• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Idei de afaceri agricole. Un sibian își încearcă norocul cu Shiitake – ciuperca anticancer. Restaurantele japoneze și Facebook-ul îi țin afacerea pe profit

  agrointeligenta.ro -

  O afacere profitabilă în agricultură nu este ușor de făcut, mai ales dacă nu deții suprafețe mari de teren agricol și nici resurse uriașe de investit. O idee de start-up pentru micii producători poate fi însă o afacere cu ciuperci Shiitake, un soi tot mai căutat mai ales datorită proprietăților sale de a preveni cancerul.

  O ciupercărie Shiitake a înființat acum un an și jumătate Tibi Spinei, un sibian care s-a documentat bine înainte a porni acest business. La ferma sa din Orlat, ciupercarul produce Shiitake atât din compost, cât și pe buturugi de copac ”însămânțate” cu miceliu. Aflat la început de drum, Tibi Spinei spune că afacerea își face încet loc pe piață.

  Primele micelii de Shiitake le-a adus din Belgia, dar acum poate să își producă singur ce are nevoie pentru cultivarea ciupercilor anti-cancer.

  Sibianul comercializează atât ciupercile proaspete, cât și în formă deshidratată, uscându-le în general în mod natural, la soare. „Doar dacă este nevoie, le pun un pic și în aparatul de deshidratare”, spune producătorul.

  ciuperci Shiitake 2 DSC_0421 DSC_0411Prețul ciupercilor Shiitake în România nu este unul care să îi ajute pe producători să se îmbogățească, dar mulți se declară mulțumiți. În orice caz, acest soi este mai scump decât Champignon sau Pleurotus. ”Când am început, ceream 60 de lei pe kilogram. Acum, ca să reușesc să vând, am coborât la 40 de lei/kilogram pentru ciupercile proaspete. La cele deshidratate, nivelul este de 35 de lei pentru echivalentului unui kilogram de ciuperci proaspete pe care le-am uscat”, explică Spinei.

  Cea mai mare provocare în cultivarea ciupercilor Shiitake rămâne comercializarea lor. ”Lumea a început să le recunoască, a citit despre ele, se cunosc beneficiile consumului de Shiitake. Totuși, vânzări constante și semnificative am reușit până acum doar către restaurante cu specific japonez, unde există mereu cerere. Am început timid promovarea afacerii și pe internet, pe Facebook (pagina Shiitake Sibiu – n.r.), unde cred că lucrurile se vor mișca bine în curând”, este optimist producătorul sibian. De mare succes s-a bucurat și standul ciupercilor Shiitake de la Rural Fest, primul târg la care mica ciupercărie a participat de la înființare. ”Important pentru noi în această fază este să ne construim o rețea de clienți, oameni care apreciază Shiitake”, declară Tibi Spinei.

  ciuperci shiitake DSC_0420Compost sau buturugă?

  În afacerea sa cu ciuperci, producătorul sibian a decis să abordeze ambele modalităție de cultivarea a ciupercii Shiitake – atât pe substrat de compost, cât și pe buturugă însămânțată cu miceliu. Spune că a doua variantă nu oferă o dezvoltare atât de rapidă a fungilor, dar pentru efectul expunerii la târgurile cu vânzare unde participă, efortul este răsplătit. Pentru a-și atrage clienții, Tibi Spinei le oferă acestora și oportunitatea de a-și culege singuri ciupercile, dar este și dispus să le explice la standul său care sunt pașii obținerii lor, cum cresc și orice altă informație de care omul are nevoie pentru a se convinge că plătește pentru un produs de calitate.

  Citiți și:

  ***Cum se cultivă shiitake, ciuperca anti-cancer

  ***Shiitake – Regele ciupercilor face producţie la Gherla

  ***Cum începi o afacere cu ciuperci. Primul pas: şcoala de ciupercari  Te-ar mai putea interesa

  TIMAC AGRO – 17 ani de excelență în România! La mulți ani alături de fermierii români! Agreena, fintech-ul fermierilor, a atras o finanțare de 46 mil. euro, pentru dezvoltarea agriculturii regenerative Mihaela Neagu, Fabrica de zahăr Luduș: Am încheiat contracte pentru 3.400 ha de sfeclă de zahăr

  Ultimele știri

  Banca Mondială acordă Ucrainei 132 de milioane de dolari pentru agricultură Marcel Ciolacu: Fermierii români vor primi un nou ajutor financiar pe baza unei formule echitabile Vremea aprilie 2023. ANM – prognoza meteo pentru Florii și Paște