• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prognoza agrometeorologică 31 mai-6 iunie: Lucrările agricole de sezon, sistate temporar în zilele cu precipitaţii

  agrointeligenta.ro -

  Începând de astăzi și până pe 6 iunie, specialiștii de la Administrația Națională de Meterologie anunță un regim termic al aerului în general normal, la nivelul întregii ţări. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie şi căderi de grindină, în aproape toată ţara. De asemenea, cantităţile de apă pot depăşi 25-30 l/mp şi local, 45-50 l/mp, îndeosebi în primele zile ale intervalului.

  Temperatura medie diurnă a aerului se va situa 10…23°C în cea mai mare parte a regiunilor agricole, valori apropiate de mediile multianuale.

  Temperatura maximă a aerului se va încadra între 13…27°C, în toate zonele de cultură.

  Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 7…18°C, la nivelul întregii ţări.

  Caracteristici agrometeorologice

  În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în majoritatea regiunilor agricole. Seceta pedologică moderată și puternică se va semnala în Maramureș, Dobrogea, cea mai mare parte a Crișanei, nordul, vestul și local în centrul Transilvaniei, estul și izolat în sudul Munteniei, nord-estul și sud-estul Moldovei.

  În cultura de porumb, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și izolat extremă) se vor înregistra în Maramureș, Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Crișana, nordul și vestul Transilvaniei, estul Munteniei, izolat în sud-estul Moldovei.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, pe majoritatea suprafeţelor agricole. La culturile semănate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va prezenta în continuare bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie spre slabă.

  Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului se vor afla în fazele de înspicare (60-100%), înflorire (10-100%), maturitate în lapte (10-100%) şi începutul maturităţii în ceară (10-20%).

  În sud-estul, sudul, estul şi centrul ţării, rapiţa îşi va definitiva înflorirea (90-100%), totodată continuându-se formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-100%).

  Din punct de vedere fenologic, floarea-soarelui va parcurge dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) şi înfrunzirea (4-12 frunze).

  Funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, porumbul îşi va continua răsărirea (70-100%), formarea frunzei a treia (50-100%) şi înfrunzirea (4-10 frunze).

  Sfecla de zahăr îşi va definitiva răsărirea (90-100%), plantele aflându-se predominant la dezvoltarea primei perechi de frunze şi înfrunzire (10-100%), precum şi izolat, începutul îngroşării axei hipocotile (10-30%).

  Fenologic, la cartoful pentru consum se va semnala în continuare răsărirea (80-100%) şi creşterea lăstarilor laterali (10-100%).

  La speciile de sâmburoase (cireş, cais, piersic, vişin) vor predomina creşterea fructelor/lăstarilor, iar la soiurile timpurii de cireş, maturitatea de consum şi recoltarea. La seminţoase (măr, păr, gutui) se vor continua fazele de creştere a frunzelor şi lăstarilor, înfrunzirea şi legarea rodului.

  Viţa de vie va parcurge înfrunzirea, creşterea lăstarilor, apariţia inflorescenţelor şi înflorirea în majoritatea podgoriilor, iar la soiurile timpurii de masă se va semnala formarea şi creşterea boabelor (10-20%).

  Lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.

  Recomandările specialiștilor

  ***Lucrări de întreţinere a culturilor de primăvară (praşile mecanice şi manuale, erbicidări);

  ***Fertilizarea speciilor de câmp cu îngrăşăminte minerale şi foliare;

  ***Aplicarea de tratamente cu insecto-fungicide în plantaţiile pomi-viticole.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lista raselor pentru care crescătorii de animale pot folosi logotipul „100% rasă autohtonă”! Azot şi patru biostimulatori într-un singur produs de excepție: Nutrino Pro de la Agro-Est Muntenia! Recomandările FMC pentru perioadele de stres termic și hidric ale culturilor de cereale păioase

  Ultimele știri

  Salsa® – Startul culturii tale de rapiță către performanță! 107 hectare cu porumb au ars într-un incendiu stins după 12 ore! ULTIMA ORĂ! Decizie la APIA pentru fermierii cu culturi distruse și animale omorâte!

  Căutare în articole