• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Răspuns APIA pentru fermieri: Două culturi care nu primesc subvenție în acest an!

    Roxana Dobre -

    Două culturi pentru care fermierii sperau să încaseze subvenție de la APIA și despre care, la controalele în teren, au aflat că nu sunt eligibile în cadrul schemei de sprijin pentru plata de 10.768,225 lei, echivalentul a 2.210 euro.

    Fermierii au cerut clarificări legate de subvenția pentru legume în spații protejate iar Agrointeligența-AGROINTEL.RO a cerut lămuriri direct la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cu privire la eligibilitatea acestor culturi.

    Mai mulți fermieri ne-au cerut clarificări cu privire la eligibilitatea culturii de ardei gras tip gogoșar în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru culturi de legume în spații protejate, acordate în acest an în baza actului normativ de Guvern Hotărâre nr. 651 din 16 iunie 2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021. Mai mulți producători agricoli au fost direct interesați dacă și această cultură poate primi sprijin, chiar dacă depunerea cererilor s-a încheiat la 20 iulie. De asemenea, alți legumicultori ne-au întrebat dacă ardeiul iute este eligibil.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a întrebat APIA iar conform răspunsului oficial al agenției ”tipurile de ardei gogoșar și iute nu se încadrează la plata sprijinului”.

    ”În conformitate cu prevederile art. 2 lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 651/2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, pentru specia ardei, doar culturile de ardei gras și/sau ardei lung sunt eligibile.

    Conform literaturii de specialitate tipurile de ardei sunt următoarele:

    Tehnologiile de cultură diferă în funcție de tip, soi/hibrid și sistem de cultură. Prin urmare tipurile de ardei gogoșar și iute nu se încadrează în categoria culturilor eligibile pentru acordarea ajutorului de minimis pentru legume în spații protejate, conform Hotărârii Guvernului nr. 651/2021”, a fost răspunsul agenției.

    Reamintim că APIA a anunțat la închiderea campaniei de primire a cererilor că au fost înregistrate 14.239 de solicitări pentru o suprafaţă de 1.532,28 hectare. În această perioadă Direcțiile Agricole Județene (DAJ), împreună cu funcționarii APIA, efectuează controlul administrativ la cultivatorii de legume care au solicitat ajutorul de minimis prin ”Programul Legume în spații protejate”. Astfel în urma verificărilor legumicultorii pot începe vânzarea și ulterior vor depune documentele justificative, până la 2 decembrie,  pentru finalizarea dosarului și începerea plăților.

    Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis /cultură /1.000 mp /beneficiar este de 2.210 euro (10.768,225 lei) și se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei, stabilit de către Banca Centrală  Europeană, la data de 30 septembrie 2020, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr.323 din 1 octombrie 2020. Inițial valoarea anunțată a fost de 2.000 euro dar suma a fost suplimentată cu 210 euro/cultură conform unei hotărâri  pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 651/ 2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, precum și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021, publicată în Monitorul Oficial, marți 26 octombrie.

    Pe larg despre acest ajutor de minimis, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Minimis legume sere și solarii 2021: condiții, culturi eligibile, acte necesare, condiții și plăți


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”