• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ședință la MADR: Crescătorii de vaci s-au trezit cu bani tăiați din subvenția de la APIA

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de vaci din rase de lapte față în față cu ministrul agriculturii, Petre Daea. Fermierii i-au atras atenția ministrului asupra unor probleme legate de finanțările care vor fi alocate pentru sectorul de creștere a vacilor de lapte, prin Planul Național Strategic (PNS).

    Mihai Florea, reprezentant al Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR) – organizație membră a Asociației Forța Fermierilor (AFF), a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, că întâlnirea la care au participat ministrul agriculturii, Petre Daea, și directoarea care se ocupă cu sectorul zootehnic, Mia Toma, a avut loc joi – 14 iulie.

    ”Noi am depus un memoriu de când era domnul ministru Chesnoiu la conducere, dar documentul nu prea a fost băgat în seamă. Am constatat că draftul de la PNS a fost trimis altfel decât ni s-a prezentat. Mai exact, la Bruxelles a fost notificată o altă sumă decât era prezentată pe site. Noi acum am cerut să se repare această greșeală și am insistat ca și în memoriu ca fermierii să primească pentru SCZ un plafon de 100 de milioane de euro. Domnul ministru ne-a spus că ne promite că dacă se poate adăuga ceva, au buget, se adaugă dacă nu, nu. La numărul total, am înțeles că pentru 2022 la APIA sunt 290.000 de capete declarate pentru SCZ. Vom vedea sigur câte animale sunt și eligibile, dar oricum suma este foarte mică dacă ar rămâne acest număr, mai ales că în 2023 estimarea este că o să mai crească numărul de capete (plafonul maxim notificat este de 330.000 de capete n.r)”, a explicat Mihai Florea.

    Despre memoriul crescătorilor de animale Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Crescătorii de vaci de lapte – memoriu la MADR. Modificările pe care le-au depus la draftul PNS!

    Conform reprezentantului AGCTR, reprezentanții crescătorilor au discutat cu ministrul Daea ca cerințele privind eligibilitatea la SCZ bovine de lapte să rămână aceleași cum au fost notificate la Bruxelles, cu un prag maxim de 250 de capete.

    Reprezentanții din trei asociații, la discuții cu ministrul Daea 

    Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Petru Bordean, a participat la întâlnirea cu ministrul Agriculturii, în care a adus în atenția acestuia un memoriu pe care crescătorii îl prezentaseră și fostului ministru, Adrian Chesnoiu.

    ”S-au rediscutat (anumite capitole din PNS care vizează vaca de lapte n.r). Noi pe vremea lui Adrian Chesnoiu, fostul ministru al agriculturii, după ce s-a elaborat PNS-ul și a fost trimis la Bruxelles, am avut un memoriu pe care l-am susținut în fața domnului fost ministru. Nu am avut niciun răspuns din păcate la respectivul memoriu, iar acum schimbându-se ministrul am adus în atenția acestuia documentul. Ne-am prezentat la domnul Daea cu aceleași memoriu, cu aceleași probleme pe care le-am detaliat. Ne-am susținut sectorul pentru că știe toată lumea prin ce perioadă grea trecem, dar nu prea se iau măsuri. Noi crescătorii de animale suntem în dezastru, nici nu există un cuvânt potrivit să descriem situația. Revenind, ne-am dus cu memoriul la domnul ministru, l-am discutat pe puncte, am discutat mai multe aspecte legate de PNS și a zis că avem toată susținerea din partea dânsului. Nu știu nici ce se va concretiza sau ce se va întâmpla, deci nu aș putea să dau mai multe detalii care să fie și concrete. Ceea ce pot spune este că discuția dintre noi și ministrul Agriculturii a fost de bun augur, ne-a promis că va reflecta asupra problemelor noastre și va face niște modificări referitor la vaca de lapte”, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Petru Bordean.

    Conform liderului FCBR, au fost la discuțiile purtate la MADR pe 14 iulie au participat reprezentanți de la Federația Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), de la Asociația Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR), și de la Uniunea de Ramură a Cooperativelor din România din Sectorul Creșterii Taurinelor (BOVI COP).

    Ce a spus ministrul agriculturii despre propunerile crescătorilor

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO l-a întrebat pe Petru Bordean dacă sumele care sunt solicitate de crescători vor fi luate de la oieri, aceasta fiind o teorie care a apărut pe surse.

    ”Noi nu putem să facă supoziții cum că se mută sume. Cine spune treaba aceasta ori este dezinformat, ori este rău intenționat. Noi nu sugerăm de unde să ia sau ce să facă, ci am explicat realist ce se întâmplă cu vaca de lapte. Atât! Nu intrăm în discuții, în polemici cu vaca de carne, cu oierii sau alte sectoare. Departe de noi aceste intenții! Chiar am discutat și de porci și sectorul avicol, pentru că aveam acolo un capitol cu bunăstarea, dar bunăstarea fermierii nu prea au înțeles-o sau o înțeleg greșit. Până nici eu nu am înțeles complet când au fost prezentate drafturile atunci la momentul când am fost la consultările pentru PNS. Dar acum am priceput și acolo sunt niște lucruri mai sensibile care trebuie discutate”, a adus clarificări președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

    Fostul ministru Adrian Chesnoiu ar fi trimis un plafon mai mic la Bruxelles 

    Mai mulți crescători de animale ne-au sesizat că la întâlnirea de la minister, fermierii au descoperit din prezentările făcute de ministrul Daea că suma notificată la Bruxelles pentru plățile viitoare din schema pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) este mai mică comparativ cu ce s-a publicat oficial pe site-ul MADR.

    ”Este public deja, iar noi am descoperit târziu, că nu am știut ce s-a trimis la Bruxelles. Dar noi am avut pentru SCZ lapte 92,5 milioane de euro, pe fiecare an, în prezentarea făcută de ministrul Chesnoiu, și la Bruxelles au ajuns 80 de milioane. Mi se pare că 12,5 milioane nu sunt chiar o sumă mică, ci reprezintă o scădere dezastruoasă pentru sector. Adică 12,5 milioane în fiecare an, vreo cinci ani sunt 62 de milioane de euro, deci nu este tocmai o sumă mică. Acum noi am mers, am depus și vedem care va fi decizia. Dar este clar că într-o săptămână trebuie să trimită (Comisiei Europene – n.r.) pentru că altfel, din ce ne-au explicat, nu mai putem să luăm avansurile din 16 octombrie, deci sunt încorsetați și de timp. Dar se pare că avansul nu se poate da, indiferent dacă este an de tranziție, până nu se depune Planul Național Strategic al țării respective. Noi avem într-adevăr termen până în decembrie, dar dacă nu se depune nici avansul nu se poate lua”, a conchis Petru Bordean.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare