• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție de 169 euro – acordată în 2023 indiferent de efectivul de animale din fermă

    Roxana Dobre -

    Subvenții pe cap de animal – 2023, plata pentru fermele cărora nu li se impune un număr minim sau maxim de animale. Crescătorii care dețin bivolițe de lapte pot solicita la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția cuplată, chiar și dacă dețin un singur animal. Condiția principală însă este ca efectivele să fie înscrise în Registrul Genealogic al rasei.

    PD-23 – Sprjin cuplat pentru venit – bivolițe de lapte (SCVZ) este subvenția care se acordă în 2023 fermierilor care dețin în exploatații animale înscrise în Registrul Genealogic. Plata estimată pentru 2023 este de 169 euro/cap.

    În acest an subvențiile se acordă în baza Ordinul MADR nr. 80/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023.

    Citiți și: Calendar subvenții martie 2023. Plăți în conturi și termene limită pentru fermieri

    Subvenții APIA 2023 – bivolițe de lapte. Condiții pentru plata pe cap de animal 

    Subvenția pentru creșterea bivolițelor de lapte se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

    a) solicită SCVZ pentru bivolițele de lapte adulte din exploatația cu cod ANSVSA;
    b) bivolițele de lapte pentru care se solicită SCVZ trebuie menținute în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA menționată/menționate în cerere pe o perioadă de reținere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii de plată;
    c) efectivul de animale pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie identificat și înregistrat în Baza Națională de Date (BND) la data depunerii cererii de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reținere;
    d) să dețină registrul individual al exploatației cu cod ANSVSA, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 208/2022;
    e) bivolițele de lapte pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară;
    f) bivoliţele de lapte pentru care se solicită sprijin cuplat pentru venit au fătat cel puţin o dată până la data-limită de depunere fără penalizări și au cel puțin un produs înregistrat în Baza Națională de Date (BND).

    Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care până la finalul perioadei de 4 luni au intrat, respectiv au ieșit în/din exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de același beneficiar sau în/din exploatațiile asociațiilor, cooperativelor, grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru pășunat.

    Citiți și: Subvenții APIA. Cum se asigură fermierii că adeverința de la Primărie este eliberată corect

    Subvenții APIA 2023 – bivolițe de lapte. Documente obligatorii la APIA

    Documentele obligatorii pe care fermierii trebuie să le depună la APIA pentru subvenția acordată pe cap de animal la bivolițe sunt:

    a) copia de pe paşaportul/documentul de identificare unic pe viaţă aferent fiecărei bivoliţe de lapte pentru care se solicită sprijin;
    b) adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea/înregistrarea bivoliţelor, pentru care se solicită sprijin cuplat, în Registrul genealogic al rasei secţiunea principală sau suplimentară.

    Subvenții APIA 2023 – bivolițe de lapte. Cuantum estimat pentru 2023

    Alocarea financiară orientativă pentru anul 2023 este de 2.030.280 euro cu un cuantum unitar planificat de 169,19 euro/cap. Efectivul planificat pentru care se acordă sprijinul este de 12.000 capete.

    La stabilirea efectivului s-a avut în vedere analiza efectivelor de animale plătite în perioada de programare 2015-2020. Cuantumul indicativ maxim estimat de 270,06 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul ipoteza scăderii efectivelor datorită volatilității prețurilor de comercializare și a creșterii cheltuielilor de producție. Cuantumul indicativ minim estimat de 160 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a efectivelor.

    Plata este programată să se acorde anual până în 2027 iar cuantumurile estimate în PNS sunt următoarele: 171,24 euro/cap în 2024, 173,98 euro/cap în 2025, 176,04 euro/cap în 2026 și 181,10 euro/cap în 2027.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale