• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantarea viței de vie primăvara: când și cum se efectuează corect această lucrare

    agrointeligenta.ro -

    Plantarea viței-de-vie se poate face primăvara, cu rezultate la fel de bune ca toamna. Pentru că ne aflăm la început de aprilie, trebuie să știți că aceasta este o lună foarte bună pentru înființarea plantației viticole.

    Plantarea viței-de-vie primăvara se face după ce pământul s-a zvântat, băltirile s-au retras, iar temperatura solului se menține undeva la 8-10 grade Celsius. Se recomandă ca perioadă optimă pentru plantarea viței-de-vie finele lunii martie, începutul lunii aprilie.

    Când se plantează butașii de viță de vie

    Butașii de viță de vie cu rădăcini deschise se recomandă să fie plantate la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai. Este obligatoriu să așteptați ca solul să se încălzească până la 10 °C și să fie înlăturat orice risc de întoarcere a înghețului târziu. Butașii tineri care cresc în recipiente sunt plantați mai târziu – în ultimele zile ale primăverii sau începutul verii.

    Solul trebuie să fie afânat, permeabil la umiditate și bogat în nutrienți.  Opțiunea ideală ar fi un sol ușor nisipos, îmbogățit cu humus. Când plantați pe pământ de turbă sau lut în groapa de plantare, este imperativ să faceți un strat de drenaj gros de 10-15 cm din piatră zdrobită sau argilă expandată.

    Plantarea viței-de-vie: Se începe după ce pământul începe să se încălzează

    Pentru a evita putrezirea butașilor din cauza excesului de apă, se recomandă săparea unor gropi de control. Acestea vă vor ajuta să țineți sub observație nivelul apei. Plantarea se va efectua numai când nivelul apei din aceste gropi va scădea sub nivelul la care se pune butașul în pământ.

    Plantarea viței-de-vie: Se aleg butașii cu rădăcini sănătoase

    Ca butașii să se prindă, aceștia trebuie să aibă rădăcini sănătoase, cu cel puțin trei ramificații de 2 mm grosime și 10-15 cm lungime, de culoare albă sidefie în secțiune, cordița să aibă circa 15 cm.

    Înainte de plantare se face fasonarea rădăcinilorpână la lungimea de 8-10 cm, adică se taie vârfurile cu o foarfecă până la acea lungime. La cordiță, tăierea trebuie să lase 3-4 ochi și se suprimă ciotul de la altoi. Apoi se face mocirlirea prin introducerea lor într-un amestec din părție egale de balegă și pământ, la care s-a adăugat apă pentru obținerea unui produs de consistența unei smântâni.

    Gropile pentru plantarea butașilor trebuie să fie suficient de adânci și de largi, pentru a permite rădăcinilor să se răsfire. Pe fundul gropii se pune un mușuroi de pământ bine mărunțit.

    Cum se alege locul pentru plantarea butașilor de vie

    Vița este iubitoare de soare și deloc de umiditate și umbră. De aceea alegeți cu prioritate locurile de plantare care sunt în pantă, pe deal sau orice zonă a grădinii care este bine luminată de soare cel puțin o jumătate de zi. O condiție prealabilă este protecția împotriva vântului rece și a curenților de aer. Versantul sudic sau sud-vestic este perfect pentru podgorie, precum și latura de sud a oricărei parcele.

    Planta are un sistem radicular puternic, astfel încât apropierea de alți copaci și arbuști mai aproape de 4 m este nedorită pentru a evita competiția. Deoarece strugurii nu tolerează apa stagnată la rădăcini, locurile joase nu sunt potrivite pentru aceasta, cu apa subterană la un nivel de 1,5-2 m de la suprafață sau mai mare.

    Cum se aleg și se pregătesc butașii pentru plantarea de primăvară

    Pentru achiziționarea butașilor de viță de vie trebuie să vă adresați unei pepiniere sau magazin specializat. Este mai bine să cumpărați material săditor de la producători de încredere – atunci veți primi nu numai sfaturi profesionale privind plantarea și îngrijirea, ci și toate șansele de a reuși să creșteți această cultură.

    De obicei butașii de viță de vie se vând cu rădăcinile libere iar acestea trebuie să fie suficient de dezvoltate, să nu fie uscate sau să prezinte diverse boli. Există în magazine și varianta de butași la colet, acesta fiind imposibil de verificat la rădăcină, ci luate ca atare.

    Dacă aveți propriii „furnizori” de încredere de butași (de exemplu, grădinari vecini) și nu vă deranjează să experimentați, încercați să creșteți singuri butașii. Dacă alegeți această variantă, butașii de vie se recoltează toamna, după ce plantele intră în faza de repaus, sau la începutul primăverii, înainte de începerea sezonului de vegetație. Recoltarea toamna este de preferat, deoarece în acest caz este mai ușor să alegeți lăstari sănătoși și puternici pentru butași, în timp ce după iarnă multe tulpini pot fi deteriorate de îngheț.

    Tulpinile recoltate din toamnă se păstrează în timpul iernii într-un loc răcoros (beci), umed, la o temperatură de 2-4 ° C. Camera de depozitare ideală ar fi subsolul – în el parametrii de căldură și umiditate sunt optimi, iar vița de vie poate fi așezată acolo în întregime fără tăierea în tulpină. Dacă nu există subsol, atunci vița de vie este pusă direct în grădină într-o groapă săpată în pământ sau tăiată în butași scurți, înfășurată într-o pungă cu orificii pentru ventilație și depozitată la frigider pentru toată iarna.

    Odată cu debutul primăverii, în februarie-martie, butașii sunt scoși din depozit și tăiați astfel încât fiecare să aibă câte 3-5 muguri. Apoi se scufundă 2/3 în apă combinată cun un stimulator de formare a rădăcinilor (Atonik)  și se lasă o vreme. După apariția rădăcinilor de până la 2 cm lungime, butașii sunt înrădăcinați în recipiente mici și crescuți, monitorizându-se cu atenție umiditatea solului.

    Pe la mijlocul lunii mai, butașii crescuți încep să se pregătească pentru mutarea în teren deschis. Pentru a face acest lucru, plantele trebuie să fie călite:  în fiecare zi, timp de două săptămâni, sunt scoase la aer curat.

    Încep băile de aer de la 15 minute pe zi și se mărește treptat timpul, adăugând o jumătate de oră zilnic. De asemenea, se obișnuiesc treptat cu soarele strălucitor, zi de zi mărind perioada de ședere sub razele soarelui. În ultimele 3-4 zile înainte de plantare, butașii ar trebui să fie complet în aer liber, trebuie băgate numai noaptea în interior.

    Plantarea viței-de-vie: Butașii au nevoie de susținere

    Nu uitați că veți avea nevoie și de araci pentru a fixa butașii în pământ, ca ei să crească pe verticală încă de la început. Acest pichet se introduce înaintea butașului în groapa săpată, apoi butașul vine și este fixat lângă peretele dinspre pichet, co cordița îndreptată spre acesta (va ajuta la fixarea/legarea ulterioară). Rădăcinile se vor răsfira pe mușuroiul de pământ, iar punctul de altoire trebuie să rămână la câțiva centimetri deasupra solului.

    Odată fixat butașul, se vine cu un strat de pământ bine mărunțit și ușor umezit, apoi, după o tasare, se vine cu un strat de mraniță în fiecare groapă.

    Ce se pune în groapa de plantare a butașilor

    Este recomandat să se pregătească gropi de plantare încă din toamnă, dar dacă nu a fost posibilă efectuarea lucrărilor în avans, atunci aceasta se poate face la începutul primăverii, cu 4-6 săptămâni înainte de plantare.

    În procesul de săpare a gropilor, stratul superior este pliat separat de partea de jos. După așezarea drenajului, pe fund se toarnă un amestec de nutrienți preparat din pământul de grădină pus deoparte, cu adăugarea a două găleți de compost sau humus, 500 g de cenușă, 200 g de superfosfat și 100 g de uree.

    Cum se face plantarea propriu-zisă a viței de vie

    Plantarea viței de vie se face prin așezarea butașului în groapă, îndreptarea rădăcinilor, acoperirea cu pământ și compactarea astfel încât primul mugure să fie la câțiva centimetri deasupra nivelului solului. Apoi udați plantele și mulciți solul cu rumeguș sau tăieturi de iarbă pentru a menține umiditatea.

    Pe vreme caldă, plantările ar trebui să fie făcute mai devreme când soarele nu este arzător, iar dacă există riscul unui îngheț peste noapte este recomandat să acoperiți temporar butașii cu agril.

    Distanța la plantare pentru butașii de viță de vie

    Distanța dintre tufele de struguri depinde de caracteristicile soiului selectat. Pentru soiurile timpurii, de regulă, se lasă o distanță de aproximativ 1,5 m, iar cele ulterioare, care devin mai mari și voluminoase, au nevoie de mai mult spațiu – până la 2,5-3 m.

    Mărimea găurilor de plantare va depinde dacă plantați butași proaspăt tăiați sau tufe deja cumpărate în containere. În primul caz, este suficientă o gaură de 20 × 30 cm; în al doilea, se face o groapă de aproximativ 60 × 80 cm.

    Plantarea viței-de-vie: După plantare, se face o udare riguroasă

    Pentru a accelera procesul de adaptare și pentru a ajuta butașii să prindă rădăcini, acesta este îngrijit cu atenție în primele luni de la plantare. Udarea tufelor tinere de struguri în climatul zonei de mijloc este recomandată cel puțin o dată pe săptămână, asigurând aproximativ 10 litri de apă per plantă. După udare, buruienile sunt în mod necesar îndepărtate.

    Astfel, se udă bine fiecare butaș – 5-10 litri, în funcție de umifitatea solului și apoi se mai vine cu un strat de pământ care să astupe complet groapa, fără tasare de data aceasta.

    La final se face un mușuroi de pământ în jurul cordiței, pentru protejarea ei.

    Îngrijirea după plantarea viței de vie include eliminarea buruienilor și udări atunci când este nevoie.

    Plantarea viței-de-vie: În iulie se vine cu copcitul

    În a doua jumătate a lunii iulie se va veni cu o nouă lucrare în care se desface mușuroiul și se vor înlotura rădăcinile pornite sub punctul de altoire. Această operațiune se numește copcitul viței-de-vie.

    Atenție – înainte de a începe plantarea, asigurați-vă că aveți și chiar ați montat deja sistemul ce va susține viitoarea vie. Dacă aveți în vedere o suprafață mai extinsă, trasarea unor linii de plantare cu ață prinsă și trasă de la un capăt la altul, fixată de țăruși, vă poate ajuta să aveți o linie dreaptă.

    Citiți și:

    Tăieri de primăvară la bolta de viță de vie

    Crâmpoșie și Băbeasca Neagră, soiurile românești cu care o familie din Călărași vrea să reînvie tradiția vinurilor de odinioară

    Cele mai rezistente SISTEME DE ANCORARE pentru PLANTAȚIILE DE VIȚĂ DE VIE!

    STROPIRI la vița de vie: PLAN DE TRATAMENTE pentru combaterea PUTREGAIULUI CENUȘIU!

    Cum se face TĂIEREA ÎN USCAT LA VIȚA DE VIE! Tehnici și sfaturi DE LA SPECIALIȘTI!

    TABELUL TRATAMENTELOR la VIȚA DE VIE! RECOMANDĂRI DE LA specialiști pentru STROPIRILE DE PRIMĂVARĂ!

    PLANTAREA VIȚEI DE VIE TOAMNA: Pașii de urmat pentru ca butașii să se prindă


    Te-ar mai putea interesa

    Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri