Calendar subvenții APIA luna septembrie. Termene limită și plăți pentru fermieri
Roxana Dobre -Calendarul APIA cu termenele pentru ajutoarele de stat și plata subvențiilor agricole în luna septembrie. Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt pe ultima sută de metri cu pregătirea campaniei pentru avans care urmează să demareze din 16 octombrie.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă care sunt acțiunile și termenele pe care funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le au prevăzute pentru campania plăților directe către fermieri – atât cei din sectorul vegetal, cât și crescători de animale dar și pentru finalizare cererii unice pentru plata avansului.
15 septembrie: termen pentru ajutoarele excepționale alocate crescătorilor din sectoarele suin și avicol
Termenul de 15 septembrie, inclusiv, trebuie respectat de fermierii din sectorul de creștere a porcilor și avicol. Aceștia pot depune la APIA cereri de solicitare a ajutorului excepțional dacă dețin porci pentru creștere și/sau îngrășare și/sau reproducție. Și crescătorii de păsări pot cere subvenția, pentru reproducție și/sau incubație.
Banii au fost aprobați pentru susținerea unor cheltuieli angajate în perioada 24 februarie – 31 iulie 2022, necesare activităților de creștere și/sau reproducție a suinelor, respectiv de creștere și/sau reproducție și/sau incubație a păsărilor, în vederea realizării obiectivelor de utilizare eficientă a resurselor, gestionarea nutrienților și aplicarea unor metode de producție favorabile mediului și climei, pentru susținerea activității de creștere în anul 2022, prin compensarea pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, energie electrică și gaze naturale.
Cuantumul ajutorului excepțional care se acordă beneficiarilor din sectorul suin pe capacitatea de producție deținută este de:
a) 200 euro/UVM pentru capacitatea de producție animale de reproducție (scroafe și/sau scrofițe montate);
b) 50 euro/UVM pentru capacitatea de producție suine la îngrășat.
Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar se calculează în funcție de capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 150.000 euro.
Cuantumul ajutorului excepțional care se acordă beneficiarilor din sectorul avicol pe capacitatea de producție deținută este de:
a) 50 euro/UVM pentru capacitatea de producție găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire;
b) 20 euro/UVM pentru capacitatea de producție pui de carne, pui de curcă, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați pe serie.
Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar se calculează în funcție de capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 100.000 euro.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg despre acest subiect, aici: Guvernul a aprobat astăzi noi ajutoare de până la 150.000 euro/fermă pentru crescătorii de animal
30 septembrie 2020: fermierii trebuie să semneze cererea pentru subvenții
Până la 30 septembrie, inclusiv, fermierii care au solicitat subvențiile agricole sau zootehnice trebuie să facă un drum la APIA pentru a semna și încheia cererea unică. Este important ca și în alți ani ca fermierii să verifice temeinic datele și codurile înscrise în cererea pentru subvenții, corectitudinea acestora fiind responsabilitatea beneficiarilor de plăți pe hectar și cap de animal.
La APIA, funcționarii pun la dispoziția fermierilor declarația privind acordul acestora de închidere a cererii de către funcționarul centrului APIA, document ce trebuie semnat până la 30 septembrie, cu excepția cazului în care se folosește semnătura electronică.
Luna septembrie: APIA derulează controalele în teren și prin teledetecție
APIA se află în luna septembrie în plină campanie de efectuare a controlului pe teren. În acest an vor fi verificate 56.177 de dosare unice pentru care vor fi realizate verificări din perspectiva respectării normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:
-51.050 dosare eșantion scheme de sprijin pe suprafață;
-5.233 dosare eșantion scheme de sprijin sector zootehnic;
-15.112 dosare eșantion ecocondiționalitate.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are obligația ca până la data de 14 octombrie să efectueze controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent unor obligații/cerințe specifice se va efectua, după caz, în iarna sau primăvara anului următor.
Despre controalele APIA, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: APIA a stabilit lista cu fermierii la control. Se fac verificări în peste 56.000 de ferme vegetale și de animale
Luna septembrie: APIA eliberează adeverințe pentru credite
Adeverințele-punte, care permit fermierilor să primească banii pentru subvenții mai repede, prin credite bancare sunt eliberate de APIA și în luna septembrie. Adeverințele pot fi solicitate de fermierii care au depus cererea unică în campania 2022 și pot fi solicitate atât pentru plățile din anul în curs, pentru subvențiile care urmează să fie făcute în următorii 3 ani – De 3 ori subvenția sau sectorul zootehnic.
Adeverința-punte pentru subvențiile din 2022: APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe (schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu) şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă (Măsura 10 – agromediu și climă, Măsura 11 – agricultură ecologică, Măsura 13 plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale). Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și fondurile de garantare în domeniul agricol.
Fermierii trebuie să depună la APIA o solicitare scrisă, în baza căreia APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea unică de plată pentru anul 2022. Mai departe, fermierul depune adeverința la bancă, de unde poate obține credite de până la 90% din valoarea sumei calculate, conform adeverinței eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor. Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.
Adeverința-punte pentru creditul ”De 3 ori subvenția”: Adeverința-punte se eliberează pentru fermierii care pot cere subvențiile aferente următorilor 3 ani, dacă lucrează peste 50 de hectare sau sunt persoane juridice. Despre acest subiect, pe larg, aici: MADR: Micii fermieri nu pot lua bani prin Programul ”De 3 ori subvenția”, dar pot accesa alte credite
Adeverința-punte pentru zootehnie: Și sectorul zootehnic poate solicita adeverința pentru subvențiile în avans, pentru schemele ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic. Conform APIA, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2022, a Cererii unice de plată pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii și/sau sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și numărul de animale confirmate în urma efectuării unui prim control administrativ.
Totodată, prin adeverința eliberată de APIA, se confirmă că fermierul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru schemele din sectorul zootehnic și că acesta îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat despre eliberarea adeverinței pentru zootehnie, aici: APIA: De luni, 8 august, plăți în avans pentru crescători! Cuantumuri noi: 1.159 lei/vacă lapte și 54,61 lei/ovină!
Luna septembrie: fermierii așteaptă plata pentru motorina pe trimestrul II
În ședința Guvernului a fost aprobată o Hotărâre ce modifică HG nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, în sensul completării sumelor pentru asigurarea resurselor financiare necesare plății ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, pentru perioada aprilie 2022-septembrie 2022, trimestrele II și III.
După ce vor fi aprobate cantitățile de motorină care vor intra la plată, și sumele aferente, plata va ajunge în conturile fermierilor care au depus cererile de rambursare a cantităților de motorină pentru Trimestrul II din 2022, intervalul aprilie-iunie, urmând ca sumele să fie achitate progresiv și pentru restul trimestrelor, pe măsură ce se depun cererile.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare ca diferenţa dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse și are o valoare unitară de 1,630 lei/litru, în conformitate cu HG nr. 146/2022. Sectoarele care beneficiază de ajutorul de stat sunt: vegetal, zootehnic (inclusiv apicultură n.r) și îmbunătățiri funciare. Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale derulează schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură începând cu anul 2014.
Pe larg despre acest subiect, aici: Guvernul a aprobat subvenția pentru toți fermierii. Banii, plătiți de APIA în perioada următoare