• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantarea răsadurilor de legume: perioade, temperaturi, adâncime, distanțe

    Mircea Olteanu -

    Plantarea răsadurilor de legume: perioade, temperaturi, adâncime, distanțe de plantare. Recomandări pentru plantarea răsadurilor de legume în grădină.

    Cum să evitați greșelile atunci când plantați răsaduri de legume în solar neîncălzit sau în grădină? Este necesar să cunoașteți și să țineți cont de câteva reguli importante.

    Citiți și: Când și la ce distanță se plantează răsadurile de legume

    Reguli generale pentru plantarea răsadurilor

    Regulile generale pentru plantarea răsadurilor au în vedere faptul că transplantarea este întotdeauna stresantă pentru plante. Prin urmare, sarcina noastră este să facem tot posibilul pentru ca răsadurile de roșii, ardei, vinete, varză și castraveți să fie cât mai puțin afectați de acest proces.

    Tehnica de plantare a plantelor într-un loc permanent depinde de:

    – recipientele în care au fost cultivate răsadurile;
    – vârsta și dimensiunea plantelor;
    – tipul de cultură.

    Răsadurile care au crescut în ghivece sau tablete cu turbă sunt cel mai ușor de sădit. Plantele aflate direct în containere sunt repicate în gropi săpate în prealabil. Apoi sunt acoperite cu pământ, care trebuie bătătorit temeinic cu mâinile, astfel încât să nu rămână goluri, și udate din abundență.

    Dacă plantele au fost cultivate în pahare de carton, atunci se acționează diferit. Paharele sunt tăiate pe lungime cu foarfeca și plantele sunt îndepărtate cu grijă din ele, ținându-le constant de tulpină și încercând să nu deranjați pământul din jurul rădăcinii. Apoi, fiecare răsad este coborât în groapă, acoperit cu pământ, și udat.

    Citiți și: Când plantăm răsadurile. 7 sfaturi pentru înființarea unei culturi de legume în câmp sau în solar

    Plantele se scot din recipientele de plastic astfel: cu o mână se ține recipientul de mijloc, iar cu cealaltă de marginea acestuia. Apoi recipientul este răsturnat. Cu mâna care este mai aproape de centru, se scoate recipientul, iar cu cealaltă mână, cu grijă, se ia răsadul, împreună cu un bulgăr de pământ, și se coboară în gaură în pământ unde urmează să fie plantat.

    Pentru ca procesul de plantare în pământ să fie cât mai ușor, se recomandă ca răsadurile să nu fie udate cu câteva zile înainte de data programată de plantare. Cu o oră sau o oră și jumătate înainte de transplantare, se pune apă, astfel încât bulgărele de pământ să devină umed. Acest lucru va împiedica dezintegrarea lui în timpul transplantării, iar răsadurile nu vor avea de suferit.

    Citiți și: Cum se face o răsadniță pe pat cald cu căldură de la bălegar sau gunoi de grajd

    Este mai dificil să extrageți puieții din recipiente tip casete. Pentru a face acest lucru aveți nevoie de o spatulă mică sau ceva similar. Lama spatulei se introduce cu grijă în golul dintre peretele recipientului si bulgărele de pământ, încercând sa-l ridicați puțin. Se procedează la fel pe toate celelalte părți. După ce totul este gata, planta este luată de tulpină și îndepărtată cu grijă din recipient. Ulterior, procesul de transplantare este același ca și în metodele descrise anterior.

    Răsadurile sunt îndepărtate din recipientele comune utilizând o spatulă de plantare. Înainte de scoaterea plantelor este necesar ca solul să fie tăiat în pătrate, în centrul cărora se află răsadurile. Apoi, spatula este introdusă în pământ, lângă răsad, înclinată și îndepărtând planta cu un bulgăre de pământ. Răsadurile scoase sunt așezate cu grijă într-o cutie, găleată, lighean sau alt recipient similar. Apoi sunt plantate într-o seră, pe câmp sau în grădină.

    Răsadurile crescute în cutii vor prinde rădăcini mai bine dacă sunt transportate pe rând la locul de plantare și sunt așezate în gaură cu tot cu spatula. Apoi, rădăcinile răsadurilor se acoperă cu pământ pe trei părți, după care se îndepărtează cu grijă spatula, se adaugă pământul, se compactează cu mâinile (în special în jurul tulpinii) și se udă din abundență.

    Când se plantează răsadurile de legume

    Dacă vremea este înnorată, se recomandă ca răsadurile să fie plantate dimineața, iar dacă vremea este însorită, după-amiaza târziu.

    Plantarea răsadurilor de roșii se recomandă a fi făcută în solar neîncălzit în a doua jumătate a lunii mai și în grădină în a doua jumătate a lunii mai, mijlocul lunii iunie. Se pot planta și mai devreme dacă vremea este caldă.

    Perioada în care se plantează răsadurile de ardei este luna mai în solar și sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie în solar neîncălzit.

    Perioada în care se plantează răsadurile de vinete este sfârșotul lunii mai în solar neîncălzit și sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie în solar neîncălzit.

    Perioada în care se plantează răsadurile de castravete este a doua jumătate a lunii mai în solar neîncălzit și începutul lunii mai în grădină.

    Perioada în care se plantează răsadurile de varză depinde de timpurietate soiului. Răsadurile de varză timpurie se pun în pământ la începutul lunii mai, varza cu timpurietate medie la începutul lunii iunie, iar varza tardivă, la mijlocul lunii mai.

    La ce distanțe de plantează răsadurile de legume

    Distanțele de plantare pentru răsadurile de legume se stabilesc în funcție de tipul de legume, dar și de soiul sau hibridul cultivat. Dacă știți că plantele vor avea ramificații mai multe, alegeți să mergeți pe distanțele maximale. Dacă vreți să aveți o densitate mai mare a plantelo, alegeți distanțele minimale.

    Distanța de plantare la răsadurile de roșii: 35-45 cm distanța între plante pe rând, 55-75 cm distanța între rânduri.

    Distanța de plantare la răsadurile de ardei: 30-40 cm distanța între plante pe rând, 60-70 cm distanța între rânduri.

    Distanța de plantare la răsadurile de vinete: 30-40 cm distanța între plante pe rând, 50-60 cm distanța între rânduri.

    Distanța de plantare la răsadurile de castraveți: 15-20 cm distanța între plante pe rând, 60-90 cm distanța între rânduri.

    Distanța de plantare la răsadurile de varză: 40-50 cm distanța între plante pe rând, 50-70 cm distanța între rânduri.

    Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor de legume

    Un substrat pentru plantarea răsadurilor oricăror culturi este cel mai bine să fie pregătit toamna. Lucrarea poate fi făcută și primăvara devreme. De precizat că pregătirea solului este esențială înainte de plantarea răsadurilor.

    Pentru a face acest lucru, imediat după recoltare, bucăți de pământ sunt scoase cu o cazma. Bulgării de pământ nu sunt dezintegrați – acest lucru va permite solului să înghețe mai bine în timpul iernii, astfel că parte semnificativă a larvelor dăunătorilor și agenților patogeni vor muri din cauza temperaturilor scăzute.

    Primăvara, solul este dezinfectat cu o soluție la o temperatură de 70-80 °C, formată din sulfat de cupru (1 lingură la 10 litri de apă). Se folosește 1 litru sau 1,5 litri de produs pentru un metru pătrat. După aceea, îngrășămintele organice sunt împrăștiate uniform pe suprafața solului (3-4 kg gunoi de grajd, turbă sau humus pe mp), superfosfat (1 lingură pe 1 mp), sulfat de potasiu (1 lingură pe 1 mp) și cenușă de lemn (1 cană la 1 mp). Apoi solul este săpat și nivelat cu o greblă.

    De regulă, ar trebui să treacă aproximativ o lună de la momentul lucrărilor de primăvară și până la plantarea răsadurilor. Pentru ca în tot acest timp terenul să nu fie acoperit de buruieni, pot fi plantate culturi care cresc repede: salată verde, spanac, ridichii, mărar etc. Aceste culturi se recoltează cu cel puțin 10 zile înainte de plantarea răsadurilor.

    De asemenea, sera și solarul trebuie dezinfectate (dacă acest lucru nu s-a făcut deja toamna) cu o soluție de sulfat de cupru (2 linguri diluate în 10 litri de apă) cu adaos de Aliot sau Fufanon-Nova, conform instrucțiunilor. Pentru o seră cu o suprafață de 10 mp, veți avea nevoie de 10 litri de dezinfectant.

    Plantarea răsadurilor de roșii

    Plantarea răsadurilor de roșii

    Plantarea răsadurilor de roșii se face în funcție de dimensiunea acestora. Dacă răsadurile au dimensiuni standard (înălțime 25-35 cm și 8-10 frunze adevărate), se plantează în mod obișnuit. Săpați o groapă puțin mai mare decât bulgărele de pământ din jurul rădăcinii plantei. Un răsad este așezat vertical în groapă și acoperit cu pământ fertil, turbă sau compost până la cotiledon sau până la prima pereche de frunze adevărate (în cazul în care cotiledoanele au fost îndepărtate în timpul procesului de creștere a răsadului).

    Răsadurile de roșii crescute în exces sunt plantate folosind una dintre metodele descrise mai jos:

    Prima cale. Se sapă o groapă de 8-10 cm adâncime și 20-30 cm lungime. Răsadul este plasat la un unghi de 45 de grade, astfel încât rădăcinile sale să fie îndreptate spre sud, iar trunchiul spre nord. Când plantați, asigurați-vă că trunchiul răsadului nu atinge solul, iar frunzele inferioare sunt situate la o înălțime de 15-20 cm de pământ. Pentru a realiza acest lucru, frunzele cele mai joase sunt îndepărtate. Este recomandabil să faceți acest lucru în avans, astfel încât semnele de pe tulpină să aibă timp să se acopere și să nu permită microorganismelor dăunătoare să se instaleze.

    Datorită acestei metode de plantare, răsadurile de roșii crescute excesiv vor avea rădăcini suplimentare. Acest lucru va crește suprafața extracție nutrimente din sol a plantelor și va crește randamentul de 1,5-2 ori în comparație cu metoda tradițională de plantare.

    A doua metodă. Mai întâi se sapă o groapă mare, de 15-20 cm adâncime, iar apoi în centrul ei se sapă o a doua, dar mai mică și adâncă de 8-12 cm (până la înălțimea recipientului în care au fost cultivate răsadurile). Ar trebui să obțineți un fel de gaură în gaură, cu o adâncime totală de 25-32 cm.

    Un răsad cu un bulgăre de pământ este plantat vertical în gaura mai mică. Apoi se acoperă cu pământ până la cotiledon sau până la primele frunze adevărate. După 2 săptămâni, când răsadurile de roșii au prins rădăcini și au devenit ceva mai puternice, gaura mare este acoperită aproape complet cu pământ (frunzele inferioare, care ar fi sub pământ, sunt îndepărtate în prealabil).

    Această metodă de plantare a răsadurilor de roșii este mai laborioasă. Dar, pe de altă parte, plantele formează ulterior mai multe flori (mai ales la roșiile înalte) decât în cazul metodei tradiționale în găuri puțin adânci.

    Imediat după plantare, lângă plante se instalează țăruși de 50 cm înălțime pentru soiurile cu creștere redusă și 80 cm înălțime pentru cele de mărime medie. Soiurile înalte de roșii sunt legate de țăruși mai lungi sau de fire întinse la oarecare înălțime în seră.

    Plantarea răsadurilor de ardei și vinete

    Plantarea răsadurilor de ardei și vinete

    Plantarea răsadurilor de ardei sau de vinete se face când vremea este caldă. Ardeiul și vinetele sunt culturi care apreciază căldură și nu tolerează o scădere bruscă a temperaturii. Prin urmare, ele sunt plantate pe câmp, în grădină sau într-o seră numai după ce temperatura pământului la o adâncime de 10 cm depășește 15 °C.

    Găurile pentru plantare trebuie să fie puțin mai mari decât dimensiunea recipientelor în care au fost cultivate răsadurile. Dacă solul de pe amplasament nu este foarte fertil, se adaugă o mână de humus sau compost în fiecare godeu, 1/4 linguriță superfosfat și 1 lingură de cenușă. Apoi se toarnă cu apă caldă.

    Răsadurile de ardei și vinete sunt plantate vertical, la aceeași adâncime la care au crescut în recipiente. Lângă fiecare plantă se instalează țăruși cu o înălțime de cel puțin 60 cm, iar solul din jurul răsadurilor este compactat și amestecat cu humus sau turbă.

    Răsadurile de ardei și vinete vor suporta transplantarea mult mai ușor dacă gropile sunt udate cu apă caldă, chiar fierbinte, înainte de plantare.

    Plantarea răsadurilor de varză

    Plantarea răsadurilor de varză

    Tehnica de plantare a răsadurilor de varză diferă de procedura în cazul altor răsaduri. Pentru ca plantele să prindă rădăcini în grădină este important să urmați cu strictețe instrucțiunile:

    – luați un răsad de varză într-o mână;
    – faceți o gaură cu cealaltă mână și luați o bucată de pământ;
    – puneți răsadul de varză în gaură;
    – așezați pământul pe care l-ați ținut în palmă în jurul răsadului, dar faceți acest lucru cu mare grijă pentru a nu distruge rădăcinile fragede.

    Răsadurile de varză sunt așezate în pământ până la frunzele adevărate, asigurându-vă că nu se depășește acest nivel, altfel plantele pot muri. Când se plantează răsadurile, între rânduri se pune o fâșie îngustă de azotat de amoniu (25 g pe metru liniar) sau uree (20 g pe metru liniar). Acest lucru va ajuta puieții de varză să crească mai repede după transplantare. Apoi răsadurile sunt udate bine, iar când apa este absorbită, adăugați un strat de materie organică, cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș, amestecată cu pământ uscat.

    Dacă vremea este uscată și caldă, se recomandă acoperirea răsadurilor de varză cu capace de hârtie în primele zile. Același lucru trebuie făcut și în cazul scăderii temperaturii.

    Plantarea răsadurilor de castraveți

    Plantarea răsadurilor de castraveți. Cu 5-6 zile înainte de plantarea răsadurilor în pământ, solul din grădină este săpat până la o adâncime de 15-20 cm și udat cu o soluție fierbinte care conține excremente de păsări cu lumânărică (0,5 l de extract lichid de mullein, 1 lingură de excremente de păsări și sulfat de cupru). Imediat după aceasta, solul este acoperit cu folie de plastic pentru a menține temperatura și umiditatea ridicate. Solul este lăsat așa până când răsadurile de castraveți sunt plantate.

    Pentru ca răsadurile de castraveți să primească cât mai multă soare și să nu sufere de boli fungice, se recomandă plantarea lor ca pe o tablă de șah.

    Găurile trebuie să aibă aceeași dimensiune ca și containerele în care au fost crescute răsadurile. În fiecare dintre ele se toarnă 2 lingurițe de îngrășământ complex amestecat cu pământ. Apoi, găurile sunt udate cu apă caldă și apoi sunt plantate răsadurile de castraveți.

    Răsadurile sunt îndepărtate cu grijă din recipiente (și dacă au fost crescute în cupe de turbă, se plantează direct cu ele), sunt așezate vertical în găuri și acoperite cu pământ, compactându-l ușor lângă rădăcini. Răsadurile de castraveți sunt plantate la aceeași adâncime la care a crescut înainte.

    După 5-7 zile, tuberculii albi vor apărea pe tulpinile puieților plantați chiar la suprafața solului. Aceștia trebuie acoperiți cu pământ pentru a stimula formarea de rădăcini suplimentare. După încă câteva zile, tuberculii albi vor apărea din nou pe tulpinile deasupra solului, trebuie să fie acoperiți din nou. După două astfel de proceduri, răsadurile de castraveți vor fi îngropate în sol aproape până la cotiledon. În acest moment, trebui să încetați cu acoperirea cu pământ.

    Dacă, la plantare, răsadurile de castraveți sunt băgate în pământ până la cotiledon, rădăcinile sale vor ajunge adânc în pământ și vor începe să se ofilească din cauza lipsei de oxigen. Astfel de plante nu vor începe să se dezvolte până când nu va apărea un nou sistem de rădăcini..

    Când plantați răsaduri de castraveți crescute excesiv, tulpina până la cotiledon poate fi acoperită cu turbă, rumeguș sau un amestec de turbă și rumeguș (în raport 1: 1). Dar în niciun caz nu trebuie acoperită cu pământ – acest lucru va duce la dezvoltarea putregaiului rădăcinilor. Amintiți-vă, cotiledonul trebuie să rămână deasupra nivelului solului.

    Tratați plantarea răsadurilor cu toată responsabilitatea și respectați cu atenție toate condițiile necesare.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till