Comerţ alimentar

Oficial al unui mare lanț de hipermarketuri: S-a creat o impresie ”nefondată” că nu vrem să cumpărăm de la producătorii locali

În timp ce fermierii vorbesc deschis despre relațiile dificile cu marile lanțuri de magazine, reprezentanții acestora fac destul de rar afirmații privind procentul de produse românești pe care le comercializează. Recent, un director al hipermarketurilor cora a declarat, într-un comunicat de presă, că s-a creat o impresie nefondată privind faptul că marii retaileri preferă importurile de legume și fructe în detrimentul producătorilor locali.

”Dacă în 2011 lucram direct cu doar 7 producători, în 2014 lucrăm direct cu 40 de producători români. În 2012, peste trei sferturi din legumele și fructele care se produc în România au venit direct de la producători, iar anul trecut am ajuns la peste 90%. Acest program se aplică și în ceea ce privește carnea, lucrând direct cu mai mulți producători”, a declarat Thierry Destailleur, Director General de exploatare al cora România.

Managerul vorbește însă de ”eforturi” pentru a ajunge la așa o performanță și se plânge că s-a creat o impresie greșită că marii retaileri preferă importurile. ”Impresia că hipermarketurile nu vor să cumpere de la producătorii locali și preferă să importe este un mit cu totul și cu totul nefondat. Facem toate eforturile pentru a avea produse românești la raft, chiar dacă acest lucru înseamnă și, de multe ori, consilierea micilor producători cu privire la sortare, ambalare, etichetare sau livrare. În perioada în care se produc în Romania fructe și legume, 100% din ceea ce vindem noi este românesc”, a mai spus oficialul cora. 

Mulți agricultorii nu pot factura marfa

În viziunea rețelei de hipermarketuri, există încă o serie de dificultăți care îngreunează relația directă a retailer-ului cu fermierii care nu sunt organizați în structuri juridice și nu pot factura. Totodată, oficialii cora apreciază că în prezent, producătorii nu sunt grupați în asociații așa încât să poata livra constant cantități mai mari și sortimente variate. O altă problemă deja foarte discutată este lipsa capacităților de stocare în condiții optime pentru a putea livra anumite produse și în afara sezonului, când marile magazine depind de importuri masive de legume și fructe proaspete.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu