• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • INS: A crescut numărul sacrificărilor la bovine, dar au scăzut sacrificările la ovine și păsări

    Angelica Lefter -

    Institutul Național de Statistică (INS) a făcut publice datele privind sacrificările de animale și păsări și producția de carne în luna ianuarie 2023.

    Conform datelor INS, în luna ianuarie 2023, faţă de luna decembrie 2022, numărul sacrificărilor a crescut la bovine, iar la porcine, la ovine și caprine și la păsări a scăzut.

    INS: Sacrificările de animale şi păsări

    Datele INS privind sacrificarea bovinelor, ovinelor și caprinelor în luna ianuarie 2023

    Totodată, greutatea în carcasă a crescut la bovine și la păsări și a scăzut la porcine și la ovine și caprine.

    INS: Greutatea medie în carcasă la animalele şi păsările sacrificate

    Datele INS privind greutatea medie în carcasă la animalele şi păsările sacrificate

    În comparație cu luna ianuarie 2022, numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă au crescut la toate speciile de animale și păsări, mai arată Institutul Național de Statistică (INS).

    INS: Evoluţia greutăţii în carcasă a animalelor şi a păsărilor sacrificate, în perioada ianuarie 2022 – ianuarie 2023

    Datele INS privind evoluţia greutăţii în carcasă a animalelor şi a păsărilor sacrificate, în perioada ianuarie 2022 – ianuarie 2023

    Ce înseamnă carcasă la abatorizare

    La bovine, greutatea în carcasă reprezintă greutatea corpului animalului sacrificat, întreg, după îndepărtarea pielii, sângelui și organelor interne, fără cap, uger, coadă, grăsime renală şi picioare (separate la nivelul articulaților metacarpiene și metatarsiene).

    La porcine, greutatea în carcasă reprezintă greutatea corpului animalului sacrificat, întreg sau împărțit în părți egale de-a lungul șirei spinării, după sângerare, fără organe interne, păr, copite, limbă, osânză și diafragmă.

    La ovine și caprine, greutatea în carcasă reprezintă greutatea corpului animalului sacrificat, după sângerare și îndepărtarea pielii, fără organe interne, fără cap şi picioare (separate la nivelul articulațiilor metacarpiene și metatarsiene). Rinichii şi grăsimea renală sunt incluse în carcasă.

    La păsări, greutatea în carcasă reprezintă greutatea păsării sacrificate, după sângerare, fără fulgi, puf, organe interne (intestine, ficat, inimă, pipotă), cap, gât şi gheare.

    Greutatea medie în carcasă reprezintă raportul dintre greutatea în carcasă şi numărul de animale sau păsări sacrificate.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermă amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru răspândirea de mirosuri urâte Plată despăgubiri secetă 2024 – model de calcul. Suma la hectar pentru suprafața calamitată Carnea de porc se scumpește. Prețuri pe kilogram în piețe

    Ultimele știri

    Clubul Fermierilor Români a inaugurat Centrul de Inovare și Formare în Agricultură Undă verde pentru plata ajutorului de 1.000 de lei pe hectar Ministrul Florin Barbu la Congresul European al Fermierilor: ”Voi continua să susțin simplificarea procedurilor”