• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Luna septembrie în grădină. 20 de lucrări necesare la pomi și legume

    Angelica Lefter -

    Luna septembrie în grădină și în livadă. Cele 20 de lucrări pe care trebuie să le faceți în prima lună de toamnă pentru îngrijirea legumelor și pomilor în septembrie.

    Lucrări la pomii fructiferi în luna septembrie

    Lucrări în grădina de legume în luna septembrie

    Luna septembrie nu este nici pe departe una în care gospodarii pot respira ușurați că au terminat lucrările în grădini. Grădinarii cu experiență știu că există zeci de lucrări care trebuie executate la momentul oportun, iar acesta este chiar începutul toamnei.

    Chiar dacă multe legume sau fructe au fost deja recoltate, borcanele cu murături au fost puse în cămară, iar vremea se răcește, nopțile au venit cu temperaturi scăzute și primele ploi de toamnă au început să apară, nimic din toate acestea nu-i scutesc pe gospodari de responsabilitatea pentru acele plante care rămân în grădină și pe timp de iarnă. Astfel, este momentul ca grădinarii să-și reia activitatea în forță, fără a pierde nimic din vedere.

    Lucrări în livadă în luna septembrie

    Lucrări la pomii fructiferi în luna septembrie

    Lucrări în septembrie la pomii fructiferi. Prima lună de toamnă vine cu noi provocări în livadă, unde activitatea se centrează pe pregătirea pomilor pentru iernare și pe igienizare.

    O mână de grâu la plantare și apa de salcie: secretele gospodarilor ca pomii să se prindă!

    Recoltarea fructelor din pomi și a fructelor de pădure

    În luna septembrie se recoltează soiurile târzii de mere și pere, prunele de toamnă și alte fructe cu coacere târzie. Gospodarii pot începe recoltarea de la ramurile inferioare, trecând treptat la cele superioare. Totodată, pentru păstrarea soiurilor târzii de toamnă trebuie pregătit și spațiul de depozitare.

    Fertilizarea de septembrie a pomilor fructiferi

    Pomii mari (în special cei fructiferi) epuizează solul de nutrienți de-a lungul sezonului, ceea ce înseamnă că fertilizarea trebuie făcută urgent. Toamna, îngrășămintele cu azot nu sunt aplicate pe sol, pentru a nu provoca creșterea frunzelor și a lăstarilor, iar aplicarea îngrășămintelor la pomi se concentrează pe potasiu și fosfor. Complexele minerale recomandate în toamnă sunt: cenușa, superfosfatul, sulfatul de potasiu și clorura de potasiu.

    Fertilizarea pomilor fructiferi: Cele mai eficiente îngrășăminte bio pentru livadă 

    Tratamente de septembrie la pomii fructiferi

    Înainte ca frunzele să cadă din copaci și tufișuri, iar insectele să intre la hiberanare în sol, livada trebuie tratată cu insecticide. Lucrarea nu trebuie amânată până în octombrie deoarece dăunătorii vor intra adânc în pământ. În plus, după căderea frunzelor, pomii trebuie stropiți.

    Curățarea pomilor în luna septembrie

    În preajma copacilor nu trebuie lăsate resturi vegetale. Toată vegetația trebuie smulsă și terenul în jurul pomilor trebuie lăsat curat. După îndepărtarea resturilor de plante, pământul trebuie mulcit cu turbă, rumeguș putrezit, humus sau alt material disponibil.

    Udarea pomilor în luna septembrie

    După o vară fierbinte și uscată, copacii necesită udare abundentă și în toamnă. Pământul de la baza pomilor ar trebui să fie udat pe o suprafață de 1-1,5 metri. Rata de udare pentru pomii este de 40 de litri de apă, la cei adulți de 50-70 de litri, iar cei foarte mari au nevoie de mai mult de 100 de litri. Grădinarii trebuie să știe că că o astfel de udare poate fi efectuată numai după ce cea mai mare parte a frunzelor a căzut din copaci.

    Lucrări de toamnă în livadă: cum pregătim pomii fructiferi pentru iarnă

    Tăieri la pomi în luna septembrie

    Ramurile uscate, deteriorate, se vor îndepărta atât în cazul tufelor, cât și în cel al pomilor fructiferi. Imediat după aceea se pot efectua tăierile care dau formă pomilor, lucrare care poate fi amânată până la sfârșitul iernii – începutul primăverii. La căpșuni se îndepărtează frunzele bolnave.

    Plantarea pomilor în luna septembrie

    La începutul toamnei, în grădină pot fi făcute noi plantări. Puieții tineri plantați în septembrie vor avea timp să prindă rădăcini. Cu două săptămâni înainte de plantare este bine să fie pregătite gropi proaspete și pământul pentru răsaduri, astfel încât să nu fie nevoie ca acestea să fie realizate în grabă.

    Plantări în livadă: de ce nu se prind pomii fructiferi. 10 greșeli de evitat!

    Văruirea pomilor în luna septembrie

    Văruitul de toamnă este recomandat, dacă gospodarii nu sunt siguri că pot intra în grădină la sfârșitul iernii, când primele raze de soare, reflectate de învelișul alb de zăpadă, devin periculoase pentru copaci. Pentru văruirea de toamnă a pomilor fructiferi se utilizează vopsea pe bază de apă, care va rezista ploilor de toamnă și nu se va spăla. De asemenea, se pot înfășura trunchiurile și ramurile copacilor cu pânză albă sau alt material care nu absoarbe lumina.

    Tăierea arbuștilor de zmeură în luna septembrie

    După recoltarea ultimelor fructe de zmeură, se poate trece la tăierea tuturor tufelor, inclusiv a celor din soiuri de vară. La soiul de zmeură de vară se îndepărtează ramurile fructifere, cele care sunt maronii la culoare, iar cele tinere se scurtează până la partea lignificată. Se taie zmeura remontantă la nivelul solului sau, dacă se dorește obținerea de fructe în prima jumătate a verii, se lasă 3-5 ramuri puternice pe tufiș și se acoperă pentru iarnă, în același mod ca zmeura obișnuită.

    Eliminarea capcanelor împotriva dăunătorilor

    Grădinarii care în vară au pus feromoni și capcane aromatice în grădină, le pot scoate acum, în toamnă. Acestea se curăță de dăunători, se ard, se decontaminează și se lasă la loc uscat până anul viitor. Urmează curățarea trunchiurilor pomilor cu o perie – răzuirea scoarței pomilor fructiferi, pentru a îndepărta mușchii, lichenii și alți dăunători ce se pot ascunde frig în scoarța copacilor.

    Lucrări în grădina de legume în luna septembrie

    Îngrijirea legumelor în luna septembrie presupune o serie de lucrări în grădină sau în solar/seră. Pe primul loc vine recoltarea ultimelor legume coapte pentru ca apoi terenul să poată fi eliberat pentru culturile următoare.

    Recoltarea cartofilor și a rădăcinoaselor în luna septembrie

    Cartofii rămași în sol nu trebuie scoși mai târziu de luna septembrie. Aceștia se depozitează în spațiile special amenajate. Dacă aceștia nu vor fi recoltați, ei vor ajungehrană pentru insectele din sol, iar mai târziu, ploile de toamnă pot transforma săpatul cartofilor într-un adevărat coșmar. Tot în septembrie, trebuie recoltate sfecla, morcovii, ridichile, napii și alte rădăcinoase.

    Mulcirea plantelor în luna septembrie

    Dacă sunt prognozate înghețuri, grădinarii trebuie să acopere paturile de legume cu materiale de protecție. Serele și solariile se închid pe timp de noapte deoarece temperaturile scăzute vor afecta negativ coacerea legumelor din ciclul al doilea de cultură.

    Dezinfectarea solului în luna septembrie

    Dacă în timpul sezonului de vară se observă că pe paturile din grădină se dezvoltă ciuperci sau bacterii dăunătoare, este indicat ca solul să fie prelucrat după recoltare pentru a scăpa de această problemă pentru sezonul următor. Se pot folosi produse biologice, iar în cazul solarului și serelor se face dezinfecția solului.

    Pregatire solar pentru culturi de toamna (sursa: atomico.ro)

    Pregătirea solului pentru răsaduri în luna septembrie

    Solul pentru răsadurile de legume trebuie pregătit în prealabil încă de la începutul toamnei. Se adună buruienile, se nivelează și se dezinfectează. Toamna se pot pune pungi de pământ într-un loc uscat și lăsate acolo pentru moment. Pot conține nisip, turbă, cenușă și alte componente pe care grădinarii intenționează să le folosească în februarie-martie.

    De ce e bine să adăugați nisip în pământul pentru răsaduri

    Recoltarea ultimelor legume din grădină

    Septembrie este ultima lună pentru roșiile târzii și castraveții de grădină. Este posibil ca unele plante să nu sufere de hipotermie, astfel că ultimele legume vor fi culese. Plantele bolnave vor fi arse, iar din cele sănătoase pot fi compostate. În niciun caz acestea nu vor fi lăsate pe loc peste iarnă. Roșiile culese pot fi coapte și apoi consumate sau conservate.

    Cum se face mranița, cel mai bun îngrășământ pentru răsaduri 

    Ultimele tomate, toamna în grădină (sursa: gradinasicamaramea.blogspot.com)

    Pregătirea serelor și solariilor

    La finalul lunii septembrie și început de octombrie serele sunt decontaminate, după recoltarea ultimelor legume. Solul din seră este săpat, iar întreaga se ventilează. Tot acum este momentul ca grădinarii să efectueze reparațiile minore și să spele toate suprafețele și sistemele de prindere.

    Fertilizarea solului cu gunoi de grajd

    La începutul lunii septembrie se poate împrăștia în grădină gunoi de grajd, înainte ca vremea să devină rece. Solul va fi protejat de buruieni și va fi afânat, aceasta fiind o bună alternativă la îngrășămintele complexe. Se vor dezvolta astfel plante rezistente la îngheț precum ridichile sau mazărea.

    Construirea paturilor înalte

    Paturile înalte din resturilor vegetale pot fi realizate la început de septembrie. Iarba de gazon, plantele uscate, ramuri de copaci tăiați și alte resturi vegetale pot fi depozitate separat pentru ca semănatul în primăvară să nu fie împiedicat de acestea. Paturile se fac în septembrie când vremea este încă însorită și când se strâng suficiente resturi vegetale pentru a le umple.

    Îngrijirea culturii verzei târzii

    Varza târzie încă se găsește în grădini în luna septembrie și ea nu trebuie neglijată. Grădinarii trebuie să culeagă în mod regulat limacșii și omizile de pe frunze. În al doilea rând, când este secetă, varza trebuie udată la fiecare 5-6 zile. Dacă varza a început să crape din cauza ploii în exces, săpați-o astfel încât rădăcinile laterale, cele subțiri, să se rupă, iar afluxul de umiditate către frunze să fie mai redus.

    Fertilizarea solului în grădina de legume în luna septembrie

    Îngrășămintele cu conținut scăzut de azot se aplică toamna pe solul eliberat de buruieni. Cenușa este potrivită în doză de 1 cană la 1 metru pătrat sau superfosfat – 40-50 g la 1 metru pătrat. Pământul cu îngrășământ împrăștiat poate fi săpat în așa fel încât să fie evitată ruperea bucăților mari, adică fărâmițarea. Astfel, pământul va îngheța mai bine iarna și se va încălzi mai repede odată cu debutul primăverii.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!