• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alexandru Gruia, directorul Garden Center Grup: ”Din perspectiva activității de producție a plantelor ornamentale, intervenția statului a fost practic inexistentă”

    Daniel Befu -

    Alexandru Gruia, directorul Garden Center Grup, punctează modalitățile în care statul român ar putea sprijini financiar pepinierele autohtone de plante ornamentale, pentru ca România să devină competitivă în raport cu powerhouse-urile europene exportatoare de material dendrologic.

    Producătorii de plante ornamentale, indiferent de colțul de țară în care-și desfășoară afacerile, au o percepție similară asupra modului în care statul român ar trebui să-și facă simțită prezența în această nișă de business al agriculturii. Pentru antreprenorii din branșă, absența implicării statului în pepinierele de plante ornamentale e ca și cum Dumnezeu Însuși ar fi lipsit din Grădina Edenului în zilele de după Creație.

    În cadrul campaniei Agrointeligența de conștientizare a autorităților de nevoia acestui domeniu de a fi sprijinit în mod legal și legitim, am dialogat și cu Alexandru Gruia (35 ani), directorul Garden Center Grup din Măgurele, Ilfov, care exploatează cea mai mare suprafață de plante ornamentale de la nivel național. E vorba de 100 ha de pepiniere și 5 showroom-uri în jurul Bucureștiului, grupul de firme având o tradiție de peste 23 de ani în ce înseamnă activitatea de producție a plantelor ornamentale.

    Citiți și: Cristian Perianu, proprietar pepinieră plante ornamentale: ”Nu ne-am încadrat să accesăm niciun proiect european!„ 

    Finanțist de profesie, Alexandru Gruia privește problema din prisma efectelor potențiale pe care un astfel de sprijin l-ar putea avea pentru afacerile în domeniu. ”Din perspectiva activității de producție a plantelor ornamentale, intervenția statului a fost practic inexistentă, atât la nivel de programe de stat, cât și la nivel de PNS (Planul Național Strategic – n.r.), în perspectiva următorului val de fonduri europene. Asta deși Uniunea Europeană permite statelor să lanseze scheme de ajutor de stat pentru producătorii din domeniul nostru de activitate. Asta în contextul în care toate țările cu renume în domeniul plantelor ornamentale au diverse forme mascate de întrajutorare a producătorilor lor naționali. Maniera în care realizează acest lucru e o chestiune căreia fiecare țară îi dă o formă specifică. Sprijinul trebuie să vină tot ca un avantaj competițional în raport cu ceilalți producători din vest, care au mulți, mulți ani înaintea noastră și au ajuns să-și amortizeze investițiile, să-și definitiveze mult mai bine modelul de business și care astăzi sunt cu cel puțin 50-100 de ani în fața noastră”, este de părere directorul Garden Center Grup.

    Fonduri pentru mecanizarea pepinierelor, subvenții crescute și finanțarea pregătirii personalului

    Alexandru Gruia a identificat mai multe direcții de implicare a statului, pe care le vede ca fiind potențial viabile.

    ”Nevoile noastre sunt diverse. În primul rând avem nevoie de sprijin pentru dotarea cu echipamente și modernizarea pepinierelor, care sunt destul de puține la număr la nivel național. Pentru a ne putea întreține mai bine culturile, avem nevoie de dotare cu echipamente moderne de sprijin al producției: echipamente de plantare, de scoatere a arborilor din pământ, de manipulare efectivă a plantelor, dar și de investiții în sisteme ultramoderne de irigații și în sisteme de protecție a pepinierelor. Cred că pe zona asta de obținere a unor finanțări în vederea dezvoltării, ar putea să intervină statul și să ne dea o mână de ajutor. Ar putea de asemenea finanța instruirea personalului, fiindcă suntem deficitari la capitolul forță de muncă specializată și ar putea sprijini inclusiv înființarea pepinierelor, sau ne-a putea sprijini sub formă de subvenții, cum există la alte culturi agricole”, enumeră Gruia principalele modalități de sprijin care ar ajuta la vitalizarea afacerilor din domeniu.

    România trebuie să aspire ca din importator net, să devină exportator de material dendrologic

    Banii injectați de stat în sectorul plantelor ornamentale ar avea un efect de bumerang, răsfrângându-și efectele pozitive asupra economiei românești. ”Nivelul de dezvoltare al acestei ramuri este infim. Practic avem două mari categorii de producători de material dendrologic. Sunt ocoalele silvice, care sunt producătoare de material dintr-o anumită categorie, și mai sunt inițiativele private, care deservesc și ele într-o foarte mică măsură nevoia noastră de plante ornamentale. De aceea cred că există un potențial neexploatat și mult loc de creștere a pieței. Mi-e greu să vă dau un ordin de mărime, dar văd un potențial imens, multiplicat de cel puțin 50 de ori. Printr-o intervenție a statului pentru sprijinirea producătorilor de plante ornamentale, am putea să ne transformăm într-un potențial furnizor de material dendrologic în primul rând pentru noi, ca țară, cât și pentru Europa. La acest moment România e un importator net de plante ornamentale, deși avem toate premisele să fim autosuficienți, dacă statul ar sprijini producătorii autohtoni să aducă plus valoare. Atuul nostru ca țară în producția de plante ornamentale este forța de muncă mai ieftină și faptul că terenul este ieftin și arenda mai avantajoasă în comparație cu celelalte state membre. Dacă producătorii români vor ajunge să genereze volume suficiente de material dendrologic, cred că Europa în integralitatea ei ar putea fi o piață de desfacere pentru noi”, crede acesta.

    Citiți și: Ionuț Olteanu solicită autorităților să trateze horticultura ca pe o ramură a agriculturii cu drepturi egale!

    Partea și mai bună e că domeniul e atât de vast, încât actorii din domeniu, mai vechi sau nou intrații, nici măcar nu se vor concura unii pe alții. ”În această activitate, gama sortimentală este extrem de diversificată, încât nici un producător nu poate să deservească toate nevoile unui proiect de amenajare peisagistică. Soluțiile trebuie alese de la fiecare producător specializat, pe o anumită categorie de plante, așa că sunt sigur că ori de unde am începe, am avea un potențial de dezvoltare a unei afaceri cu șanse de reușită”, explică Alexandru Gruia.

    Tehnologizarea pepinierelor poate duce la dublarea productivității muncii

    Producători mari, precum Garden Center Grup, se confruntă și cu alte tipuri de limitări, generate de deficitul de forță de muncă specializată, în 2021 compania fiind obligată să aducă inclusiv forță de muncă din Sudan pentru a-și acoperi deficitul. De aceea, lansarea unor scheme de ajutor de stat pentru producătorii de plante ornamentale, permise de cadrul legal european, ar permite companiei pe care o coordonează, creșterea productivității muncii prin mecanizare.

    ”Există un anumit grad de automatizare pe care îl putem implementa, însă în cazul Garden Center Group nu a existat niciodată vreo intenție de reducere a forței de muncă, ci la dezvoltarea cu aceeași forță de muncă a activității noastre. Modernizarea nu ar reprezenta un risc pentru oamenii pe care i-am luat în echipă și i-am școlarizat și care nu sunt de debarasat. Tehnologia cred că ar îmbunătăți mult productivitatea muncii. Dacă am dispune de finanțare ca să implementăm cele mai moderne și inovative soluții tehnice existente în piață, am putea, cu aceeași echipă de care dispunem în prezent, să ne dublăm activitatea”, exemplifică Alexandru Gruia.

    Citiți și: Jiva Grubacki, președintele Asociației Producătorilor de Plante Ornamentale în Câmp și Spații Protejate: ”E momentul ca statul să facă un pas real înspre sprijinirea sectorului” 


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!