Cultivatorii de sfeclă s-au înscris în Asociația Forța Fermierilor. Apel pentru salvarea fabricii de zahăr Luduș: ”Moștenirea românească ajunge la fier vechi!”
Roxana Dobre -Cultivatorii de sfeclă de zahăr s-au înscris în Asociația Forța Fermierilor (AFF) și fac un ultim apel la autoritățile responsabile pentru a salva fabrica de zahăr de la Luduș, județul Mureș, care ar urma să fie demolată. Deși au avut promisiuni din partea ministrului Agriculturii, Petre Daea, că statul va face echipă cu fermierii pentru preluarea procesării de la francezii de la TEREOS, până în prezent nu s-a făcut nimic concret iar patronii fabricii sunt deciși să înceapă procesul de demolare. În urmă, rămân sute de fermieri care vor renunța la cultivarea sfeclei, zahăr mai scump din import și zeci de angajați care vor rămâne fără loc de muncă.
Teodor Aflat, unul dintre marii cultivatori de sfeclă de zahăr, și producător agricol care a militat pentru salvarea fabricii de la Luduș a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că după ce mai mulți fermieri s-au reunit într-o cooperativă agricolă pentru a putea prelua împreună cu statul fabrica de la Luduș, aceștia s-au înscris și în Asociația Forța Fermierilor (AFF) mizând pe o mai bună reprezentare în dialogul cu autoritățile.
”Ieri (marți – 27 septembrie, n.r.) ne-am înscris în Asociația Forța Fermierilor (AFF), noi cei de la Asociația cultivatorilor de sfeclă de zahăr ”Beta” Luduș reuniți într-o cooperativă, și sperăm și la o mai bună reprezentare și ”vizibilitate” în discuțiile cu autoritățile”, ne-a declarat Teodor Aflat.
Începe demolarea fabricii de la Luduș
Fermierul Teodor Aflat a anunțat în premieră pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că patronii fabricii de la Luduș vor începe demolarea clădirilor și vânzarea utilajelor la fier vechi.
”Necazul mare este că din informațiile noastre de azi, mâine, cel târziu de la 1 octombrie fabrica de la Luduș, pentru care noi am înființat această cooperativă pentru a o putea prelua producția în parteneriat cu statul român, începe să fie demolată. Deci va ajunge la fier vechi. Așa că pe zona de centru vor rămâne foarte puțini cultivatori pentru că nu au unde să valorifice cultura, și probabil vor mai cultiva doar pentru fabrica de la Roman, județul Neamț, de altfel singura fabrică ce a mai rămas în țară. Pentru că și la Bod din câte am înțeles totul funcționează greu. Deci au fost 30 de fabrici, se cultivau 200.000 de hectare cu sfeclă și acum mai sunt 7.000 de ha”, a explicat plin de dezamăgire fermierul care a cultivat în acest an sfeclă de zahăr pe 200 de hectare, mult mai puțin ca în alți ani când ”rezerva” acestui culturi circa 700 de hectare.
Ministerul Agriculturii nu a răspuns apelului fermierilor
Cultivatorii de sfeclă de zahăr au decis să se reunească într-0 cooperativă agricolă ca să poată participa la parteneriatul cu statul român, în vederea preluării fabricii de zahăr de la Luduș. Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, fermierii au făcut un nou apel și în cadrul unui reportaj difuzat în rubrica ”Fermierii României” din emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 pe 13 septembrie către instituțiile abilitate de a salva fabrica de la Luduș.
Cultivatorii nu au primit însă niciun răspuns de la MADR iar apelurile lor repetate de a salva producția românească de zahăr și suprafețele cultivate cu sfeclă au fost ignorate de autorități. ”De la ministerul Agriculturii nu am primit niciun răspuns la scrisoarea de intenție pe care am trimis-o și repet după 1 octombrie cel târziu începe demolarea fabricii. Patronii de la Luduș au zis iunie, iulie termen pentru vânzarea fabricii, acum deja vine octombrie și nimeni nu a mișcat nimic. Ei cât să mai aștepte?”, a declarat Teodor Aflat.
Zeci de angajați vor rămâne fără locuri de muncă
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a primit miercuri, 28 septembrie, un semnal și din partea Sindicatul angajaților Luduș care au fost avertizați că compania va recurge la disponibilizări.
”Astăzi am avut întâlnire cu conducerea fabricii Tereos Luduș, unde am fost informați despre reluarea programului de disponibilizare începând cel mai probabil de săptămâna viitoare. Totodată am fost informați că negocierile cu statul nu au dus la nici un rezultat”, ne-au comunicat aceștia.
Aceștia au trimis o adresă către Guvernul României, în atenția premierului Nicolae Ciucă, în care semnalează că deși statul le-a dat speranțe că va prelua fabrica de la Luduș, au primit informări că va începe procesul de disponibilizări.
”Părerea noastră: suntem într-un război continuu de 32 de ani, război tăcut pe care România îl pierde încet cu bună-știință în favoarea speculanților și așa-zișilor investitori străini. Nu mai avem mori pentru a produce făină, nu mai avem fabrici de ulei, nu mai avem rafinării. În locul industriei române s-au făcut mall-uri și cartiere, în care să stăm să ducem banii câștigați tot de la investitorii străini, bani care pleacă din țară, nu rămân în România. În plină criză alimentară și cu un război la granița de nord a țării autorizăm distrugerea unei fabrici perfect funcțională, cu angajați specializați pe industria zahărului și producători de sfeclă performați. Vă rugăm încă o dată să găsiți o soluție pentru salvarea Fabricii de Zahăr Luduș”, este parte din mesajul transmis de Sindicatul Liber Zahărul Luduș către Guvernul României.
Congresul Fermierilor de pe 13 octombrie, un eveniment așteptat de agricultori pentru a-și spune necazurile
Teodor Aflat a anunțat că agricultorii așteaptă cu nerăbdare Congresul Fermierilor organizat de Asociația Forța Fermierilor și Grupul Agrointeligența, ca să expună în fața autorităților situația în care au ajuns cultivatorii de sfeclă și sectorul zahărului românesc.
”Sperăm ca la Congresul Fermierilor organizat pe 13 octombrie de Asociația Forța Fermierilor și Grupul Agrointeligența să nu fie prea târziu atunci, adică până să tragem noi un semnal de alarmă în fața decidenților politici. Dacă nu oprim acum, zi-mâine mă tem că va fi prea târziu, fabrica va fi deja la fier vechi. Deci dacă nu intervine statul și merg eu ca asociație să negociez cu proprietarii îmi cer un preț astronomic, deci noi nu avem nicio șansă pe cont propriu. Dacă ar lua statul având în vedere și de contextul economic și necesitatea acoperirii golului din piața zahărului. Am vorbit cu ministrul și telefonic dar din câte se vede degeaba, fabrica va ajunge tot la fier vechi. Eu am spus clar că nu mă zbat pentru mine, eu am un singur copil, e mare, e realizat dar este un bun făcut de urmașii noștri și este păcat ca practic moștenirea noastră să ajungă la gunoi, la casat, fier vechi sau cum vreți să îi spuneți. Dacă am fi români cu demnitate am ieși toți în stradă și am bloca străzile iar imediat Guvernul s-ar sesiza. Dar nimănui nu îi pasă, sincer vă spun”, a mai atras atenția Teodor Aflat.
Prețul zahărului a depășit 6-7 lei pe kilogram
În situația în care și penultima fabrică care produce zahăr în România se va închide, prețul unui kilogram s-ar putea chiar dubla. În prezent zahărul se vinde deja cu 6-7 lei pe kilogram, un preț majorat de circa 4 ori față de cel din 2021, când la rafturi zahărul se găsea cu 2 lei, maxim 3 lei.
”Utilaje de câteva milioane de euro, în care cultivatorii au investit vor ajunge la vânzare și suprafețele vor fi înlocuite cu alte culturi. Noi nu vom renunța la agricultură pentru că asta am ales și vom produce în continuare hrană dar cultura de sfeclă de zahăr va fi înlocuită cu altceva. Nu vom mai avea zahăr, asta e, importăm. Și așa a raft am văzut că este 6-7 lei pe kilogram. Anul acesta ca să putem salva subvențiile, care ne impun să valorificăm la o fabrică producția, s-au făcut contracte direct cu fabrica de la Roman, la Luduș nu au mai preluat. Deci am trimis la 400 de kilometri ca să putem supraviețui anului agricol. Dar de la anul, nimeni nu știe nimic. Pentru sfeclă de zahăr cele mai bine județe unde să fie cultivată sunt cele de aici din zonă: Mureș, Sibiu, Cluj, Brașov unde au fost preicipații și aproape putem spune că nu este nevoie de irigații. Păcat că nimeni nu este sensibil, și păcat că trec aceste lucruri și fapte pe lângă noi. Este o fabrică pe care nu o mai putem recupera, nu va mai exista, de la zero nu o va lua nimeni”, a mai punctat Teodor Aflat.
În altă ordine de idei, Asociația Forța Fermierilor și Grupul Agrointeligența, împreună cu partenerii comerciali și instituționali, anunță organizarea a trei evenimente de top în cadrul târgul de agricultură Forța Fermierilor Expo.
În ziua deschiderii oficiale a expoziției menționate, joi, 13 octombrie, în spațiul amenajat din CTPark Bucharest West, pe A1, la kilometrul 23, în localitatea Bolintin-Deal, județul Giurgiu, vor avea loc Congresul Fermierilor și Balul Fermierilor 2022. A doua zi, vineri, 14 octombrie, se va desfășura Agrointeligența Summit 2022.
Congresul Fermierilor va avea ca temă centrală “Viitorul Satului Românesc” și îi va avea ca invitați pe cei mai reprezentativi fermieri din întreaga țară, alături importanți decidenți politici și administrativi de la nivel central și local, precum și de la Bruxelles, împreună cu managerii unora dintre cele mai respectate companii de agribusiness. Evenimentul va include lansarea unei ediții de colecție Agrointeligența, în format tipărit, premium, în care cele mai relevante voci publice ale României își vor expune viziunea cu privirea la soluțiile care să asigure viitorul satului românesc și să rezolve problemele cu care confruntă mediul rural autohton.
Mai multe informații aici: Congresul Fermierilor, Balul Fermierilor și Agrointeligența Summit – evenimente de top în cadrul FFExpo