• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Jardel, cel mai mare porc din România, mănâncă de două ori pe zi și ar putea fi sacrificat de Crăciun

  Angelica Lefter -

  Cel mai mare porc din România se găsește în ferma unui crescător pasionat de îngrășarea suinelor. Exemplarul are aproximativ 600 de kilograme și va fi sacrificat numai dacă pe capul lui va fi plătită suma de 20.000 de lei, altfel va putea scăpa de cuțit și poate să-și ducă în continuare zilele în ferma în care a crescut până acum.

  Jardel, pe numele său, porcul este un mix de rase de carne, care consumă zilnic 6 kilograme de hrană și a fost achiziționat în anul 2020 de la o crescătorie de suine.

  De atunci, animalul a fost crescut în ferma lui Dan Praf, un cunoscut fermier pasionat de creșterea suinelor din comuna Drajna de Jos, județul Prahova, după cum a relatat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

  Rase de porci românești. Top 7 rase autohtone de porcine din România

  ”Acum am în fermă 6 porci, din 2013 mă ocup de creșterea suinelor, dar am și un job la o multinațională. Vreo 3-4 porci o să îi tai de Crăciun pentru familie, restul o să-i valorific. În fermă îl am și pe Jardel, un porc ce are are acum aproape 600 de kilograme. Este o încrucișare de rase: Duroc – o rasă de porci consacrată – și Marele Alb și Landrace. Eu îl apreciez la momentul acesta ca fiind cel mai mare porc din România, are în jur de 600 de kilograme după cum arată măsurătorile, aștept să îl cântăresc pe 10 decembrie. Pe 10 martie a fost cântărit ultima oară și atunci avea 451 de kilograme. Acum, circumferința corpului în urma măsurătorilor este de 202 centimetri și lungimea dintre urechi și până la baza cozii, undeva la 207 centimetri”, a menționat fermierul Dan Praf care publicat pe canalul lui de Youtube mai multe clipuri cu Jardel.

  Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

  Porcul de aproape 600 de kilograme mânâncă de două ori pe zi

  Porcul Jardel, despre care crescătorul său spune că este cel mai gras porc de care are cunoștință în România, a fost achiziționat de la o fermă din Urlați, consumă zilnic 6 kilograme de hrană mixtă și are două mese pe zi.

  ”Jardel mănâncă zilnic undeva la 5-6 kilograme de furaj, hrană uscată, iar apă are permanent la adăpătoare. L-am luat de mic de la o fermă din Urlați, pe atunci avea 30-40 de kilograme. Îi dau zilnic mălai furajer și resturi de mâncare de acasă. Mănâncă de două ori pe zi”, a mai menționat fermierul.

  Marele Alb – rasă de porci: caracteristici, creștere, randament

  Cel mai mare porc din România se vinde cu 20.000 de lei

  Prețul pentru cel mai mare porc din România este pe măsură. Crescătorul Dan Praf spune că se desparte de grăsun numai pentru o sumă de 20.000 de lei. Altfel este decis să îl țină în continuare în gospodărie întrucât își dorește mult să bată recordul mondial de cel mai mare porc crescut în fermă, deținut până acum de un crescător din China.

  ”Am zis c îl vând numai dacă cineva îmi oferă 20.000 de lei pe el. Sunt conștient că greu să va găsi cumpărător, de aceea am pus acea sumă mare, pentru că știu că nu vine nimeni să îl cumpere. În adâncul sufletului nu vreau să fie sacrificat de Crăciun, altfel l-aș sacrifica chiar eu, dar m-am atașat mult de Jardel și aș prefera să-l țin să văd cât se îngrașă, poate chiar să bat recordul mondial, deținut acum de un chinez. Nu l-am scos pe Jardel la licitație, nu intenționez, am zis așa un preț, doar să văd cum reacționează oamenii. Porcul este ceva unicat, el fiind o rasă de carne, vă dați seama că are numai carne, cu puțină grăsime”, a spus fermierul Dan Praf.

  Moștenitorul lui Jardel va fi din rasa Duroc, pe care fermierul intenționează să-l facă și mai mare

  Fermierul Dan Praf nu este la prima sa încercare de a crește un porc de dimensiuni mari, iar asemenea exemplare le alege în funcție de anumite criterii, a spus crescătorul de suine pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  Cât scade porcul la tăiere: calcul greutate finală în carcasă 

  ”Am mai avut un porc de dimensiuni mari, 431 de kilograme, din aceeași rasă, pe care l-am sacrificat în 2021. A fost și el un porc cunoscut și mediatizat pe rețelele de socializare. Următorul moștenitor al lui Jardel va fi din rasa Duroc. Intenționez, bineînțeles, să-l fac mult mai mare. Vreau să le arăt oamenilor că pe o perioadă de 2-3 ani, un porc hrănit cât se poate de natural, cu injecțiile făcute la zi, îl aduc la 700-800 de kilograme. Cel mai mare porc este undeva în China, la vreo 900 de kilograme, eu vreu să dobor recordul într-o bună zi. Moștenitorul lui Jardel îl caut de luni de zile. Când îți dorești să faci un porc așa de mare, trebuie să îndeplinească niște condiții: să aibă picioare groase, corecte, fără gâlme pe picioare, fără defecte, unghiile să fie corecte, sporul de creștere foarte bun, să fie de rasă, să ai condiții unde să-l crești, hrana la fel. Cu alte cuvinte trebuie să îndeplinești trei condiții: rasă, casă și masă” a menționat crescătorul Dan Praf.

  Numele pprcului de 600 de kilograme, după fostul fotbalist brazilian Mario Jardel

  Numele de Jardel vine de la un cunoscut fost fotbalist, asta pentru că porcul avea o fire ”sportivă”, fiind foarte activ și nu a dat semne de la început că s-ar putea îngrășa prea mult.

  Cât trăiește un porc. Durata de viață în funcție de rasă 

  ”Când l-am achiziționat, alerga foarte mult, era un porc activ. Am ales să-i pun numele după fotbalistul brazilian Mario Jardel. Animalul era foarte rapid și m-a dus cu gândul la fotbalist. Obișnuiesc să-mi numesc animalele după cum consider eu că se potrivesc, pe celălalt îl chema Gimbirică”, a spus crescătorul de suine.

  Porci pentru îngrășat: 5 sfaturi pentru a-i alege pe cei care iau mai repede în greutate 

  Fermierul Dan Praf a adăugat că intenționează în viitor să dezvolte ferma de suine, dorindu-și o crescătorie de până la 500-1.000 de capete din rase mai ales românești.


  Te-ar mai putea interesa

  APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri! Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!