Cât trăiește un iepure. Durata medie de viață pe rase
agrointeligenta.ro -Cât trăiește un iepure depinde de condițiile în care este crescut, dar și de genetică. Durata medie de viață a unui iepure în funcție de rasa arată că se poate merge până la vârsta de 12-15 ani.
- Factorii care influențează durata de viață la iepuri
- Cât trăiește un iepure sălbatic
- Cât trăiește un iepure de companie
- Iepurii sterilizați trăiesc mai mult
- Durata medie de viață a iepurilor în funcție de rasă
- Semne de îmbătrânire la iepuri
- Cum prelungim viața iepurilor
Cât timp trăiesc iepurii depinde de ce rasă aparțin și de condițiile de creștere, în care sunt ținuți. Natura dietei și susceptibilitatea animalului la bolile sezoniere sunt, de asemenea, importante. Putem spune că iepurii trăiesc în medie aproximativ 5-6 ani. Cu o îngrijire adecvată, o selecție corectă a cuștii, organizarea spațiului de locuit, atenție și îngrijire veterinară la timp, durata de viață a animalului de companie crește la 9 ani.
Factorii care influențează durata de viață la iepuri
Există o serie de factori interdependenți care afectează durata de viață a acestor animale drăguțe. Printre acestea se numără următoarele:
Genetica. Durata de viață a iepurelui depinde mult de moștenirea genetică a acestuia. Un crescător responsabil monitorizează puritatea împerecherii pentru a obține descendenți viabili puternici, fără dizabilități de dezvoltare.
Imunitatea și bolile rasei influențează durata de viață a iepurilor. Vaccinarea la timp previne apariția unor boli grave precum boala hemoragică virală sau mixomatoza iepurilor. În cazul iepurilor de companie, aceștia se vaccinează cu seruri polivalente întrucât ei intră mereu în contact direct cu oamenii.
Îngrijire și tratarea afecțiunilor la timp. În ciuda vaccinării, iepurii rămân animale sensibile la boli și pot muri de la o banală infecție. Prin urmare, începerea la timp a tratamentului este primul pas către creșterea vieții animalului de companie. În caz de abatere de la comportamentul obișnuit, stare letargică sau anormală a animalului, simptome acute sau ușoare, trebuie să contactați imediat medicul veterinar, să încercați să obțineți o consultație de specialitate prin telefon sau online și să luați primele măsuri de urgență.
Condițiile de creștere. Viața iepurilor poate fi prelungită dacă aceștia sunt ținuți în cuști adaptate dimensiunilor lor și care nu sunt expuse temperaturilor extreme. Evitați expunerea animalelor la sistemele de încălzire de tip radiator și instalați un termometru în încăperea în care sunt crescuți iepurașii. Pentru iepurii care trăiesc în aer liber, este important să se evite expunerea excesivă la lumina directă a soarelui și la îngheț. Este recomandabil să se consulte cu crescătorul de la care a fost cumpărat animalul de companie cu privire la condițiile și temperaturile care îi sunt familiare.
Libertatea de mișcare crește durata de viață a iepurilor. Urecheații trebuie să li se ofere posibilitatea să se deplaseze liber într-un spațiu luminos și curat. În cazul iepurilor de companie, aceștia pot fi lăsați liberi prin casă sau, mai bine, într-un loc îngrădit în aer liber.
Starea psihologică a iepurilor influențează durata de viață a acestora.Iepurii au nevoie de companie și de comunicate atât cu proprietarul, cât și cu alți iepuri sau cu alte animale de companie prietenoase. Conform statisticilor, animalele care au contact cu alte animale trăiesc mult mai mult. Dacă proprietarii nu au posibilitatea financiară sau de a adăposti un alt animal, ar trebui să aibă grijă să stabilească comunicarea între iepure și alte animale prietenoase din când în când.
Cât trăiește un iepure sălbatic
Un iepure sălbatic poate trăi 10-12 ani au relevat studii efectuate pe animale care trăiesc în nordul Africii, sudul Europei, Australia și Noua Zeelandă, în zonele unde iepurii nu au prădători naturali.
În alte regiuni, iepurii sălbatici pot trăi până la 3-4 ani. Motivul unei astfel de diferențe vizibile este prezența prădătorilor în zona climatică mijlocie și latitudinile sudice, bolile rasei și o scădere regulată a numărului din cauza vânătorii și posibilitatea condițiilor meteorologice nefavorabile. Astfel, câți ani trăiesc iepurii în astfel de circumstanțe este greu de spus fără echivoc, acest lucru se datorează circumstanțelor externe.
Cât trăiește un iepure de companie
Un iepure de companie obișnuit trăiește până la 4-5 ani, chiar șase ani. În cazul raselor decorative de iepuri, metablismul este unul accelerat, ceea ce face ca și speranța de viață să fie mai mic. Se poate merge până la 8 ani dacă iepurele este foarte bine îngrijit.
Iepurii sterilizați trăiesc mai mult
Un iepure care a fost castrat sau o iepuroaică sterilizată au șansa să trăiască mai mult. Iepurii sterilizați pot trăi până la vârsta de 12 ani. Motivul este legat de ”consumul” mai mic de-a lungul vieții prin eliminarea proceselor fiziologice de înmulțire.
Durata medie de viață a iepurilor în funcție de rasă
Cât trăiește un iepure Berbec German
Durata medie de viață a unui iepure din rasa Berbec German este de 7-8 ani.
Cât trăiește un iepure Rex
Iepurii din rasa Rex au o durată medie de viață de 7-8 ani, la fel ca iepurii din rasa Berbec German.
Cât trăiește un iepure Marele Alb
Iepurii din rasa Marele Alb au o speranță de viață mai lungă. Dacă au condiții bune, pot trăi între 8 și 12 sau chiar 13 ani.
Cât trăiește un iepure din rasa Uriaș Belgian
Un iepure din rasa Uriaș Belgian poate să trăiască 8-10 ani.
Cât trăiește un iepure din rasa Uriaș German
Un iepure din rasa Uriaș German trăiește 8-12 ani, făcând parte din rasele mari de iepuri crescuți în captivitate.
Cât trăiește un iepure Californian
Iepurii Californieni au o durată de viață mai mică, fiind și o rasă dezvoltată pentru producția de carne. Astfel, durata medie de viață a unui iepure Californian este de 4-6 ani.
Cât trăiește un iepure Neozeelandez
Iepurii Neozeelandezi sunt o rasă mijlocie destinate producției de carne. Durata medie de vârsta a unui astfel de iepure este de 4-5 ani.
Cât trăiește un iepure din rasa Fluture German
Un iepure din rasa Fluture German poate să trăiască până la 10-12 ani, cu o medie de viață de 8 ani.
Semne de îmbătrânire la iepuri
Crescătorii nu știu întotdeauna vârsta iepurilor, dar sunt câteva aspecte care vă indică dacă un iepure este bătrân.
Starea blănii este primul element unde se vede îmbătrânirea iepurilor. Când aceștia înaintează în vârstă, blana nu mai e pufoasă, nu mai strălucește și apar zone în care se pierde părul.
Expresia ochilor este aspect unde se citește îmbătrânirea iepurelui. La iepurii tineri, ochii strălucesc, sunt în mișcare tot timpul pentru a analiza ce se întâmplă în jur. Iepurii în vârstă nu au ochii strălucitori și manifestă un interes scăzut pentru ce e în jurul lor, având privirea mai mult fixată.
Pierderea auzului și a văzului sunt semne ale îmbătrânirii la iepuri. De asemenea, pielea începe să se afunde pe stomac.
Cum prelungim viața iepurilor
Durata de viață a unui iepure poate fi prelungită de crescător dacă se aplică mai multe reguli simple. Cele mai multe au în vedere menținerea sănătății urecheatului și prevenirea bolilor care pot slăbi organismul sau pot chiar cauza decesul iepurilor.
Primul pas pentru a avea iepuri care trăiesc mai mult este să aveți grijă de unde îi cumpărați. Cereți informații despre genetică și despre istoricul părinților.
Iepurașii trebuie vaccinați dacă vreți să îi feriți de boli și să aibă o viață mai lungă. Consultați-vă cu un medic veterinar privind cea mai bună schemă de vaccinare și de tratamente pentru iepuri, în funcție de rasă și de vulnerabilitățile acesteia.
Menținerea curățeniei este un factor care ajută iepurii să trăiască mai mult. Suprafața cuștii, adăpătoarele și vasele de mâncare trebuie curățate zilnic. Se recomandă să dezinfectați cuștile săptămânal cu antiseptice adecvate.
Nutriția iepurilor au cel mai important rol în longevitatea animalelor. Hrana trebuia adaptată vârstei și nevoilor iepurilor. Celor tineri li se va asigura o fietă variată, care să îi ajute să ia în greutate. În timp ce femelele cu probleme sau iepurii bătrâni, la care apetitul este scăzut, se vor hrăni separat.
Hrana iepurilor trebuie să includă: furaje uscate de cereale (ovăz și orz), legume rădăcinoase proaspete, furaje compuse, iarbă sau fân, vitamine și minerale.
Vasul cu apă al iepurilor trebuie să fie mereu împrospătat cu apă curată.
Iepurii au o viață mai lungă dacă nu sunt stresați. Asigurați-le un mediu liniștit, în care cușca lor să fie ferită de zgomote puternice sau de fenomene precum căldură excesivă, vânt sau îngheț.
Oferiți iepurilor suficient spațiu și dați-le posibilitatea de a face mișcare. Dacă iepurii sunt supraponderabi și au o musculatură slabă, și viața lor va fi mai scurtă și pot apărea mai ușor probleme de sănătate.