• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenția APIA pentru micii fermieri. Condiții ecoschemă, plata la hectar

  Roxana Dobre -

  Subvenția APIA pentru micii fermieri este introdusă din acest an și vizează exploatațiile între 1 și 10 hectare. Ca și restul plăților directe, noua ecoschemă dedicată gospodăriilor țărănești se achită prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

  Noua subvenție APIA pentru gospodăria țărănească se achită sub formă de ecoschemă. Ea se adresează fermelor de mici dimensiuni, cu o suprafață maximă de 10 ha, care sunt susținute financiar pentru aplicarea practicilor agricole prietenoase cu mediu și continuare tradițiilor spațiului rural în agricultură.

  PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) este o ecoschemă care poate fi accesată din 2023 pentru fermele de mici dimensiuni, denumite generic Gospodării Tradiționale. Ecoschema vine în sprijinul micilor fermieri prin menținerea vitalității spațiului rural, cu respectarea capitalului natural și menținerea biodiversității.

  Schema se adresează categoriilor de ferme vegetale care dețin și efective de animale în cadrul exploatațiilor din teren agricol (arabil, pajiști și culturi permanente). Prin aplicarea condițiilor generale obligatorii ale ecoschemei se asigură un aport considerabil pentru protecția resurselor naturale, sol, apă și aer.

  Suprafața eligibilă vizată de ecoschemă depăsește 1,2 milioane ha de teren agricol, conform estimărilor din Planul Național Strategic (PNS).

  Subvenția APIA pentru gospodăria țărănească. Fermieri eligibili

  Un producător agricol care pot încasa ecoschema PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) trebuie să fie fermier activ și beneficiar al subvenției de bază pe suprafață, PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS).

  De asemenea, micul fermier trebuie să dețină o exploatație de minimum 1 ha și maximum 10 ha teren arabil (TA) sau pajiște permanentă (PP), culturi permanente (CP) sau mixt, cu parcele de minimum de 0,3 ha TA sau PP și 0,1 ha pentru CP.

  Subvenția APIA pentru micii fermieri. Condiții

  Ecoschema PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) prevede o serie de condiții generale, dar care sunt obligatorii, cât și cerințe specifice.

  Condiții generale obligatorii:

  1. Fermierul deține un efectiv de animale din speciile: ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee cuprins între 0,3-1 UVM / ha, înscrise în Baza Națională de Date a ANSVSA și ANZ, după caz, pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice;

  2. În cazul în care fermierul exploatează teren arabil (TA), acesta trebuie să cultive cel puțin 10% din suprafață ocupată cu:
  – plante leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, conform practicilor fitotehnice și de tehnologie agricolă, în vederea îmbunătățirii calității solului cu nutrienți naturali, precum specii proteaginoase/leguminoase: lucernă, soia, linte, mazăre, măzăriche, trifoi, sparcetă, ghizdei, fasole, năut, bob, lupin sp., fasoliță.

  Pe restul suprafeței fermierii vor cultiva, după caz, cel puțin una din următoarele specii de plantele: plante oleaginoase, porumb, ovăz, orz, grâu, triticale (graminee specifice), sfeclă, gulie furajeră, plante care intră în alcătuirea rațiilor furajere de calitate și sănătoase;

  sau cu:

  3. pajiște temporară în TA.

  Condiții specifice:

  La condițiile generale de mai sus, fermierul adaugă una din următoarele condiții specifice, după caz:

  A. Fermierii trebuie să planteze anual cel puțin 2 arbori pe ha, la nivel de exploatație, precum: populații locale de pomi fructiferi și arbori: Măr, Piersic, Prun, Corcoduș Zarzăr, Cais, Cireș, Vișin, Gutui), Nuc, Stejar, Ulm, Tei, Salcâm, Glădiţă, Paltin, Arţar, Jugastru, Pin, Sălcioară, Castan, precum și alte specii.

  Pentru suprafețele de pajiști se aplică doar varianta A.

  B. Fermierul este obligat ca în perioada 15 iunie – 15 octombrie, să păstreze terenul acoperit în proporție de cel puțin:

  – 85% în cazul terenurilor arabile prin miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea culturii principale de cel mult 2 săptămâni.
  – 75% în cazul culturilor permanente prin acoperirea minimă a solului cu fâșii inierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale.

  Cerința obligatorie de a deține între 0,3-1 UVM va asigura menținerea ecosistemelor naturale prin asigurarea pășunatului rațional și menținerea încărcării minime de erbivore (conform SMR 11) pe pășunile permanente conduce la prezervarea capacității de sechestrare a carbonului și menținerea biodiversității.

  Totodată, prin cultivarea plantelor la nivelul gospodăriei tradiționale se va asigura un nivel constant al furajării și al efectivelor de animale pe întreg parcursul anului, aspect care va contribui la continuarea activității agricole și menținerea în bune condiții agricole și de mediu a terenurilor în zonele rurale și evitarea abandonului.

  În zonele rurale, de deal și munte în special în exploatațiile de mici dimensiuni se regăsesc și livezile extensive tradiționale în care se poate desfășura activitatea de pășunat contribuind la stoparea și inversarea pierderii biodiversității, la îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și la conservarea habitatelor și a peisajelor.

  Prin ecoschemă se va sprijini și cultivarea suprafețelor cu cel puțin 10% plante proteaginoase. Astfel, cultivarea acestor specii bogate în proteină, îmbunătățesc ciclul durabil al azotului, a materiei organice a solului fiind bune plante premergătoare. Prin aportul de azot adus în sol se va reduce consumul de îngrășăminte chimice. Plantele cultivate precum, lucernă, soia, linte, mazăre, măzăriche, trifoi, sparcetă, ghizdei, mazăre, fasole, ș.a., sfeclă, gulie furajeră, plante oleaginoase, triticale, graminee specifice alcătuirii rațiilor furajere de calitate și sănătoase vor asigura furajarea efectivelor cu proteină vegetală autohtonă.

  Condițiile specifice ale ecoschemei conduc la sporirea ambiției de mediu prin depășirea standardelor de bază prevăzute în GAEC 6. Astfel, acoperirea terenului pe 85% din suprafața de teren arabil are ca scop principal protejarea solurilor în perioadele cele mai sensibile pe parcursul anului agricol (15 iunie-15 octombrie), în scopul atenuării schimbărilor climatice iar în cazul culturilor permanente acoperirea terenului se va realiza, pe 75% din suprafața de teren.

  O ultimă cerință specifică vizează, plantarea a doi arbori /ha anual ce contribuie la protecția culturilor, stoparea și inversarea pierderii biodiversității, la îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și la conservarea habitatelor și a peisajelor, ce pot constitui un refugiu pentru păsări și animale. De asemenea, pe termen mediu poate constitui un sprijin pentru reducerea eroziunii solului, reducerea temperaturii solului în zonele de proximitate a exploatației, cât și o influență ușoară asupra capacității de menținerea apei în sol și sechestrarea de carbon.

  Fermierii care optează pentru această ecoschemă nu pot accesa Ecoschema PD – 06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști.

  Vă recomandăm și: Gospodăria țărănească: înregistrare, acte necesare, scutiri de impozite

  Ecoshema pentru gospodăria țărănească. Plată de la APIA

  Plata pentru ecoschema PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) are în vedere acordul Comisiei pentru ca statele membre să stabilească cuantumul unitar/ha planificat minim și maxim, cât și posibilitatea oferită de art. 101 din Regulamentul 2115/2021, care dă posibilitatea  de flexibilitate pentru statele membre să realoce orice fonduri necheltuite prin alte intervenții de plată directă, dacă va fi cazul.

  În PNS, la subvenția APIA pentru gospodăria țărănească sunt estimate trei cuantumuri, până în 2027:

  Pe ani, alocarea financiară orientativă anuală se împarte astfel:

  – Plafon pentru Gospodăriile Țărănești – Campania 2023-2024: 91.250.000 de euro;
  – Plafon pentru Gospodăriile Țărănești – Campania 2024-2025: 93.750.000 de euro;
  – Plafon pentru Gospodăriile Țărănești – Campania 2025-2026: 95.750.000 de euro;
  – Plafon pentru Gospodăriile Țărănești – Campania 2026-2027: 96.500.000 de euro;
  – Plafon pentru Gospodăriile Țărănești – Campania 2027-2028: 101.250.000 de euro.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermieri nemulțumiți: ”Vom pierde subvenția APIA de 56 de euro la hectar!” Noua subvenție APIA pentru viței: condiții ecoschemă, plăți pe UVM Guvernul a aprobat banii APIA pentru plata subvențiilor în acest an

  Ultimele știri

  A fost confirmat al doilea focar de gripă aviară la o fermă cu peste 40.000 de curcani Fermierii polonezi anunță că vor bloca punctele de graniță cu Ucraina Îngrijirea copitelor la vaci. Când și cum se curăță corect ongloanele