• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenții APIA 2023. Ghid pentru fermierii care vor să încaseze plățile pe hectar și animale

  Roxana Dobre -

  Subvenții APIA 2023 – ghid pentru fermierii care vor să încaseze plățile pe hectar și animale. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat oficial că începe de astăzi, miercuri – 1 martie, campania de primire a cererilor de plată în anul 2023. De asemenea, agenția a anunțat și care esre lista subvențiilor pentru care se pot cere bani pe hectar și cap de animal.

  APIA a atras atenția fermierilor să verifice documentele pentru subvenții deoarece responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine beneficiarilor de subvenții dar și a autorităţii care a emis/atestat aceste acte, după caz.

  APIA a anunțat oficial printr-un comunicat că fermierii pot depune cererea de plată, în perioada 1 martie – 15 mai, fără a se prezenta la Centrele APIA, prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie).

  Potrivit agenției, se va completa o singură cerere de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului conform înscrierii în Registrul Agricol. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii de plată şi să fie valabile la data depunerii cererii.

  Citiți și: Agrointeligența vă ajută! Iată cererea unică pe care trebuie să o completați pentru subvențiile APIA

  Crescătorii de animale pot cere subvenții pentru vaci de lapte, vaci de carne, bivolițe, ovine și caprine

  Documente pentru crescătorii de animale

  Adeverințele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean, pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului.

  Fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Baza Națională de Date (BND) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA) și să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.

  APIA atrage atenția în privința autenticității documentelor depuse pentru subvenții

  Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

  Fermierii care sunt deja beneficiari APIA își vor actualiza la completarea cererii doar datele ce au suferit modificări față de anul anterior. În acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date greşite este mai mică.

  Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii și declarațiilor atașate acesteia.

  Fermierii pot semna cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată.

  Ce subvenții pot cere fermierii de la APIA

  Începând cu această Campanie, fermierii vor putea beneficia de sprijin financiar prin intervenții/măsuri aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, în conformitate cu Planul Strategic PAC 2023-2027, respectiv PNDR 2014-2020, sprijin finanțat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la Bugetul Naţional (BN), denumite astfel:
  – plăţile directe decuplate;
  – plățile directe cuplate;
  – ajutoare naţionale tranzitorii (plăţi din bugetul naţional);
  – măsurile de dezvoltare rurală pentru care fermierii pot solicita plăți compensatorii:
  –  din cadrul PNDR 2014-2020
  – Măsura 10 – Agro-mediu şi climă;
  – Măsura 11 – Agricultură ecologică;
  – Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (sM13.1 și sM13.3)  din cadrul PS PAC 2023-2027
  – DR-10 – zone afectate de constrângeri naturale semnificative.

  Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei intervenții/măsuri de dezvoltare rurală, inclusiv hărțile și listele cu UAT-urile eligibile pentru M.10, M.11, M.13, pot fi consultate la Centrele APIA și pe site-ul: www.apia.org.ro.

  Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii de plată 2023, solicitanții să verifice încă o dată infomațiile înscrise și documentația depusă!


  Te-ar mai putea interesa

  Subvențiile agricole care se plătesc în luna iunie. Calendar termene pentru fermieri Fertilizarea roșiilor după plantare – recomandări Stropirea roșiilor după copilire – tratamente de protecție

  Ultimele știri

  Metode pentru a stimula polenizarea. Cum să atragi polenizatori în grădină sau solar Oieri condamnați pentru fraudarea subvențiilor APIA cu certificate false de origine la berbeci de Țurcană Zeci de mii de hectare de teren arabil din Ucraina vor deveni deșertice din cauza distrugerii barajului de la Kahovka