Subvenția care aduce 600 euro în plus pe hectar. Condiții, beneficiari și acte necesare la APIA
Roxana Dobre -O plată importantă pe hectar poate fi cerută de fermierii care aleg o cultură ce le aduce 600 de euro în plus la subvenție. Suma se achită prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru fermierii care bifează în cererea unică Sprijinul cuplat pentru venit – hamei, intervenția PD-15 și respecte condițiile de eligibilitate.
Sprijinul cuplat pentru venit – hamei, intervenția PD-15 presupune acordarea unei plăți cuplate unice pe hectarul eligibil și se acordă fermierilor care îndeplinesc o serie de criterii de eligibilitate.
- Sprijinul cuplat pentru venit – hamei. Condiții obligatorii la APIA;
- Sprijinul cuplat pentru venit – hamei. Producția minimă obligatorie pe hectar;
- Sprijinul cuplat pentru venit – hamei. Avantajele culturii;
- Ce suprafață-țintă vizează MADR pentru plata subvenției;
- Cuantumurile estimate pentru sprijinul cuplat pentru venit – hamei.
Citiți și: Hameiul, o cultură în corzi
Sprijinul cuplat pentru venit – hamei. Condiții obligatorii la APIA
Fermierii care vor să încaseze plata cuplată pe hectar trebuie să depună cererea unică în termen la APIA, intervalul 1 martie – 15 mai, fără penalizări și să respecte o serie de condiții specifice schemei.
Astfel fermierii trebuie să respecte următoarele condiții:
a) sunt beneficiari BISS. Condițiile BISS aici: BISS – subvenția de bază la APIA: condiții, cuantum la hectar
b) sunt utilizatorii unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS);
c) exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha și cu o suprafață a parcelei agricole de cel puțin 0,1 ha;
d) au încheiat contract/contracte de vânzare a producției minime cu o fabrică de bere/unităţi de procesare a hameiului pentru scop farmaceutic/unităţi de procesare a hameiului pentru producţia de bere, înregistrate în ONRC. Fac excepţie fermierii care au şi calitatea de procesator înregistrat la ONRC, pentru producţia ce urmează a fi procesată în unitatea proprie;
e) solicitantul trebuie să înregistreze contractul de vânzare pentru producţia de hamei la DAJ. O copie a acestui contract se depune ulterior de către solicitant la centrul local/judeţean sau al municipiului Bucureşti al APIA. Copia contractului menţionat anterior se depune până la data de 15 octombrie a anului în care solicitantul depune cererea de plată.
Sprijinul cuplat pentru venit – hamei. Producția minimă obligatorie pe hectar
Fermierii trebuie să facă dovada producţiei minime de 540 kilograme conuri uscate de hamei/ha prin proces-verbal de constatare încheiat între DAJ şi fermier, care se depune la APIA, până la data de 1 decembrie a anului de cerere.
În situaţia în care fermierul are şi calitatea de procesator, înregistrat la ONRC, acesta face dovada procesării producţiei minime prin documente contabile interne, până la data de 15 mai a anului următor anului de cerere.
Sprijinul cuplat pentru venit – hamei. Avantajele culturii
Hameiul este o cultură perenă, cu sistem de înrădăcinare profundă care previne eroziunea și crește fertilitatea solului. Plantațiile de hamei contribuie la păstrarea biodiversității și pot restabili proprietățile solului, stopând degradarea și deșertificarea.
Pe de altă parte, plantațiile de hamei, pe lângă istoria de 500 ani din anumite zone, sunt și un adevărat brand al localităților și asigură un design peisagistic unic. Astfel, municipiul Sighișoara, aflat pe lista patrimoniilor UNESCO, un municipiu multietnic, are înscrisuri/dovezi cu suprafețe cultivate cu hamei de către sași în zonele limitrofe ale municipiului, zone care și astăzi sunt cultivate cu hamei.
Fermierii care cultivă hamei se confruntă și cu o serie de dificultăți, așa cum sunt descrise ele în PNS:
– costuri ridicate pentru întreținerea culturii, care necesită un număr mare de lucrări și o complexitate a acestora;
– plantațiile de hamei existente sunt depășite ca perioadă de exploatare, având randamente mici de producție;
– costurile ridicate generate de fluctuația prețurilor la input-uri, în contextul crizei energetice;
– volatilitatea prețurilor la valorificarea producției obținute;
– specificitatea culturii hameiului, în ceea ce privește favorabilitatea acestuia în anumite zone de cultură respectiv, zona centrală a Transilvaniei;
– lipsa resurselor financiare pentru înființarea de plantații noi.
Citiți și: Subvenție APIA pentru înierbarea livezilor, viilor și culturilor de hamei: condiții, plăți la hectar
Ce suprafață-țintă vizează MADR pentru plata subvenției
Suprafața planificată pentru care se va plăti subvenție este de 260 hectare. MADR argumentează în Planul Național Strategic (PNS), că menţinerea suprafeţelor cu hamei este necesară deoarece există riscul de abandonare a producţiei şi de apariție a problemelor sociale, având în vedere faptul că o parte dintre plantațiile de hamei sunt amplasate în zonele afectate de constrângeri naturale, improprii altor culturi agricole.
În România, suprafața cultivată cu hamei a scăzut de la 1.784 ha în anul 1996, la 246 ha în anul 2020. În perioada 2015-2020 suprafața cultivată cu hamei a menținut o oarecare stabilitate, astfel că cea mai mare suprafață a fost în anul 2016 de 257 ha. Scăderea suprafețelor de hamei este cauzată de soiurile vechi de hamei (au peste 25 ani).
Necesitatea creșterii producției de hamei se impune datorită cerințelor industriei berii. În prezent, asigurându-se circa 15% din necesarul de hamei pentru industria berii, deficit rezultat și din balanța comercială.
Cuantumurile estimate pentru sprijinul cuplat pentru venit – hamei
Pentru perioada 2023-2027, suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 260 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 599,91 euro/ha în anul 2023. La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor plătite în perioada de programare 2015-2020.
Cuantumul indicativ maxim estimat de 779,88 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei culturii. Cuantumul indicativ minim estimat de 539,92 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.
De precizat că pentru cultura de hamei se acordă și ajutor naţional tranzitoriu – ANT 5, subvenție achitată din bugetul național. Pentru campania 2022 această plată a avut un cuantum de 311,7692 euro/ha.