• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrijirea cireșilor tineri: tăieri, udare, fertilizare, tratamente

    Mircea Olteanu -

    Îngrijirea cireșilor tineri asigură o productivitate mai mare, chiar dublă de fructe. Tăierile cireșilor în primii ani, fertilizarea cireșilor tineri și udarea acestor cireși sunt elemente care vă ajută să aveți pomi cu randament maxim. Tratamentele la cireșii tineri îi protejează de boli și îi face rezistenți în fața dăunătorilor.

    Cireșii vă vor oferi cu o recoltă mare de cireșe dulci dacă sunt curățați și fertilizați în mod adecvat, dar și tratați în timp util pentru boli. Mai mult, pentru un pomicultor grijuliu, aceste acțiuni ar trebui să fie un ritual familiar, nu doar când cireșii sunt tineri.

    Așadar, după plantarea unui cireș, mulți oameni cred că aici se termină totul, crezând că doar trebuie să revină pentru a culege fructele. Cu toate acestea, în realitate, nu este deloc atât de simplu. Desigur, dacă lăsați totul să-și urmeze cursul, va trebui să vă mulțumiți cu recolte modeste. Ei bine, dacă doriți să obțineți o recoltă de 1,5-2 ori mai mare decât media, atunci cireșii tineri vor trebui îngrijiți, lucru care este este complicat, dar foarte interesant.

    Tăieri la cireș în anul al treilea

    Îngrijirea cireșilor tineri: tăieri în primii ani

    Tăierile în primii ani la cireșii tineri ajută la formarea coroanei și cresc productivitatea. Chiar și soiurile cele mai productive și cu fructe mari nu vor da randament maxim fără curățare, așa că această lucrare nu poate fi ignorată. Puteți să faceți tăieri la cireși o dată pe an – primăvara, înainte de înmugurire. Atunci când tăiați este important să nu deteriorați pomul și să vă asigurați că centrul coroanei este deschis și că aceasta capătă forma corectă.

    Chiar și pomicultorii experimentați formează o coroană de cireș în timp, vorbind aici de cinci sau chiar șase ani. Aici contează mult ce soi aveți – pomi ca un tufiș sau cu formă asemănătoare copacului. Dacă aveți cireși tip tufiș, atunci pentru a evita formarea unei coroane prea dese ar trebui să aveți 6-7 ramuri ca schelet. În cazul cireșilor care cresc asemenea copacilor, atunci numărul ramurilor ar trebui să fie chiar mai redus – 5-6. În orice caz, trunchiul central ar trebui să fie cu 18-20 cm mai înalt decât restul lăstarilor.

    Citiți și: Cum protejăm cireșele de grauri: 8 metode eficiente în orice livadă

    Toți lăstarii care cresc vertical trebuie tăiați de la punctul de ramificare, lăsând doar pe cei care sunt desfășurați la periferia coroanei. Tulpina, adică baza trunchiului, trebuie lăsată goală până la o înălțime de 35-45 cm.

    Creșterile anuale pot fi scurtate de la o vârstă fragedă. Dacă cireșul crește activ, iar lungimea lăstarilor depășește 50 cm în fiecare an, atunci aceștia pot fi scurtați cu o treime, dar nu trebuie să ajustați toți lăstarii anuali, altfel se pot usca.

    Pomii altoiți produc adesea o mulțime de lăstari în zona rădăcinii – nu uitați să-i îndepărtați.

    Îngrijirea cireșilor tineri: udarea pomilor

    Udarea cireșilor tineri face parte din ritualul de îngrijire a acestora. Este important să nu exagerați – excesul de umiditate va afecta fructele, a căror coaja va începe să crape. Având în vedere acest lucru, este de dorit să udați cireșii doar de patru ori pe toată perioada caldă. Prima dată trebuie să udați plantele imediat după sfârșitul înfloririi, a doua oară – în perioada de creștere activă, adică la sfârșitul lunii iunie, a treia oară – în perioada de creștere a fructelor – în iulie, și, în cele din urmă, a patra oară – la începutul toamnei pentru a satura solul cu umiditate.

    Este necesar să udați solul astfel încât să fie saturat cu umiditate până la o adâncime de aproximativ o jumătate de metru. De obicei, 2-3 găleți sunt necesare pentru un pom până la cinci ani, iar 5-6 găleți pentru cireșii care depășesc această vârstă.

    Fertilizarea cireșilor tineri

    Îngrijirea cireșilor tineri: fertilizarea în primii ani

    Fertilizarea cireșilor tineri se începe de obicei în al doilea an după plantare, când rădăcinile absorb cea mai mare parte a nutrimentelor din sol.

    Cireșul răspunde foarte bine la fertilizarea de suprafață, dar asta nu înseamnă că îngrășămintele pot fi turnate fără măsură. Este necesar să respectați frecvența aplicării îngrășămintelor: de exemplu, materia organică poate fi aplicată pe sol o dată la trei ani, iar îngrășămintele minerale – după un an.

    Dozele aproximative de îngrășăminte sunt după cum urmează:

    Al doilea an după plantare – primăvara devreme – uree (90-100 g sub fiecare copac).

    În al treilea an după plantare – primăvara devreme – se pot aplica îngrășăminte cu azot, adică 18-20 g de uree sau puțin mai mult azotat de amoniu. Este indicat să le dizolvați mai întâi într-o găleată cu apă. O găleată cu amestec este suficientă pentru doi pomi.

    În al patrulea an, tot primăvara, se adaugă 180-200 g de uree în jurul trunchiului. Cel mai bine este să împrăștiați îngrășământul și apoi să săpați solul. În același an, se poate realiza și fertilizarea de vară. Aproximativ la mijlocul lunii august sau începutul lunii septembrie, 280-350 g de superfosfat dublu și 110-120 g de sulfat de potasiu trebuie împrăștiate pe suprafața solului în apropierea tulpinii și, de asemenea, încorporate în sol prin săpare.

    Dacă doriți să adăugați materie organică, atunci aceasta poate fi adăugată în sol în al patrulea an de la plantarea pomului. Cea mai bună opțiune este să introduceți humus sau compost în șanțuri adânci de 5-6 cm, săpate în jurul tulpinii. Pe o astfel de brazdă pot fi aplicate până la 20 kg de îngrășăminte organice.

    În al cincilea și al șaselea ani, tot la începutul primăverii, și tot în brazde inelare, se poate pune îngrășământ complex care conține azot, fosfor, potasiu, sulf într-o concentrație de 30-35 g la 10 litri de apă.

    În al șaptelea an, la începutul primăverii, se sapă solul și adăugă 250-280 g de uree în zona din apropierea tulpinii, iar în același an, toamna – 350-450 g de superfosfat dublu și 200 g de sulfat de potasiu. Tot în acest an se poate adăuga și materie organică (30-35 kg compost sau humus în șanțurile inelare ale fiecărui arbore).

    Îngrijirea cireșilor tineri: îngrijirea solului de la baza trunchiului

    Am menționat de mai multe ori zona de la baza trunchiului, dar nu am explică că îngrijirea acestuia este un element important în îngrijirea unui pom. Așadar, solul din jurul tulpinii trebuie să fie afânat aproximativ o dată pe lună, săpând până la o adâncime de cel mult 10 cm. Dacă plouă, atunci solul poate fi afânat cu o greblă, astfel încât să nu se formeze o crustă la suprafața lui. Toamna, zona din apropierea trunchiului trebuie săpată pe o rază de aproximativ 1 m de la trunchi și până la o adâncime de 10-12 cm în jurul trunchiului.

    Pe lângă afânare, este important să îndepărtați buruienile, mai ales în primii 7-8 ani de viață ai unui pom, dar pe viitor este mai bine să păstrați curată zona din apropierea trunchiului.

    Citiți și: 10 soiuri românești de cireș pentru înființarea unei livezi cu fonduri europene 

    Îngrijirea cireșilor tineri: tratamente preventive împotriva bolilor si dăunătorilor

    Îngrijirea cireșilor tineri include tratamente ce se efectuează de obicei la începutul primăverii și toamnei. Primăvara, pentru a preveni majoritatea bolilor și dăunătorilor, copacii sunt tratați cu sulfat de cupru (100 g la 10 litri de apă), zeamă bordeleză (3%) sau sulfat de fier (250-300 g la 10 litri de apă).

    Toamna, pentru cireșii tineri, ureea poate juca rolul unui antibiotic, fiind nevoie de 500-600 g la 10 litri de apa.

    La tratarea cireșilor cu orice preparate, în special cu uree, este important ca jetul de soluție să arate ca o ceață (cu cât picăturile sunt mai fine, cu atât mai eficient tratamentul).

    Cireși pregătiți pentru iarnă

    Îngrijirea cireșilor tineri: pregătirea pentru iarnă

    Pentru ca cireșul să nu înghețe iarna este important nu numai să alegeți soiuri rezistente la frig, recomandate pentru cultivarea în regiunea dumneavoastră, ci și să aveți grijă de pom prin încălzirea acestuia. Puteți izola cu material nețesut prin înfășurarea trunchiului, sau cu hârtie de ziar, care se poate folosi și pentru a înveli ramuri.

    Suplimentele de potasiu-fosfor (350-450 g de superfosfat dublu și 200 g de sulfat de potasiu per copac) vor ajuta pomul să supraviețuiască iernii aspre. Cel mai bine este să fie aplicate dacă vara a fost umedă. Dacă sezonul a fost uscat, atunci nu uitați de udarea suplimentară. Solul umed îngheață mult mai încet, așa că trebuie turnați cel puțin 150 de litri de apă sub fiecare cireș tânăr.

    Trunchiul pomilor adulți (începând cu al 5-lea an de viață) trebuie albite, astfel încât să nu fie afectate de arsuri solare.

    Acordați mai multă atenție cireșilor: scuturați zăpada care s-a lipit de ei, legați ramurile căzute la pământ, tăiați la timp lăstarii uscați, culegeți toate fructele, nu trebuie să le lăsați să putrezească pe ramuri.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție