• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Salariul minim din agricultură va fi majorat de la 1 ianuarie 2023

  Roxana Dobre -

  Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol va fi de minimum 3.000 lei lunar a fost publicată marți – 17 mai în Monitorul Oficial și intră în vigoare la 3 zile de la publicare. Prevederile legii se aplică începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022.

  Legea publicată astăzi în Monitorul Oficial modifică Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015 și prevede că până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră.

  Legea a fost promulgată săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis. Detalii aici: Președintele României a promulgat o lege importantă pentru agricultură

  ”În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, se mai arată în lege.

  Scutiri la taxele salariale pentru angajații din agricultură

  Pe lângă impunerea unui salariu minim pentru angajații din agricultură, aceștia vor beneficia și de taxe salariale reduse, la fel ca angajații din construcții. Concret, este vorba de scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%), de scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%), de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se duce la pensia privată) și de reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%).

  Sunt vizate următoarele sectoare, cu codurile CAEN aferente:

  În legea publicată astăzi se precizează că ordinele prevăzute la art. 60 pct. 5 lit. d) și pct. 7 lit. d) (privind scutirile fiscale n.r) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin lege, se emit în termen de 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

  Pe larg despre salariul minim din agricultură, aici: S-a votat în Parlament! Salariu de minim 3.000 de lei în agricultură și industria alimentară!

  Vă reamintim că, în luna iunie anul trecut, fermierul Vasile Balcan, membru în Senatul Asociației Forța Fermierilor, a propus public ca agricultura să beneficieze de același regim fiscal de salarizare cu sectorul construcțiilor. Pe 13 octombrie anul trecut, deputatul PSD Adrian Chesnoiu, în prezent ministru al Agriculturii, a anunțat că PSD a inițiat în Parlament un proiect de lege prin care să se acorde salariu minim de 3.000 de lei în agricultură, dar și regim fiscal ca în construcții.

  Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în agricultură și industria alimentară lucrează aproximativ 300.000 de oameni.


  Te-ar mai putea interesa

  Eurodeputat: Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro, iar un litru de lapte 20 de euro Nou permis de conducere a tractorului recunoscut în toate țările UE Șeful ADS: Fermierii au investit 7.000 lei/ha la grâu și scot 1.500 kg/ha. E nevoie de Canalul Siret Bărăgan!

  Ultimele știri

  Slujbe pentru ploaie în mai multe comune unde culturile s-au pârjolit pe câmp, iar fântânile au secat Vin zile de foc! Alertă ANM emisă astăzi, în vigoare până marți! Fiasco cu microgranturile! Au rămas bani necheltuiți în loc să fie alocați pentru fermierii eligibili din listă