• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schema de tratamente la iepurii pentru consum. Sfatul unui medic veterinar

    Angelica Lefter -

    Schema de tratamente la iepurii pentru consum. Sfatul unui medic veterinar este de ajutor pentru crescătorii aflați la început de drum și care pot cădea în ”capcana” excesului de tratamente la iepuri. Nu ce medicamente se administrează iepurilor trebuie să primeze, ci cum sunt aceștia crescuți și hrăniți, spune medicul.

    Carnea de iepure este una dintre cele mai recomandate pentru consum, având un nivel scăzut de colesterol, grăsimi saturate, calorii și sodiu, însă cel mai mare nivel de proteine.

    Iepurii crescuți pentru consum, în gospodărie, ar trebuie să fie unii dintre cei mai sănătoși, iar de preferat pentru aceștia nu ar trebui să existe o schemă de tratament, pentru că ideal ar fi să nu se îmbolnăvească, după cum spune dr. Sergiu Roman, medic veterinar, preluat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Nu ar trebui să existe o schemă de tratament pentru iepurii de consum pentru că recomandarea mea este să nu administrăm niciun fel de medicament dacă sunt pentru consum. De aceea îi ținem pentru consum, pentru că noi căutăm să consumăm carne de iepure sănătoasă, fără substanțe sintetice și medicamente, spune specialistul.

    Secretul, spune medicul veterinar, stă în hrană și întreținere. Acestea, dacă sunt respectate, vor ține iepurii departe de bolile specifice lor.

    Dr. Sergiu Roman explică ce anume trebuie să facă fermierii cu exactitate, pentru a avea iepuri sănătoși și implicit hrană sănătoasă pentru familie:

    ”Ca și un sfat general, la iepurii de consum, ca să nu avem probleme cu ei, prima dată trebuie să avem o metodă de întreținere foarte bună și anume: cuștile cu grătar. Acestea ne vor preveni multe probleme, și anume coccidioza, enterita, umiditatea, bacteriile. O să ne scutească puțin de mizerie.

    Nu există o schemă de tratamente pentru iepurii pe care îi creștem pentru consum

    Un alt factor important este hrana de bună calitate, fără mucegaiuri. Dacă tot mergem pe iepuri de consum, atunci nu administrăm nici furaje prelucrate. Mergem cu orzoaică, cu ovăz, cu triticale, facem un mix de semințe pentru ca animalul să-și ia de toate de acolo”, a explicat medicul veterinar.

    Citiți și: Cuști pentru iepuri: reguli de construire și 10 modele interesante

    Doctorul Sergiu Roman a punctat că pe lângă curățenie și hrană, crescătorii de iepuri trebuie să mai țină cont de câteva aspecte importante, printre care reproducerea. Una dintre recomandări este oțetul de mere.

    ”Curățenia, hrana foarte importantă. Acidifianți în apa de băut. Mergem tot pe acidifianți naturali, oțetul de mere și după părerea mea”, spune veterinarul.

    Citiți și: Acid lactic la iepuri: dozaj, administrare tratament intern și extern

    ”La iepurii de consum, ce ar trebui să urmărim, să reproducem dintr-o matcă foarte sănătoasă, din care a lăsat selecția naturală să-și facă cursul, pentru că dacă reproducem din iepuri sănătoși, cu o imunitate naturală bună, la rândul lor, descendenții lor vor fi sănătoși, viguroși și nu o să fie nevoie să intervenim cu substanță medicamentoasă. Deci, ca și regulă generală, nu administrăm medicamente sintetice la iepurii de consum. Acidifianți, hrană de calitate, curățenie, boxe pe grătar, mâncare de calitate și bineînțeles selecția naturală este cea mai importantă”, explică medicul veterinar Sergiu Roman.

    ”De aceea îi denumim iepuri de consum, pentru că ajungem să-i consumăm și nu dorim să consumăm produse medicinale”, a concluzionat medicul veterinar.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – anunț despre plata avansului! Peste 100 de milioane de euro au plecat azi către fermieri! Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic APIA – ultima oră despre plata avansului din subvenții! Fermierii cu banii în conturi!

    Ultimele știri

    Producție mai mică de cereale în UE. Prognozele au fost actualizate cu minus Medicii veterinari din DSVSA au declanșat protestele! Vor salarii egale cu funcționarii din APIA și AFIR Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar