• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mesaj ferm al premierului: ”Deficitul de balanță comercială pe produse alimentare în 2 ani de zile să tindă către zero”

    Roxana Dobre -

    Premierul Nicolae Ciucă a transmis la începutul ședinței de Guvern un mesaj ferm pentru ministrul Agriculturii, Petre Daea, ce vizează deficitul de balanță comercială pe produse alimentare care ”în 2 ani de zile ar trebui să tindă către zero”.

    ”Reiterez, domnule ministru (Petre Daea n.r), acel nivel de ambiție ca deficitul de balanță comercială pe produse alimentare în 2 ani de zile, am discutat noi, să tindă către zero. Pentru asta chiar că ne trebuie măsuri concrete și o implicare a tot ceea ce înseamnă instituții guvernamentale, mediu de afaceri din agricultură și industria alimentară. Să știți că există şi voință din partea mediului de afaceri. Este nevoie de clarificarea anumitor aspecte de natură legislativă, de partea aceasta de dialog și asumarea împreună a obiectivelor în interiorul acestei strategii”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern din 22 februarie.

    Premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern de miercuri, 22 februarie (foto: gov.ro)

    Strategie asumată de Guvern pentru identificarea liniilor principale de dezvoltare a agriculturii din România

    Premierul Nicolae Ciucă a făcut referire la discuțiile pe care le-a avut cu fermierii și traderii, în urma cărora a stabili asumarea unei strategii clar privind dezvoltarea agriculturii din România.

    ”A fost o activitate la care au participat fermieri, traderi, toți cei care desfășoară activități în prelucrarea produselor agricole. Am considerat că este un moment foarte bun în care putem să discutăm, de asemenea, despre potențialul pe care țara noastră îl are în producția agricolă, potențial care, la fel ca în turism, nu este folosit la capacitatea maximă. Le-am propus ca împreună să asumăm o strategie la nivelul guvernului, prin care să identificăm liniile principale de dezvoltare a agriculturii din România pe termen mediu și lung, incluzând aici și componenta de industrie alimentară. Am discutat și reiterez public nevoia ca această componentă de industrie alimentară să intre în analiză și să facă parte din Ministerul Agriculturii, pentru că apreciez că este singura modalitate prin care putem să-i asigurăm o perspectivă și o coerență în punerea în aplicare a proiectelor pe care noi le-am discutat”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

    Acesta a completat că își asum strategia care cel mai probabil va fi elaborată într-o perioadă scurtă de timp pentru că există o serie întreagă de direcții.

    ”Au mai fost discutate elementele acestea de strategie, doar că eu consider că este timpul să fie asumată guvernamental și pusă în practică. Siguranța alimentară este o problemă de interes național, de securitate națională și trebuie să-i acordăm atenția cuvenită. Vă mulțumesc, domnule ministru, pentru ceea ce s-a desfășurat astăzi și sper ca într-o perioadă scurtă de timp să putem să concretizăm ceea ce am afirmat public”, a mai spus premierul.

    Petre Daea: Toate măsurile de la MADR sunt să ne ducem cu un echilibru în balanța comercială

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a răspuns direct premierului și a subliniat că toate măsurile și programele pe care le elaborează la minister sunt îndreptate spre echilibrarea balanței comerciale.

    ”Noi, guvernul, și voința politică a noastră suntem acolo unde se intersectează cu dorința celor care lucrează pământul, valorifică cerealele și iată că și le prelucrează. Și în ședințele anterioare, când dumneavoastră ați făcut referire la acest obiectiv statal de importanţă excepțională, de a ne proiecta la nivelul țării această sarcină și această, zic eu, etapă de interpretare economică, să ne ducem cu un echilibru în balanța comercială și, de aici, toate măsurile să se orienteze în direcția aceasta. Întreaga activitate de la Ministerul Agriculturii și, de altminteri, toate etapele acestea de pregătire a Planului național strategic și toate actele normative în această direcție se orientează”, a ținut să sublinieze ministrul.

    MADR pregătește un nou act normativ pentru fermieri

    Petre Daea a vorbit și despre un act normativ pentru fermieri, care cel mai probabil va fi prezentat premierului, dar nu a dat foarte multe detalii cu privire la conținutul acestuia.

    ”Inclusiv un act normativ astăzi pe care îl am, tot în această direcție de a crește producția agricolă, randamentele, valorificarea ei și, în acest sens, să ajungem la ceea ce ne-am stabilit și ceea ce guvernul și-a asumat. Iar noi suntem obligați să mergem pe această conduită firească, atât de necesară în condițiile în care avem, pe de o parte, resursele necesare, avem deja și elementele de consistență pentru a avea în spate combustibilul acesta financiar, pentru că avem 16 miliarde euro până în 2027, prin Planul național strategic. O sumă importantă am așezat-o în dreptul investițiilor, în mod deosebit în industria alimentară și în investițiile din irigații, pentru a menține potențialul de producție și constanță de producție, altminteri nu putem să avem o stabilitate în planul acesta al valorificării produselor pe care noi le avem”, a mai spus ministrul care recent a atras atenția privind problemele fermierilor.

    În completare, la rândul său, premierul Nicolae Ciucă a revenit și a subliniat că agricultura este un domeniu care trebuie luat în vedere și dincolo de producția agricolă, ”trebuie să se țină cont de elemente concrete pentru prelucrarea producției agricole și industria alimentară”

    ”Subliniez încă o dată trei domenii pe care sunt convins că trebuie să le avem în vedere: domeniul energetic, unde România are potențial foarte mare, nu mă refer doar la energie electrică, ci tot ceea ce poate să cuprindă sintagma ”domeniul energetic”; domeniul agricol și al industriei alimentare, iar dincolo de producția agricolă, domnule ministru, trebuie să ținem cont de elemente concrete pentru prelucrarea producției agricole și industria alimentară”, a conchis premierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului