaniei, 10 august, au fost depuse un număr de 93.593 cereri pentru un număr total de 1.307.297 capete animale și o cantitate de lapte de 81.176,35 tone.

  Agenția mai precizează că plafonul total alocat este de 225.537.713,79 lei, repartizat astfel:

  a) 182.708.014,97 lei pentru efectivele de bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021, la care se pot adăuga efectivele de bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2021;

  b) 42.829.698,82 lei pentru cantitatea de lapte valorificată în luna ianuarie 2021.

  ”Cuantumul pe cap de animal se va calcula prin raportarea plafonului (182.708.014,97 lei) la efectivul total de bovine eligibile, iar cuantumul pe tona de lapte prin raportarea plafonului (42.829.698,82 lei) la cantitatea totală de lapte eligibilă”, mai anunță agenția.

  Reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au făcut un prim calcul folosind plafonul alocat și efectivele, respectiv cantitățile de lapte declarate în cererile fermierilor. Ne-au rezultat următoarele cuantumuri:

  Cuantumurile finale vor fi stabilite de APIA după finalizarea controalelor acestea putând crește pe măsură ce în urma verificărilor vor mai fi tăiate animale de la plată sau tone de lapte. APIA mai precizează că valoarea ajutorului de stat se calculează pentru fiecare beneficiar în funcție de numărul de capete de bovine eligibile la care se poate adăuga și valoarea calculată în funcție de cantităţile de lapte, în tone, produse și valorificate, eligibile până la concurența plafonului de 225.000 euro la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență.

  Plata maximă pe fermă – 225.000 de euro

  Conform agenției, ajutorul de stat se cumulează, fără a depăși echivalentul în lei a 225.000 euro pentru același beneficiar, și cu alte forme de sprijin acordate în conformitate cu secțiunea 3.1 din Comunicarea CE respectiv:
  – Ordonanța de urgență a Guvernului nr.149/2020 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, aprobată cu modificări prin Legea nr.19/2021;
  – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 150/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, aprobată cu modificări prin Legea nr.20/2021;
  – Ordonanța de urgență a Guvernului nr.151/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, aprobată cu modificări prin Legea nr.21/2021;
  – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 205/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, aprobată prin Legea nr.122/2021,
  – Măsura 21 – Măsură specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepţional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia COVID-19 din cadrul PNDR 2014-2020.

  Termen de plată la ajutorul de Covid Bovine: 31 decembrie

  Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2021.

  Reamintim că Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră care sunt primele simulări pentru cuantumuri efectuate de APIA, raportate la cifrele înregistrate până la 9 august, cu o zi înainte de finalizarea campaniei.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ajutor de Covid pentru ovine. De ce nu primesc oierii ajutor de stat ca fermierii cu bovine Anunțul făcut astăzi de directorul APIA, Adrian Pintea, despre plata subvențiilor! Decizie MADR: Plată majorată pentru toți fermierii!

  Ultimele știri

  Alertă ANM în vigoare! Vreme foarte rece și rafale puternice de vânt de peste 80-100 km/h! Ziua europeană a produselor ecologice. Decizia pentru fermieri luată de trei instituții europene! Carmen Avram – interpelare către comisarul Wojciechowski: Când veți face studii pentru a vedea cum sunt afectați fermierii?