• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Sarea – beneficii la legume. Tratamente cu sare în locul chimicalelor

  Roxana Dobre -

  Sarea are multiple utilizări în grădina de legume și poate înlocui o serie de tratamente chimice. Sarea se poate folosi la roșii, la ceapă sau la sfeclă roșie, precum și la alte culturi de legume.

  Uneori în locul îngrășămintelor și fertilizanților comerciali se pot folosi niște produse foarte simple, cum ar fi sarea, zahărul, usturoiul, chefirul, muștarul sau cenușa. Pe lângă costurile mici, prin aplicarea acestor produse se obțin legume mai sănătoase și ecologice.

  Sarea poate fi utilizată cu ușurință în grădină fiind la îndemâna oricărui gospodar iar prețul acesteia nu este unul foarte mare.

  Sare la roșii contra manei

  Sare în grădină la roșii, contra manei

  Sarea la roșii, în grădină, este eficientă în combaterea manei. La primele semne de mănare a roșiilor, pentru a salva recolta, trebuie accelerată coacerea tomatelor. În astfel de cazuri de multe ori se recomandă fertilizarea cu potasiu și fosfor. Dar există și o metodă de combatere a manei pe bază de sare.

  Rețeta cu sare pentru roșii se obține dizolvând 100 g de sare în 1 litru de apă. Cu soluția obținută se stropesc tufele bolnave. După tratament, frunzele se vor îngălbeni și vor cădea, iar toată energia plantei se va orienta spre dezvoltarea fructelor. În afară de aceasta, pelicula subțire de sare care se va depune pe roșii le va proteja de dezvoltarea ulterioară a infecției.

  De precizat că pentru a stropi roșiile nu e neapărat să așteptați primele semne ale manei. Preventiv, puteți stropi plantele cu soluție de tinctură proaspătă de usturoi (50 ml la o găleată de apă) sau cu soluție de lapte sau chefir supra-fermentat (1 litru la o găleată de apă).

  Sare pentru un gust mai dulce la legume

  Sare la legume pentru un gust mai dulce

  Sarea se poate admninistra legumelor pentru un gust mai dulce. Rețeta cu sare, da data aceasta sare amară, pentru un gust mai bun se poate aplica la roșii, dar și la alte legume, precum ardeiul, castravetele sau vinetele.

  Pentru a un gust la dulce la legume, se pune o linguriță de sare amară în groapa făcută înainte de plantarea semințelor, apoi se udă plantele la fiecare două săptămâni cu o soluție obținută din 4 litri de apă și 2 linguri din ingredientul genial.

  Citiți și: Rețetă de îngrăşământ cu sare amară pentru roşii mai gustoase

  Tratament cu sare la sfecla roșie

  Sare la legume. Rețetă pentru sfecla roșie

  Sare poate trata cultura de sfeclă roșie ce are probleme de creștere și nici dulceața necesară.

  Tratamentul cu sare la sfecla roșie se facu din 35-50 de grame de sare dizolvată într-o găleată de 5 litri de apă. Cu soluția aceasta se udă cultura de sfeclă la începutul verii, după ce apar 8 frunze adevărate. Soluția de sare nu se toarnă direct la rădăcină, ci între rânduri, la circa 10 cm de tufe.

  Sarea alungă limacșii

  Sarea alungă limacșii din grădina de legume

  Sarea este un tratament contra limacșilor din grădina de legume. Pe timp ploios apar foarte mulți melci fără cochilie care se hrănesc cu frunzele și fructele de căpșun, cu salată sau chiar varză. Atacul limacșilor este prezent seara, noaptea și dimineața. Pe parcursul zilei ei se ascund în locuri umbrite, pe sub scânduri sau în iarbă densă. Anume în acest locuri trebuie presărată sare grunjoasă. Din cauza durității acesteia, limacșii stau deoparte.

  Citiți și: Cum scăpăm de limacși: 5 metode bio pentru combaterea melcilor fără cochilie care atacă cultura de legume 

  Sarea, ajutor la transplantarea răsadurilor de legume

  Sarea pentru răsaduri de legume. Ajută transplantarea

  Sarea pentru răsaduri este sarea amară. Ea reușește să reducă șocul pe care plantele tinere îl resimt la transplantare. Astfel plantele nu o să mai sufere în momentul în care sunt mutate, așa că o să vă asigurați că ele nu o să se îmbolnăvească, ba chiar o să crească din ce în ce mai repede.

  Sarea ajută plantele să absoarbă nutrienții cât mai repede, funcționând ca un îngrășământ natural. Cu acestea fiind spuse, nu mai trebuie să recurgeți la produce chimice. Ținând cont că acest ingredient conține magneziu, frunzele o să fie mai verzi dacă puneți o lingură de sare la fiecare 30 cm de plantă.

  Sarea ajută ceapa să nu putrezească

  Sare la legume. Ajută ceapa să nu putrezească

  Putrezirea cepei este cauzată de cele mai multe ori acțiunii unor muști numite napomyza gymnostoma. Dacă ați observat că vârfurile cozilor de ceapă se îngălbenesc, presărați urgent parcela cu sare (1 kg de sare la 10 m²) și udați bine solul, astfel încât sarea să se dizolve în sol.

  Sarea amară, aport de magneziu pentru legume și trandafiri

  Sarea amară, cunoscută și ca sarea Epsom, este utilă în grădină pentru că oferă un plus de magneziu culturilor de legume, dar și trandafirilor. Înainte de a aplica tratamente cu sare amară, verificați dacă solul din grădină are carență de magneziu.

  Tratamentul cu sare amară la legume se face ca udare directă, cât și ca pulverizare pe plante, adică prin aplicare foliară. Dacă optați pentru udare, atunci aplicați o soluție din o lingură de sare amară la 4 litri de apă.

  Sarea amară ca tratament foliar se aplică la legume în soluție de două linguri la 4 litri de apă, o dată pe lună. Dacă vreți să aplicați tratamentul săptămânal, soluția se prepară cu o singură lingură de sare amară la 4 litri de apă.

  Sarea amară se aplică la tradafiri primăvara, pe frunzele tinere, în dezvoltare, și apoi după înflorire. Se stropesc plantele cu o soluție obținută dintr-o lingură de sare amară și 4 litri de apă. Stropirea se face o dată pe lună.


  Te-ar mai putea interesa

  Plăți subvenții APIA. Fermierii care nu-și pot încasa banii până la finalul acestui an Crescătorii de animale care au subvențiile blocate la plată Preț purcei Danemarca. Cât costă acum un purcel pentru îngrășat

  Ultimele știri

  Cezara Vișan, director executiv CICH Năvodari: ”Ne-am pregătit pentru campania de primăvară. Avem stocuri de îngrășăminte și livrăm fermierilor” Investiția de un milion de euro a fermierului Puiu Ilisei, pe cale să se piardă din cauza unei legi tergiversate Carmen Avram, europarlamentar: ”Noi lucrăm aici, și lucrăm numai în interesul țării. Din păcate văd că în țară sunt personaje care vor să pună frână sectorului agricol din România”