• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, eurodeputat: ”Foarte multe cereale din Ucraina rămân în interiorul UE, nu doar în România”

    Roxana Dobre -

    Fermierii români sunt afectați direct din cauza războiului din Ucraina iar cerealele care vin în țara noastră din zonele de conflict influențează direct piața, a afirmat eurodeputatul Daniel Buda. Oficialul european a atras atenția că fermierii se află în dificultate din cauza prețului mic la grâu iar dificultăți de vânzare sunt și la floarea-soarelui, cultură care se află în plin sezon de recoltare.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, europarlamentarul Daniel Buda, a vorbit despre schimbarea majoră pe care au suferit-o fermierii din cauza conflictului din Ucraina, și cum a impactat acest război piața cerealelor.

    ”România a fost parte integrantă la eforturile pe care le-am depus în ceea ce înseamnă prevenirea apariției unor astfel de situații la o dimensiune care să nu genereze probleme, în sensul în care am fluidizat tranzitul de cereale din Ucraina către zone sărace ale globului. Sigur, n-aș folosi o expresie care este cunoscută în zona populară – ” dăm cu stângu-n dreptul” – pentru că prin această perspectivă a tranzitului de cereale, în momentul de față ne confruntăm cu o problemă serioasă și de spinoasă legată de împrejurarea că foarte multe cereale rămân în interiorul Uniunii Europene, nu doar în România. Iar această preocupare o au și colegii nemți, polonezi și așa mai departe – ceea ce pune o presiune foarte mare pe prețul de cost sau pe prețul de vânzare a cerealelor din România sau din Uniunea Europeană”, a explicat eurodeputatul pentru Agrostrategia, în ediția de luni, 26 septembrie.

    Daniel Buda: ”Solidaritatea presupune costuri”

    Eurodeputatul român a atras atenția că solidaritatea fermierilor români și implicit a celor europeni, cu producătorii din Ucraina, presupune o serie de costuri care sunt resimțite în mod direct de agriculturi și ulterior de consumatori.

    ”Evident că până la urmă solidaritatea presupune niște costuri. Ceea ce este important pentru noi ca și decidenți politici care avem această responsabilitate, este nevoia de a veni cu soluții concrete în zona agriculturii, astfel încât să putem să prezervăm durabilitatea fermierilor. Acum și sub acest aspect putem să disecăm dacă vreți, în două problema. Discutăm de securitate alimentară la nivel European – și aici într-adevăr, în momentul de față nu avem probleme din perspectiva cantităților necesare și suficiente pentru populație. Avem însă de-a face cu ceea ce înseamnă o creștere a prețului la alimente și să fie foarte clar pentru toată lumea că prețurile la alimente vor crește pentru că nu au cum să rămână la fel câtă vreme discutăm de o creștere a prețurilor la motorină, la inputuri și așa mai departe – la energie, gaz, îngrășăminte. Dar marea problemă și preocupare pe care sigur trebuie s-o avem în vedere până la urmă – cei care sunt în zona de decizie politică inclusiv la nivel european, ci și la nivel național  – faptul că perspectivele unei crize alimentare care vizează anumite zone ale globului – și mă refer aici la țările din Africa – ori o criză alimentară în Africa este de natură să-ți creeze probleme și în interiorul Uniunii Europene sau în interiorul Europei și apoi la nivel mondial. Pentru că o să ai de-a face cu ceea ce înseamnă un fenomen mutațional, migraționist al acelor persoane din acele zone care vor veni către Uniunea Europeană sau către alte zone ale Uniunii Europene”, a mai spus oficialul european.

    Prețuri mici pe tona de grâu. Probleme sunt și la floarea-soarelui 

    Daniel Buda a completat că din discuțiile cu fermierii a aflat că prețul la grâu este mic în acest moment astfel că producătorii agricoli vând în pierdere. Probleme sunt și la floarea-soarelui.

    ”Fermierii au fost în prima linie și (…) printr-un complet de împrejurări se află în primele linii ale bătăliilor dacă vreți, pe schimbările climatice și pe securitate alimentară. Pe tărâmul solidarității, până la urmă, la nivel mondial. Tocmai de asta spun că ei au plătit un preț, îl mai plătesc și astăzi pentru că, din nefericire, încă mai avem o presiune mai ales pe floarea-soarelui și nu numai. Vorbeam cu un fermier dimineață și îmi spunea  că prețul la grâu a ajuns undeva la 1.450 tona și că nu poate să-l vândă pentru că efectiv e în pierdere cu acest preț. Citeam de asemenea că cei din Bulgaria se plâng de faptul că cerealele aduse sau grâul a adus din Ucraina este atât de prost încât nu-l ia nici un morar pentru panificație, iar cei din Bulgaria l-au amestecat cu grâul din Bulgaria ca să poată să-l ducă mai departe. Sunt fenomene care se întâmplă”, a mai atras atenția eurodeputatul.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție