• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionuț Lupu, Holstein RO: Avem 15 vaci-campioane care au depășit 100.000 litri pe viață productivă

    Roxana Dobre -

    Vaci campioane în fermele care fac parte din Asociaţia Crescătorilor de Vaci Holstein RO. Un număr de 15 animale au fost identificate de organizație cu o producție de peste 100.000 litri pe viață productivă, a anunțat Ionuț Lupu, directorul executiv al asociației, invitat în cadrul emisiunii AgroStrategia de marți, 28 iunie, pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența și TVR.

    ”Până în momentul de față avem identificate de organizația noastră în jur de 15 animale care au producție de peste 100.000 litri pe viață productivă. Sunt animale în spatele cărora se află echipe de medici veterinari, tehnicieni, administratori și este un efort comun fantastic pentru a ajunge cu un animal ca după 7-8 lactații să o ții în viață, să rămână gestantă și ea să producă 10.000 – 15.000 litri pe o lactație încheiată”, a explicat Ionuț Lupu în cadrul emisiunii AgroStrategia.

    Citiți și: PREMIERĂ în România: SORINA, prima vacă de lapte care a atins O PRODUCȚIE DE 100.000 DE LITRI!

    Câte lactații poate înregistra o vacă

    Ionuț Lupu a menționat că media pe care o raportează fermierii din cadrul Holstein RO este undeva de 8.400 – 8.500 de litri pe o lactație standard.

    ”La capitolul câte lactații pot fi înregistrate, aici sunt multe lucruri de îmbunătățit pentru că cu greu se ating trei lactații unde media este peste 40 de litri (pe zi – n.r.), iar asta o presiune foarte mare pe acele animale și este un lucru foarte normal. Același lucru se întâmplă și în Statele Unite și în Ungaria. Fermele care produc intensiv lapte este clar că au o rată de înlocuire destul de mare. Se poate crește viața productivă categoric dar doar cu asumarea unor compromisuri atunci când vine vorba de producție. Sunt modele total diferite, de exemplu, între Europa de Vest, acolo unde vorbim de ferma olandeză, ferma franceză, ferma vest germană, cu efective de 180 de capete pentru o fermă de familie, și acolo este clar că vorbim de un număr mai mare de lactații, cinci, poate și mai multe”, a mai spus Ionuț Lupu.

    Holstein – regina vacilor de lapte

    Acesta a descris și care sunt avantajele rasei Holstein, care are în spate o întreagă istorie în care specialiștii au muncit pentru perfecționarea rasei. ”Vorbim de sute de ani de selecție, sute de ani în care generații de fermieri au lucrat pentru a crește productivitatea și rezistența animalelor. Și pentru ai crește viabilitatea și longevitatea acestui animal. Rasa Holstein este la egalitatea oarecum cu rasa Jersey, care nu este la fel de populară în România. Avem fermieri pasionați care au început să aibă nuclee din această rasă. Însă indiscutabil că Holstein reprezintă regina animalelor producătoare de lapte. Este rasa fanion să spun așa, când vorbim de producția de lapte”,

    În același context privind consumul și producția de lapte, Ionuț Lupu a făcut referire la calitățile acestuia, demontând opiniile că laptele este cancerigen. ”De câteva secunde de când mi-ați pus întrebarea să găsesc un cuvânt care să arate mâhnirea, supărarea noastră a fermierilor. Suntem de-a dreptul revoltați în momentul în care vedem o astfel de prostie, acesta a fost cuvântul la care m-am gândit inițial dar m-am ferit să îl rostesc. Da, este o mare prostie. Timp de 10.000 de ani știm că omul a domesticit vaca. De peste 6.000 de ani sunt atestări conform cărora se consumă produse lactate. Este clar: avem populații migratoare a căror nutriție se bazează în momentul de față aproape exclusiv pe produse lactate. Intrăm într-o logică destul de nesănătoasă: știm foarte bine că în anul 2050 presiunea va fi foarte mare asupra agricultorilor care asigură hrana populației. Dar iată că avem o presiune constantă asupra producătorilor de lapte, venită mai nou din partea Comisiei Europene (CE), cum că vaca poluează, acum că laptele este cancerigen”, a mai spus Lupu.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații