• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pete pe frunzele castraveților: cauze, tratamente

    Mircea Olteanu -

    Pete pe frunzele castraveților – care sunt cauzele și ce tratamente se pot aplica. Dacă aveți pete galbene, pete albe sau pete maro ce apar pe frunzele plantelor de castravete, identificați cauza și aplicați imediat soluții pentru a scăpa de aceste pete.

    În acest articol ne-am propus să vă prezentăm cele mai frecvente cauze pentru apariția petelor pe frunzele de castraveți, precum și ce tratamente se pot aplica pentru fiecare cauză a acestei probleme:

    Apariția petelor pe frunzele castraveților, într-o seră sau un câmp deschis, nu este întotdeauna un motiv care pune în pericol recolta. Adesea este suficient doar să schimbați modul de udare și fertilizare, însă există și cazuri în care petele pe frunzele de castravete sunt un indiciu pentru probleme serioase în cultura de legume.

    Pete galbene pe frunzele de castravete. Cauze, tratamente

    Petele galbene ce apar pe frunzele castraveților pot avea mai multe cauze. Această problemă poate fi determinată de anumite capricii ale vremii, de lipsa unor nutrienți sau chiar de boli ale castraveților.

    Pete galbene la castraveți din cauza fertilizării deficitare

    Pete galbene la castraveți din cauza fertilizării deficitare

    Când petele pe frunzele de castravete sunt cauzate de o fertilizare deficitară, de regulă frunzele inferioare sunt cele care se îngălbenesc prima dată și se usucă. Uneori, aceste pete apar pete în regiunea venelor frunzei.

    Citiți și: De ce sunt castraveți seci la mijloc. Soluții pentru a nu avea castraveți cu goluri

    Tratament pentru pete galbene pe frunza de castravete. Fertilizați castraveții cu îngrășământ mineral complex. Dacă îngălbenirea frunzelor a fost rezultatul unei fertilizări întârziate, compensați lipsa elementului necesar.

    Arsuri solare la castraveți

    Pete galbene la castraveți din cauza arsurilor solare

    Petele galbene pe frunzele de castraveți pot fi cauzate de arsurile solare. De cele mai multe ori, aceste pete apar la nivelul unor frunze ce sunt foarte apropiate de folia solararului sau de sticla serei. Dacă vorbim despre pete extinse, instalați la nivelul solarului o plasă de umbrire. Aceasta poate fi utilizată și pentru cultura de castraveți de grădină.

    Soluție pentru petele galbene cauzate de arsurile solare este că legați castraveți în așa fel încât să nu intre în contact cu folia sau sticla slațiului protejat. Așa cum am menționat, o plasă de umbrire vă poate ajuta să salvați cultura.

    Citiți și: Ciupirea castraveților: ce este și cum se face această lucrare în grădină și în solar

    Bacterioză la castraveți

    Pete galbene pe frunzele de castraveți din cauza bacteriozei castraveților

    Când petele galbene sunt cauzate de castraveți de bacterioză, pe partea inferioară a frunzei apar formațiuni apoase, urmate de pete galbene unghiulare pe partea superioară. În exterior, semnele bolii sunt similare cu manifestările pătării unghiulare. Cu toate acestea, atunci când frunzele sunt afectate de bacterioză, marginile petelor nu se limitează la venele frunzelor. Mai târziu, petele devin maro, dar o margine galbenă rămâne în jurul zonei afectate.

    Tratament contra bacteriozei castraveților. Castraveții se pulverizează cu o soluție cu fungicid. În total, în timpul sezonului de vegetație, cultura se pulverizează de 3 ori, la un interval de cel puțin 20 de zile. Pentru a evita bolile castraveților în viitor, este imperativ să luați măsuri de prevenție, evitați umiditatea ridicată (peste 90%) și temperaturile între 18 și 28 de grade Celsius, care favorizează dezvoltarea atacului bacteriilor. Curățați mereu uneltele folosite și asigurați-vă că achiziționați sămânța sau răsadul din surse sigure.

    Mozaic comun la castraveți

    Pete pe frunze cauzate de mozaicul castraveților

    Mozaicul castraveților este o boală cauzată de un virus. Semnele mozaicului la castraveți apar în faza dezvoltării celei de-a treia sau a patra perechi de frunze pe care se pot observa pete galben-verzui, mai târziu cu aspect de mozaic. Frunzele încep să se încrețească treptat. Boala se transmite prin sămânță infectată și prin afide.

    Soluție contra mozaicului la castraveți. De la primul semn al bolii, săpați și ardeți plantele afectate. Dacă mozaicul a afectat castraveții, atunci după recoltare, solul din seră ar trebui bine sterilizat, chiar înlocuit. Prevenirea acestei boli constă în respectarea rotației culturilor, dezinfectarea semințelor și controlul dăunătorilor care contribuie la apariția mozaicului de castraveți, în special a afidelor.

    Pete pe frunzele de castraveți din cauza putregaiul tulpinii

    Putregaiul tulpinii de castravete este o boală ce determină apariția unor pete galbene pe frunzele răsadurilor de castraveți. Ulterior, așa cum spune și numele bolii, tulpina castraveților se înnegrește.

    Tratamente contra putregaiului tulpinii de castravete. Reduceți udarea, afânați solul de sub tufele de castraveți și pulverizați cenușă de lemn pe sol. Tratați solul cu o soluție slabă de permanganat de potasiu.

    Pete albe, deschise la culoare, pe frunzele castraveților. Cauze și tratamente

    Petele albe de pe frunzele castraveților apar adesea în seră, dar pot apărea și atunci când castraveții sunt cultivați în aer liber. Motivele sunt invazia acarianului, apariția mozaicului alb sau mucegaiul.

    Mozaic alb la castraveți

    Pete albe pe frunzele castraveților din cauza mozaicului alb

    Boala mozaicului alb la castraveți are ca semne apariția unui mozaic de culoare albă pe frunzele plantelor.

    Tratamente contra mozaicului alb la castraveți. La primul semn, săpați și ardeți plantele afectate. Prevenirea este aceeași ca și în cazul mozaicului comun de castraveți.

    Făinare la castraveți

    Pete albe la castraveți din cauza făinării

    Făinarea este una dintre bolile ce conduc la apariția unor pete albe pe frunzele castraveților. Semnele bolii includ, astfel, pete făinoase albe sau ușor roșiatice, mai rar verzi, pe frunze, tulpini. Odată cu dezvoltarea bolii, frunzele încep să cadă. Boala se răspândește în condiții de vreme umedă.

    Tratament contra făinării la castraveți. De la începutul înfloririi până la sfârșitul fazei de rodire, cultura se pulverizează împotriva făinării cu fungicide, conform recomandării producătorului produsului. Pentru prevenire, semințele sunt se tratează contra fungilor.

    Acarian – păianjen – la castraveți

    Pete pe frunzele de castraveți atacate de acarieni

    Castraveții atacați de acarieni încep să prezinte, pe partea exterioară a frunzelor, pete ușoare punctate, iar pe revers este vizibilă o pânză albă de păianjen.

    Tratament contra acarienilor la castraveți. Pulverizați plantele cu insecticide conform instrucțiunilor producătorului. Cu un scop preventiv pe viitor, puteți folosi aceleași preparate pentru tratarea plantelor în timpul sezonului de creștere.

    Pete roșu-maronii și ruginii pe frunzele castraveților. Cauze, tratamente

    Petele roșii-maronii și maronii de pe frunzele de castravete pot semnala diverse probleme ale castraveților. Cu toate acestea, cea mai frecventă cauză este infecția fungică.

    Antracnoză la castraveți

    Pete la catraveți din cazua antracnozei

    Antracnoza castraveților are ca semne apariția, pe frunze, tulpini și fructe, a unor pete rotunde de culoare roșie brună de la 0,3 la 3-4 cm în diametru, de obicei concave. Pe măsură ce boala progresează, se pot forma găuri în centrul petelor.

    Tratamente contra antracnozei la castraveți. Pentru tratamentul antracnozei, plantele sunt tratate cu o soluție de 1%  amestec Bordeaux sau o soluție 0,4% de oxiclorură de cupru. Pulverizarea se repetă după două săptămâni. De asemenea, puteți utiliza și alte fungicide.

    Pete la castraveți din cauza manei

    Mana castraveților determina apariția, de la începutul bolii, pe partea superioară a frunzei, a unor pete de culoare verde deschis, uneori limitate de vene. În timp, petele devin maro, iar pe spatele frunzei se formează spori cenușii-violet ai ciupercii. Ca urmare, frunzele devin complet maro.

    Tratamente contra manei la castraveți. Este necesar să pulverizați frunzele infectate ale plantelor cu fungicide. În scopuri preventive, plantele sunt ulterior pulverizate cu pesticide biologice în timpul sezonului de vegetație.

    Pete uscate pe frunzele de castravete

    Pe frunze pot apărea pete mari și galbene uscate din cauza udării insuficiente. În acest caz, problema este rezolvată destul de simplu. De asemenea, frunzele de castravete se pot usca din cauza mai multor feluri de boli.

    Alternarioză la castraveți

    Pete uscate la castraveți de la alternarioză (pătare uscată)

    Alternarioza la castraveți se dezvoltă la culturile din sere și solarii. La plantele plantate lângă intrare, pe frunzele inferioare apar pete brune uscate, ușor convexe, cu diametrul de 0,5-2 cm. Boala se răspândește rapid la plantele vecine.

    Tratament anternarioză la castraveți. În tratamentul bolii, pulverizarea cu sulfat de cupru (20 g la 10 l de apă), precum și fungicide chimice sunt eficiente. Procedura se efectuează la fiecare 10-14 zile.

    Ofilirea bacteriană a frunzelor de castraveți

    Ofilierea bacteriană a frunzelor de castraveți  determină apariția, pe frunze, a unei pelicule vâscoase aproape imperceptibilă, după aceea – pete de o culoare mai deschisă, care ulterior devin galbene și se usucă. Ca urmare, planta se micșorează complet, se usucă și moare.

    Tratamente contra ofilirii bacteriene la castraveți. Plantele afectate sunt distruse, restul sunt tratate cu o soluție 0,2% de sulfat de cupru. Ulterior, preventiv, se recomandă dezinfectarea semințelor prin înmuierea acesteia într-o soluție de permanganat de potasiu timp de jumătate de oră înainte de însămânțare.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!