• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREMIERĂ în România: SORINA, prima vacă de lapte care a atins O PRODUCȚIE DE 100.000 DE LITRI!

    Andreea Elefterie -

    Premieră în România, performanță absolută la ferma Agroserv Măriuța din județul Ialomița, exploatația agricolă a fermierului Nicușor Șerban. Genetica de vârf, dar și investiția în specialiști, într-o echipă unită a făcut ca această fermă să fie prima unde o vacă de lapte reușește să atingă producția totală de 100.000 de litri.

    Sorina este vedeta fermei ialomițene. Pentru ea, dar și pentru fermierul Nicușor Șerban, președinte al Asociației De crescători de Vaci Holstein RO, ziua de marți – 13 martie, a fost una cu noroc: a fost ziua în care Sorina a devenit prima vacă din istoria producției de lapte din România care a reușit performanța să depășească 100.000 de litri de lapte pe viață productivă.

    Mamă din fermă, tată legendar

    Sorina este una dintre emblemele geneticii Holstein de la Agroserv Măriuța. Campioana a venit pe lume dintr-o mamă crescută în fermă și un legendar taur american. Primele semne care indicau că aceasta ar putea fi o văcuță performantă au fost observate după lactația a patra, când Sorina ajunsese deja la 70.000 de litri de lapte.

    Sorina este o vacă născută în ferma noastră acum 11 ani dintr-o mamă crescută la noi în fermă și cu un vestit taur american care se numea, pentru că nu mai este în viață, Blitz. Sorina a crescut la noi în fermă, a avut producții bune și foarte bune încă de la început, dar după lactația 4, când ajunsese la 70.000 litri de lapte, ne-am dat seama că această vacă ar putea ajunge prima vacă din istoria producției de lapte din România care să depășească 100.000 litri pe viață productivă”, a spus Nicușor Șerban.

    A ajuns la a șasea lactație

    În atingerea performanței, un rol important l-a avut și echipa de la fermă care, așa cum ne-a explicat președintele Holstein Ro, a reușit să facă în așa fel încât Sorina să câștige două lactații. Astfel, Sorina a obținut până în acest moment 15-16 mii de litri pe lactația standard și până la 24-25 de mii de litri de lapte pe lactație totală și se obțin în continuare în jur de 50 litri de lapte pe zi de la ea.

    Iată că cu eforturi făcute de echipa din ferma noastră, eforturi în sensul ca vaca să rămână în continuare gestantă a cincea și a șasea oară, adică să mai câștigăm două lactații, iată că suntem în posibilitatea de a spune public că în România astăzi într-o fermă există un animal pe nume Sorina, care depășește începând de astăzi 100 tone de lapte pe viață productivă. Deci această vacă a avut lactația 2, 3, 4 și 5, a șasea este în curs, nu este încheiată, producții de 15-16 mii litri pe lactație standard și 21 până la 24-25 de tone pe lactație totală. Deci o producție fantastică și cu toate acestea vedeți că animalul este pe picioare, este la ora de față cu o producție medie de 50-54 litri pe zi, o mulgem de 3 ori”, a mai spus Nicușor Șerban.

    Elemente-cheie pentru producția de 100 de tone

    Secretul performanței Sorinei, dar și a celolalte ”surate” de-ale sale de la Agroserv Măriuța este buna îmbinare a trei elemente esențiale: genetica, managementul și nutriția, care se completează reciproc și duc la obținerea de producții de lapte mari. Fără unul din aceste elemente, Nicușor Șerban asigură că nu este posibil să se obțină 100.000 litri de lapte și, deși peste tot în lume există animale de excepție, în orice fermă numărul acestora este redus.

    Noi credem că acest eveniment nu face decât să deschidă în România și pentru fermierii din România o nouă linie în care să ne batem cu toții pentru a avea în cât mai multe ferme asemenea animale. Asta înseamnă o genetică extraordinară, un management bun și foarte bun, o nutriție foarte bună, care au permis acestui animal să-și exprime potențialul genetic cu asemenea cantitate de lapte. Cred că putem să împărțim toate aceste influențe în mod egal. Dacă nu ai genetică, poate să fie managementul bun, poate să fie nutriția bună, nu are ce o exprima. Dacă ai genetică și nu ai managementul și nutriția bună, nu poate să exprime animalul ceea ce el are ca potențial genetic. Deci toate aceste elemente, genetică, nutriție, management trebuie îngemănate, trebuie duse împreună, încât animalul să aibă potențial și să i se ofere condițiile de cazare și masă încât să-și exprime acest potențial”, a vorbit Nicușor Șerban despre factorii care au condus la performanța greu de egalat a Sorinei.

    Animale precum Sorina, excepționale oriunde în lume

    Președintele Asociației Holstein RO recunoaște că animale precum Sorina sunt excepționale și la nivel mondial. Și că este imposil ca toate animalele dintr-o fermă să aibă producții atât de mari.

    Trebuie să recunoaștem că și în lume aceste animale sunt animale de excepție. Nu o să fie într-o fermă mai mult de 4, 5, 7 animale în decursul istoriei fermei respective. Și sunt ferme cu istorie îndelungată unde nu au mai mult de 4-5 animale. Când se ajunge cu animalul la o producție de 100 tone de lapte, așa este stabilit în lumea crescătorilor de vaci, este un eveniment în viața fermei și pentru animalul respectiv, un animal de excepție. Putem să spunem că și în România, iată un animal și eu sper să mai apară și alte ferme asemenea animale, care a depășit 100 de tone. Este o cifră pe care fermierii din întreagă lume și din Europa și de peste Ocean au luat-o ca referință. Deci animalele care depășesc această producție pe viața lor sunt animale de excepție și fermele respective au dovedit că pot avea un management și o nutriție pe măsura valorii genetice a animalului”, a adăugat Nicușor Șerban.

    Deși în țara noastră s-a obținut această performanță pentru prima dată, în Ungaria lucrurile stau altfel, iar producția de lapte a depășit 100 de mii de litri cu mai multe ocazii.

    Din păcate, vecinii noștri au atins mai de mult și sunt mai multe ferme în Ungaria cu mai multe animale, nu foarte multe, repet, nu există fermă cu foarte multe animale, dar sunt mai multe ferme care au atins deja acest record. Trebuie să ținem cont că față de noi, unde după Revoluție practic cu câteva de excepții și vorbim de Afumați, vorbim de Pantelimon, vorbim de câteva excepții cu oameni care au reușit să mențină fermele pe linia de plutire, chiar să crească ca și cantitate media de lapte, ca și număr de animale, foarte multe din fermele mari care au fost, au fost practic terminate. A trebuit să o luăm de la zero, inclusiv noi, în 1998 aveam o vacă, două, în 2005 aveam la muls 60 de vaci, astăzi iată suntem la 950 de vaci la muls. Și atunci istoria e scurtă la noi. Vecinii noștri din Ungaria au o istorie mult mai lungă. Ei încă au animale care au atins această producție fiind preluată dinainte de 1990. În Ungaria sunt astfel de ferme, în Germania, în Italia, adică țări cu tradiție și cu zone bune pentru creșterea vacilor de lapte. Nu mai vorbim peste Ocean, că acolo în orice fermă te duci, primul lucru pe care ți-l arată sunt aceste animale cu producție de peste 100 tone de lapte”, a explicat fermierul.

    Ferme din Asociația Holstein RO fac performanță

    Nicușor Șerban a ținut să sublinieze faptul că Holstein Ro arată an de an că România are condiții propice dezvoltării acestui segment și poate deveni ușor un jucător important pe piața laptelui.

    Împreună cu fermierii de la Holstein RO am dovedit și dovedim în fiecare an prin creșterea producției medii pe cap de vacă că și România are condiții și poate să devină un jucător important pe piața laptelui materie primă și implicit produse lactate, pentru că trebuie să recunoaștem zona Bărăgan, Oltenia, Banatul, Crișana, sudul Moldovei și zona de câmpie a Moldovei sunt zone unde putem să facem producție de lapte ca în America. Nu ne împiedică nimic. Avem porumb siloz, avem lucernă, avem tot ce ne trebuie ca să putem să ne batem de la egal la egal pe piața laptelui, că până la urmă acolo vindem producția”, a mai spus fermierul.

    Urmașii Sorinei au mare potențial

    Sorina lasă în urmă și urmași: trei masculi și trei femele și, deși e greu de determinat dacă fiicele acesteia vor atinge performanța mamei, cu siguranță acestea sunt niște animale care oferă producții foarte bune.

    De la Sorina avem șase produși. Sigur că masculii s-au dus unde s-au dus pentru că încă nu avem un sistem bun de evaluare și de corectare a tăurașilor. Acum am început și mai avem un tăuraș care va pleca din fermă către un centru de testare, un tăuraș care a fost testat genomic și spunem noi, bun pentru producția de lapte din România astăzi. Sorina are și trei fiice, toate sunt în lactație. E greu să spunem acum dacă va ajunge vreuna din ele să facă 100 de tone, dar oricum sunt animale cu producție bună. Avem animale cu producții foarte bune, pentru că dacă vorbim de 70.000 litre, de 80.000 litri, de 60.000 litri pe viață productivă nu e o producție mică. Acum aștept o vizită de fermieri la sfârșitul lunii și sunt mândru că pot și eu să arăt și să spun că și în ferma noastră din România am reușit această performanță cu care ei mi-au mâncat mie urechile de câte ori am fost la ei în fermă”, a punctat Nicușor Șerban.

    Subvenționarea limitează performanța

    Deși este fericit și mândru de performanța obținută, fermierul din Ialomița este în schimb dezamăgit de sistemul de acordare a subvențiilor pentru animalele cu genetică. Astfel, sprijinul cuplat pentru vaca de lapte este limitat la un număr de 250 de vaci, ceea ce face ca fermierii care fac performanță în zootehnie să fie dezavantajați în comparație producătorii agricoli din alte sectoare.

    În continuare primim subvenții sub forma ajutorului național de tranziție și pe lapte și pe carne conform cifrei istorice din 2013, când majoritatea dintre noi, ne-am dezvoltat, am crescut numărul de animale, am putea primi subvenție pe numărul de animale real pe care îl avem în fermă, ca să nu mai spun că banii se duc undeva unde nu mai sunt animale, în ferme unde nu mai sunt animale. Referitor la sprijinul cuplat – sprijin care necesită ca animalul să îndeplinească anumite condiții, iar în fermele Holstein și în fermele mari sunt animale multe care îndeplinesc aceste condiții, din păcate, cineva a hotărât că ne oprim la 250 de capete. Explicația nu am reușit să o aflăm și nici nu cred că există vreo explicație atât timp cât toate celelalte forme de sprijin cuplat, dacă vorbim de tomate, dacă vorbim de lucernă, dacă vorbim de soia, dacă vorbim de cartofi de sămânță, nu au nicio limitare. Are cineva o exploatație de 1.000 hectare și vrea să pună lucernă. Nu e problemă, primește sprijin cuplat pentru 1.000 hectare. Noi, la vaca de lapte, putem să avem 400, 700, 1.000 de vaci care să îndeplinească cerințele din norma de subvenționare, dar nu putem primi subvenția decât pentru 250 de capete. Mie mi se pare că ne ducem într-o competiție neloială, pentru că eu trebuie să împart subvenția pe 250 de capete la 900 de vaci la muls, iar altul care are 50 de vaci ia pe 50 de vaci și ar trebui să ne uităm dacă vacile acelea au performanțe ca vacile din fermele mai mari”, a explicat crescătorul.

    Fabrica de lactate a intrat în probe

    Nicușor Șerban a vorbit și despre planurile de viitor ale fermei care includ inaugurarea unei fabrici de procesare a laptelui ce speră că va fi funcțională până la venirea Sărbătorilor Pascale, cât și despre obiectivele organizației Holstein Ro, care luptă pentru dezvoltarea acestui segment.

    Noi sperăm ca până în Sfânta Sărbătoare a Paștelui să pornim motoarele și cu fabrica. Acum suntem în probe cu apă, urmează să intrăm în probe cu lapte și sperăm ca până în Paște sau de Paște să avem în anumite zone produse procesate din laptele din ferma noastră și din laptele Sorinei. În primul rând, vrem să mai facem încă un pas în creșterea producției de lapte. Dacă acum Holstein se apropie de 11.000, noi credem că și dacă condițiile vor fi favorabile anul acesta vom reuși să trecem de 11.500 ca și medie pe Holstein (Asociația Holstein RO – n.r.). Un lucru important, să ajungă tăurași de valoare din fermele Holstein în testare pe care să-i folosim cel puțin pentru majoritatea populației de animale din România, să aducem în continuare prin asociație specialiști pe diverse domenii, management, reproducție, nutriție, cu ajutorul cărora să îmbunătățim performanțele din fermele Holstein și atât performanțele de producție, cât și performanțele economice”, a explicat Nicușor Șerban.

    În finalul interviului Agrointeligența – www.agrointel.ro, președintele Asociației Holstein RO a vorbit și despre importanța fiecărui canal media pentru promovarea laptelui românesc și a produselor ce se obțin din acesta, în țară. ”Din punctul meu de vedere, colaborarea Holstein Ro cu Agrointeligența este un lucru foarte important și primul lucru la care mă gândesc este că prin Agrointeligența cetățenii României află că se produce lapte de calitate, se produce lapte în ferme bune, cu grijă pentru calitatea laptelui și că ne-ar da un ajutor foarte mare consumând cu preponderență produse din lapte românesc. Repet, nu neapărat produse din România, ci produse din lapte românesc. E adevărat că la ora aceasta nu satisfacem întreaga cerință de lapte, materie primă, dar cu dumneavoastră și cu noi împreună putem să demonstrăm că se poate prin fermele pe care le are Holstein, putem să arătăm că se poate și în România! Dacă am reuși să sensibilizăm autoritățile, să gândim un program coerent de dezvoltare a fermelor de lapte, România ar putea deveni un concurent foarte mare pe piața laptelui din Europa și nu numai”, spune fermierul Nicușor Șerban care, în prezent, până la inaugurarea fabricii proprii de lapte, continuă să își transporte cea mai mare parte a laptelui până la un procesator din Bulgaria.

    Citiți și:

    SORINA. Super-văcuța care va atinge o producție de 100.000 DE LITRI DE LAPTE!

    HOLSTEIN RO – premiul pentru CEA MAI PERFORMANTĂ ORGANIZAȚIE DE FERMIERI în 2017, la Gala Trofeelor MEDIAFAX – AGROINTELIGENȚA – BT VIDEO

    HOLSTEIN RO PROGRESSIVE TOUR. Nicușor Șerban: Am pierdut subvenții în valoare de 300.000 de euro din cauza sistemului de plăți APIA în zootehnie

    Rasa Holstein, regina vacilor de lapte. Care sunt regulile de aur pentru a obține producții record de lapte

    Federația Națională PRO AGRO, propuneri pentru SUBVENȚII: Se cere ELIMINAREA DATELOR ISTORICE!

    STRATEGIA FERMEI unde VACILE DAU 37 DE LITRI DE LAPTE PE ZI. LIVIU BĂLĂNICI: ”Investițiile nu se opresc NICIODATĂ”


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă