• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Oros: Apicultorii – 5 zile la dispoziție să depună cererea pentru ajutorul de minimis

    Roxana Dobre -

    Anunț despre ajutorul de minimis așteptat de apicultori. Ministrul demis și demisionar al Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat vineri, 12 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă că proiectul care prevede o plată de circa 23,7 lei pe familia de albine se află încă în avizare interministerială și ”speră” că acesta va fi adoptat în următoare ședință de Guvern.

    Pentru că banii trebuie plătiți până la finele anului 2021, fiind vorba despre un ajutor de stat, ministerul a decis să reducă perioada în care apicultorii pot depune cererile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), de la 30 de zile cât prevedea proiectul inițial la 5 zile.

    ”Legat de ajutorul de minimis pentru apicultori trebuie spus că am prins în bugetul ministerului încă de la începutul anului această sumă. Discutăm de 53,2 milioane lei, aproximativ 23,7 lei pe familia de albine. Din nefericire există în avizare această Hotărâre de Guvern (HG), în avizare interministerială, din septembrie. Chiar ieri am primit de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avizul și am trimis către ultimul minister avizator și anume Ministerul Justiției. Ca să putem să facem plățile anul acesta, să nu se piardă banii, pentru că a durat foarte mult avizarea, am redus termenul de depunere de la 30 de zile la 5 zile. Plățile vor fi făcute prin APIA. Să sperăm că săptămâna viitoare în prima ședință de Guvern va trece și acest HG”, a anunțat Oros.

    Apicultorii ar urma să primească un sprijin de 23,7 lei/familia de albine

    Stuparii vor primi banii sub formă de ajutor de minimis acordat pentru pierderile înregistrate în primăvară din cauza condițiilor meteo.

    De precizat că după aprobarea în ședință de Guvern, proiectul trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Ulterior APIA poate demara campania de primire a cererilor care va fi urmată obligatoriu și de o sesiune de controale. În final, se pot face și plățile care trebuie finalizate până la 31 decembrie 2021.

    Pe larg despre condițiile, sumele și beneficiarii acestui ajutor aici: Ajutor de minimis de 23,7 lei/familia de albine. Ce se întâmplă cu proiectul care prevede banii pentru stupari!

    Reamintim că în 2020, suma plătită apicultorilor a fost de 25 lei/familia de albine, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis a fost de 49.948.500 lei, reprezentând circa 10.516.359,27 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019, respectiv 4,7496 lei.

    Asociația Forța Fermierilor a cerut de urgență introducerea proiectului pe ordinea de zi a Guvernului 

    Asociaţia Forţa Fermierilor a transmis pe 3 noiembrie Ministerului Agriculturii şi Guvernului o adresă în care semnalează că în lipsa unei aprobări urgente a sprijinului pentru apicultori, sumele alocate acestui sector se vor pierde, fiind şanse minime să se regăsească în bugetul naţional pe anul viitor.

    ”Vă solicităm aprobarea în regim de urgență, în următoarea ședință de Guvern, a proiectului de Hotărâre privind aprobarea schemei Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol”, se arată în adresa transmisă de Asociația Forța Fermierilor și semnată de vicepreședintele Asociației, Dan Pănescu, Coordonatorul Departamentului Apicultură din cadrul AFF.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre acest subiect aici: Dan Pănescu, Asociaţia Forţa Fermierilor: Am cerut ca ajutorul de minimis pentru apicultură să fie aprobat în următoarea şedinţă de Guvern!


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”