• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Perechi de legume care se pot cultiva împreună – tabel de compatibilitate

    Violina Gorcinschi -

    Tabel cu compatibilitatea diferitelor specii de legume. Care perechi de legume sunt vecini perfecți, dar și ce legume nu pot fi cultivate într-un spațiu apropiat – informații utile în acest articol despre cum trebuie să plantăm sau să semănăm legumele într-un spațiu precum grădina, solarul sau câmpul deschis.

    Unele legume pot prospera în mediul oricăror plante vecine, dar nu toate culturile sunt atât de nepretențioase în alegerea vecinilor. În acest articol sunt prezentate cele mai bune perechi de plante care pot fi crescute alături în grădină.

    Citiți și: 7 perechi de plante care nu trebuie cultivate împreună

    Cele mai bune perechi de plante care pot fi vecine

    Exemplul clasic de plantare mixtă este cunoscut de multă vreme: indienii americani cultivau împreună porumb, fasole și dovleac. Acesta din urmă, cu frunzele sale mari, a creat o umbră, împiedicând soarele arzător să distrugă rădăcinile plantelor și a împiedicat creșterea buruienilor. Datorită tulpinii înalte și a frunzelor înguste, dar mai degrabă numeroase, porumbul a protejat dovleacul de supraîncălzire, iar fasolea, fiind îngrășământ verde bun, a îmbogățit pământul cu azot. Și acesta nu este singurul exemplu de astfel de perechi care se ajută una pe alta.

    tabel cu plante compatibile
    Tabel cu compatibilitatea legumelor din grădină

    Vânăta. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de vinete

    Această cultură este plantată cel mai bine lângă fasolea de tufiș, care respinge gândacul de Colorado și, prin urmare, o protejează Vinetele cresc bine și lângă cimbru și mazăre, dar și în aceeași zonă cu piperul și spanacul.

    Cu toate acestea, amplasarea lângă castraveți, roșii și cartofi nu este cea mai bună opțiune. Astfel de „relații” reduc calitatea și cantitatea recoltei.Potrivit unor fermieri, vinetele nu ar trebui să fie plantate lângă castraveți și dovleci. Dar despre vecinătatea vinetelor și roșiilor, părerile diferă.

    Leguminoasele. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de leguminoase

    Leguminoasele (fasole, năut etc) cresc bine în vecinătatea multor culturi: castraveți, roșii, porumb dulce, ridichi, spanac, muștar. Orice leguminoasă este compatibilă și cu cartofii, dar în acest caz trebuie să știți un lucru: leguminoasa ar trebui să fie plantată doar de-a lungul marginii câmpului de cartofi, pentru că este o mare consumatoare de nutrienți. În caz contrar, tuberculii de cartofi nu vor primi elementele necesare (în special potasiu) și vor crește cu dimensiuni mai reduse.

    Există și ierburi utile pentru leguminoase care îmbunătățesc dezvoltarea plantei. Acestea sunt busuioc, borage, lavandă, oregano, rozmarin, coada-șoricelului.

    Cu toate acestea, leguminoasele nu trebuie plantate lângă ceapă, usturoi, mazăre, gălbenele și pelin.

    Vița de vie. Ce legume se pot cultiva lângă vița de vie

    Creșterea strugurilor este stimulată de culturi, precum ridichea și ridichea cu semințe oleaginoase. De asemenea, se înțelege bine cu morcovii, fasolea, secara, cartofii și sfecla.

    Atunci când sunt plantați împreună cu ceapă, orz, soia și în special varză, strugurii se ofilesc repede.

    Mazărea. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de mazăre

    Mazărea crește bine și dă roade în vecinătatea morcovilor, napilor, castraveților, ridichilor, guli-rabe, pătrunjelului.

    Vecinii nedoriți pentru această plantă sunt soiurile de ceapă, usturoi, roșii, pelin și fasole.

    o gradina cu flori si legume
    Plante compatibile cu varza (foto: balconygardenweb.com)

    Vărzoase (varză albă și broccoli). Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de vărzoase

    Culturile precum fasolea și țelina influențează favorabil creșterea verzei. Țelina, de exemplu, protejează varza de puricii de pământ.

    De asemenea, varza albă și broccoli se înțeleg bine cu mazărea, castraveții, morcovii, spanacul, roșiile, sfecla, cicoarea. Și mărarul are un efect pozitiv: plantat între rânduri, îmbunătățește gustul verzei și respinge afidele și omizile. Ierburile aromatice salvează această cultură de fluturii de varză: cimbru, salvie, rozmarin, mentă, mușețel.

    Cu culturile pătrunjel, usturoi, struguri, și napi, varza nu se potrivește bine.

    Cartoful. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de cartofi

    Pentru această cultură, cei mai buni vecini sunt spanacul, fasolea și fasolea. Aceasta din urmă, în special, îmbogățește solul cu azot și respinge gândacul cartofului de Colorado.

    Dacă acest dăunător nu permite cartofilor să se dezvolte bine, plantați valeriană, coriandru, nasturtium, vetrice sau gălbenele în apropiere.

    Cartofii nu sunt o cultură pretențioasă în alegerea vecinilor. Prin urmare, este mai ușor să enumerați cu ce plante nu este recomandat să o plantați. Acestea sunt quinoa, castraveții, dovleacul, sparanghelul, floarea soarelui și țelina.

    Căpșunul. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de căpșun

    Căpșunile de grădină sunt recomandate a fi plantate lângă fasole, spanac și pătrunjel. Mai poate coexista cu usturoiul, ceapa, ridichi, ridichi, sfecla, mărarul și salata verde.

    Nu puneți căpșunile lângă hrean.

    Ceapa. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de ceapă

    Ceapa se asortează perfect cu morcovii. Aceste culturi se protejează reciproc de dăunători: morcovii resping muștele de ceapă, iar ceapa – muștele morcovului. Datorită formei sale compacte, ceapa se simte grozav pe culoarele culturilor majore precum sfeclă, castraveți, căpșuni, spanac, ridichi.
    Unele ierburi influențează pozitiv ceapa: cimbru, mușețel (nu mai mult de o plantă pe metru de grădină).

    Dar vecinătatea cu fasolea, sparanghelul, năsturelul, mazărea și fasole este contraindicată.

    Morcovul. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de morcov

    Această cultură tolerează bine vecinătatea multor plante, dar se dezvoltă cel mai bine lângă ceapă, mazăre și spanac. Ierburile precum mărarul, anasonul, țelina și pătrunjelul nu pot fi plantate în apropiere.

    Castraveții. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de castraveți

    Castraveții coexistă bine cu tufa de fasole, țelina, sfecla, salata verde, varza, usturoiul, ceapa, spanacul, feniculul, mărarul, busuiocul, maghiranul. Cel mai recomandat este să plantezi fasole în jurul culturii de castraveți: ele ajută plantele să se dezvolte mai repede.

    Nu este recomandat să plantați castraveți lângă cartofi și dovleci. Există păreri contradictorii și despre roșii, unii grădinari se îndoiesc de rodnicia unei astfel de perechi.

    cultura de ardei
    Vecinii buni ai culturilor de ardei (foto: grow-it-organically.com)

    Ardeiul. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de ardei

    Ardeiul se simte grozav lângă vinete, guli-rabe, roșii, busuioc și cimbru.

    Plantele ostile pentru acesta sunt feniculul, fasolea și sfecla.

    Citiți și: Cultivarea ardeilor: cum poți obține recolte bogate respectând niște principii simple

    Ridichea și ridichile de lună. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de ridichi

    Aceste culturi cresc bine în combinație cu roșiile, spanacul, pătrunjelul, orice fel de ceapă, usturoiul, varza, căpșunile, mazărea. Vecinii ideali sunt, totuși,  salata verde și frunzele (protejează împotriva puricilor de pământ) și fasolea de tufiș (îmbunătățește gustul rădăcinilor și respinge dăunătorii).

    În același timp, nu se recomandă plantarea ridichilor și ridichilor de lună lângă dovlecei, hrean, castraveți, busuioc și isop.

    Napi. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de nap

    Pentru ca napii să devină gustoși și dulci, trebuie să fie plantați lângă mazăre, hreniță, maghiran, ridichi de lună, țelină sau spanac. Muștarul, roșiile și varza nu ar trebui să fie prin preajmă.

    Sfecla. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de sfeclă

    Sfecla roșie se potrivește bine cu cartofii, roșiile, fasolea și spanacul. Toate aceste culturi își stimulează reciproc creșterea. Sfecla roșie are un efect pozitiv asupra verzei de toate felurile, salată verde, ridichi și ridichi de lună. De asemenea, această cultură se înțelege bine cu ceapa, usturoiul, castraveții, căpșunile, țelina.

    Sfecla, în apropierea porumbului, arpagicului, pătrunjelulului nu se dezvoltă bine.

    Țelină. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de țelină

    Țelina și varza albă fac o pereche minunată. Țelina alungă dăunătorii de la varză, iar aceasta, la rândul său, îi stimulează creșterea.

    De asemenea, țelina se cultivă bine cu roșiile, spanacul, castraveții, sfecla, salata verde și mai ales cu arpagic si fasole. Iar pe langa porumb, cartofi, patrunjel si morcovi se dezvoltă foarte slab.

    Roșiile. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de tomate

    Roșiile cresc cu succes lângă țelină, ridichi, ridichi de lună, porumb, salată verde, varză, usturoi, morcovi, sfeclă, arpagic, spanac, fasole, pătrunjel. De asemenea, este de dorit să se cultive ierburi lângă roșii: busuioc, roiniță, mentă, salvie și cimbru. Cea mai benefică pereche pentru roșii este urzica dioică deoarece îmbunătățește calitatea sucului și prelungește durata de valabilitate a fructelor.

    Totuși, rețineți că această cultură nu are o relație foarte bună cu guli-rabe, fenicul și mărar.

    Dovleacul. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de dovleac

    Această cultură se recomandă să fie cultivată în amestec cu porumbul.

    Vecinii precum roșiile, castraveții, vinetele, cartofii, ardeii și mai ales dovleceii ar trebui evitați. Acestea din urmă sunt polenizate cu dovleacul și, ca urmare, se formează un hibrid cu un gust de proastă calitate.

    Fasolea. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de fasole

    Aceasta este o plantă foarte prietenoasă. Crește bine lângă ridichi de lună, toate tipurile de varză, porumb, țelină, castraveți, cartofi, roșii, vinete, sfeclă, salată verde, căpșuni și spanac. În plus, fasolea eliberează azot în sol și, prin urmare, ajută aceste culturi să se dezvolte bine.

    Vecinătatea de ceapa, usturoiul, feniculul și mazărea este de evitat pentru fasole. Este recomandat spre a fi plantată lângă cimbru, acesta protejând-o împotriva afidelor negre.

    Usturoiul. Ce legume se pot cultiva lângă o cultură de usturoi

    Vecini buni pentru usturoi sunt roșiile, sfecla, morcovii, castraveții, căpșunile și ridichile de lună.

    Fasolea, mazărea și varza acționează negativ asupra acestei plante.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina