• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Solarul de legume tip Mittleider: caracteristici. Cum se construiește

    Violina Gorcinschi -

    Solarul de tip Mittleider este apreciat de mulți legumicultori din întreaga lume. O serie de caracteristici fac solarul Mittleider să fie căutat, iar lista de avantaje ale utilizării sale o depășește pe cea a dezavantajelor.

    Cine a fost inventatorul solarului Mittleider

    Solarul Mittleider este inventat de Jacob Mittleider. Acesta este un cultivator american de legume, doctor în științe agricole, consultant și expert în agricultură.

    Încă de la început, Mittleider și-a dorit să realizeze un solar diferit inclusiv pe partea de design. În cadrul unui solar de tip Mittleider, se observă imediat că părțile au înălțimi diferite, iar structura este dotată cu găuri de ventilație pe toată lungimea, ceea ce facilitează creșterea și dezvoltarea plantelor.

    Tehnologia solarului Mittleider a fost apreciată în întreaga lume și astfel de solarii continuă să se fie construite în mod activ pe de către fermieri

    un solar construit cu metoda Mittleider
    Solarul Mittleider are un design unic care oferă o temperatură optimă plantelor

    Solarul Mittleider – cum arată, caracteristici

    Solarul american Mittleider este diferit de un solar obișnuit. Principala caracteristică de design al unui astfel de solar este reprezentată de acoperișul cu mai multe niveluri. O latură a construcției este mai înaltă decât cealaltă, în timp ce între ele se formează o diferență de înălțime care este folosită pentru circulația aerului.

    În sera Mittleider, versantul sudic al structurii este făcut mai jos decât cel nordic, iar pe latura de sud sunt amplasate și ferestre de ventilație. Prin ele, aerul rece intră în seră. După ce se încălzește, aerul se ridică și iese prin orificiile de aerisire.

    Prin acest design și caracteristici:

    În astfel de condiții, culturile cresc mai repede, iar randamentul crește.

    design de solar
    Solar construit după designul Mittleider (foto: grabcad.com)

    Dimensiunile unui solar Mittleider

    Conform ideii autorului, solarul Mittleider trebuie să fie spațios și să atingă o înălțime de 2,7 m, o lungime de 12 m și o lățime de 6 m. Datorită acestor dimensiuni, spațiul protejat se încălzește mai lent și se răcește mai puțin.

    Diferența dintre părțile laterale ale acoperișului, conform lui Mittleider, ar trebui să fie de 45 cm, iar distanța dintre grinzile puternice ar trebui să fie de 2 m. Solarul este considerat puternic datorită grinzilor și lonjeroanelor amplasate. Dacă structura este instalată corect folosind elemente de fixare fiabile, structura va rezista la zăpadă abundentă și vânturi puternice.

    Cu toate acestea, adesea, dimensiunile originale ale solarului Mittleider sunt adesea modificate. Probleme sunt legate de:

    – absența spațiului necesar pentru un solar;
    – caracteristicile zonei;
    – incapacitatea de a plasa structura în conformitate cu punctele cardinale;
    – costuri financiare – construirea unei structuri mari costă foarte mulți bani.

    Cu toate acestea, în viața de zi cu zi, orice structură cu un acoperiș cu frontoane pe mai multe niveluri se numește seră sau solar de tip Mittleider.

    Jacob Mittleider a folosit pentru construcția solarului un cadru dintr-o grindă de lemn. A preferat lemnul pe care îl consideră un material prietenos cu mediul, care absoarbe perfect condensul, făcând posibil ca excesul de umiditate să nu se acumuleze pe pereții și tavanul serei.  Conductivitatea termică scăzută nu permite lemnului să se încălzească rapid și, de asemenea, să se răcească instantaneu.

    Cadrul solarului Mittleider nu se poate realiza însă doar din lemn, ca în varianta sa originală, ci se poate ridica pe structură metalică, sau PVC, plstic. Cel mai adesea, solarul de tip Mittleider este acoperit cu o peliculă (în două straturi) sau policarbonat – acest material este considerat mai durabil și mai fiabil. Se mai folosește și sticlă. Dacă, în timpul asamblării cadrului, se folosesc șuruburi și nu cuie, atunci un astfel de solar poate fi dezasamblat și mutat într-o nouă locație, dacă este necesar.

    Pentru ca solarul Jacob Mittleider să nu fie afectat de vânturi puternice sau de invazia rozătoarelor, structura se recomandă a fi instalată pe fundație.

    un desen care explica circulatia aerului in solarul Mittleider
    Circulația aerului într-un solar Mittleider

    Avantaje și dezavantaje ale solariilor Mittleider

    Care sunt avantajele solariilor Mittlider? Fermierii cu experiență disting o mulțime de caracteristici pozitive pentru astfel de structuri. Printre ele se numără:

    1. Sistem inteligent de ventilație. Datorită amenajării competente a traverselor în solar, are loc schimbul de aer necesar;
    2. O protecție a culturilor de varianțiile bruște ale temperaturii aerului de la zi la noapte;
    3. Cu amplasarea corectă a structurii în raport cu punctele cardinale, plantele sunt protejate de curenți și îngheț;
    4. Plantele primesc cantitatea potrivită de dioxid de carbon datorită unui sistem eficient de ventilație;
    5. În solariile cu cadru din lemn nu se formează condens, iar în solariile cu cadru metalic sau din plastic, partea principală a vaporilor iese prin orificiile de aerisire deschise;
    6. Buna ventilație și microclimatul confortabil împiedică dezvoltarea bolilor fungice în toate zonele din solar;
    7. Datorită grinzilor și lonjerelor, cadrul poate rezista la greutăți și este rezistent la rafale de vânt;
    8. Pentru că solarul este mai înalt, lucrările se pot efectua mai ușor;
    9. Este convenabil să legați plantele de grinzile transversale ale solarului.

    Dezavantajele solariilor lui Mittleider

    Cu toate acestea, solarul inventat de Jacob Mittleider are și dezavantaje:

    1. Din cauza dimensiunii și înălțimii mari a solarului (partea sa de nord), care depășește înălțimea unei persoane, costul construcției crește semnificativ și el;
    2. Este mai dificil să montați un astfel de solar decât o structură convențională arcuită sau cu pereți drepți – instalarea va dura mai mult timp și va necesita mai multe materiale;
    3. Deschiderea unei ferestre în partea de sus a unui solar înalt poate fi problematică și incomodă;
    4. Din cauza diferitelor niveluri ale acoperișului, zăpada se acumulează mai mult pe partea de sud, ceea ce duce la o încărcare a stabilității structurii, iar solarul se poate prăbuși. Pentru a evita problema, cadrul va trebui să fie curățat de omăt în timpul ninsorilor abundente .


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!