• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Metoda Rosum de cultivare a legumelor cu lucrări minime

    Violina Gorcinschi -

    Paturile Rosum, straturile lui Rozun sau pur și simplu metoda Rosum – o tehnică aparte de cultivare a legumelor și fructelor la sol cu un număr minim de lucrări de întreținere a culturilor. Cum se construiește o grădină de legume după metoda Rosum, vă spunem în acest articol.

    Micii cultivatori de legume pot încerca o metodă aparte de cultivare. Este metoda lui Vladimir Nikitich Rozum, un fermier cunoscut din Rusia, adept al agriculturii ecologice, a cărui tehnică presupune amenajarea solului în așa fel încât să fie nevoie de efort minim de îngrijire ulterioară a culturii. Totodată, sistemul asigură o producție mai ridicată chiar și în condiții vitrege de cultură, inclusiv pe soluri dificile, cum sunt cele argiloase.  Conform celor care au încercat metoda, randamentul culturilor crește cu 35-55%.

    un desen care explica metoda Rozum
    Structura solului pregătit cu metoda Rozum

    Metoda Rosum. Cum construiești paturile Rosum pentru cultivarea legumelor

    Ca să amenajați grădină de legume după metoda Rosum, pentru culturi bogate cu întreținere minimă, trebuie să respectați pașii de mai jos.

    Pasul 1. Marcarea terenului 

    Primul pas al metodei Rosum este marcarea terenului. Se folosesc țăruși pentru marcarea pe ambele laturi ale solului care va fi cultivat și se trag sfori sau cabluri. Țărușii se plasează după schema: 60 cm – 30 cm – 60 cm – 30 cm – 60 cm.

    Pasul 2. Construirea paturilor 

    În partea centrală se sapă un șanț în formă de pană cu o adâncime de aproximativ 30 cm. Pământul scos se pune pe o parte și pe alta a șantului, creând creste. Pentru ca în viitor plantele cultivate pe creste să aibă contact strâns cu solul, pământul se compactează constant. Fără această procedură, legumele și arbuștii nu vor crește bine.

    Pasul 3. Umplerea șanțului central

    Șantul central este important să fie umplut cu materii organice foarte fertile și care se plasează în straturi, într-o anumită ordine:

    1. La baza șantului se pun scânduri vechi, ramuri de copaci medii și mari, bușteni și alte lemne. Acest strat cu o înălțime de aproximativ 10 cm joacă rolul unui canal de drenaj. Aici, la căldură, se va acumula condens, care apare din cauza diferenței de temperatură de la suprafața solului și de la fundul șanțului. În plus, dioxidul de carbon, care este esențial pentru plante pentru procesul de fotosinteză, va fi „depozitat” tot în acest loc.
    2. Bucățile de lemn groase sunt ușor stropite cu pământ și acoperite cu ramuri mai subțiri sau resturi grosiere de plante, cum ar fi tulpinile de floarea-soarelui sau de porumb.
    3. Stratul de ramuri este din nou stropit ușor cu pământ și se așază pe el fân, paie, frunze căzute, scoarță, deșeuri alimentare. Se presară apoi din nou puțin pământ.
    4. În partea de sus a șanțului ar trebui să fie resturi vegetale „verzi”: buruieni sau iarbă cosită. Stratul superior nu trebuie acoperit cu pământ, aceasta fiind și o diferență importantă între paturile Rosum și alte sisteme oarecum similare de cultivare.

    Când șanțul este complet umplut, îl compactăm și îl udăm, dacă avem posibilitatea, cu preparate din microorganisme eficiente care sunt eliberate sub formă de concentrate (bacterii benefice precum Lactobacillus sau drojdia). Acestea vor contribui la o prelucrare mai eficientă a materiei organice.

    La suprafață, închidem șanțul cu mulci din paie sau iarbă proaspăt tăiată. Stratul de mulcire reduce pierderea dioxidului de carbon din partea de jos a șanțului și protejează microorganismele de soare.

    Pasul 4. Aleile de gazon

    Pentru ca potecile de pe ambele părți ale stratului furajer să nu rămână goale, le semănăm cu orice cultură de îngrășământ verde precum lucernă, facelia, ovăz, trifoi, grâu etc. Îngrășământul verde, în primul rând, va împiedica creșterea buruienilor (ceea ce înseamnă că vă vor scuti de lucrări suplimentare de plivire) și, în al doilea rând, după creștere și cosit, se transformă imediat în mulci pentru șanțul organic și pentru plantele care cresc pe creste.

    Pasul 5. Cultivarea legumelor 

    În dâmburile furajere compactate cu grijă, situate pe ambele părți ale șanțului organic, plantăm răsadurile de legume sau arbuști fructiferi precum zmeur, agriș, coacăz.

    o gradina cu santuri si damburi
    Metoda Rosum – pregătire și îngrijire

    Îngrijirea paturilor Rosum

    Paturile Rosum fac posibilă îngrijirea culturilor de legume mult mai ușor decât în cazul altor sisteme de paturi înălțate. Plantele nu au nevoie de plivire, necesită udare minimă sau deloc și nu au nevoie de fertilizare suplimentară. Îngrijirea legumelor cultivate pe paturile Rosum se reduce la următoarele activități:

    Ce legume se pot cultiva pe paturile Rosum

    Paturile Rosum puteți cultiva orice legume și arbuști. Cu toate acestea, potrivit unor grădinari, este mai bine să creșteți culturile într-o anumită ordine:

    – În primul an, cultivați legume care se pretează la un relief mai deluros – crestele vor fi mai pronunțate.
    – În al doilea an, folosiți dâmburile pentru a cultiva roșii, varză, castraveți, dovlecei și dovleci;
    – Dacă anul următor nu intenționați să adăugați o nouă porțiune de materie organică în șanțul central, atunci este mai bine să plantați culturi verzi sau mazăre, care nu solicită fertilitatea solului.

    un sant cu ingrasamant natural si doua damburi cu flori imprejur
    Avantajele și dezavantajele metodei Rosum 

    Metoda Rosum: avantaje și dezavantaje

    Avantajele metodei Rosum de cultivare a legumelor sunt următoarele:

    Există câteva dezavantaje la parcelele Rosum:


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații