• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Modificări votate pentru subvenția APIA de 73 euro/vacă. Cum se vor împărți banii rămași

    Roxana Dobre -

    O serie de modificări au fost votate în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, ca amendamente, pentru Ordonanța de Urgență nr. 3/2023, cea care instituie un ajutor de 73 de euro pe cap de vacă adultă. După prima sesiune de cereri derulată prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), efectivul declarat nu acoperă nici jumătate din estimarea inițială, o parte dintre fermieri nefiind eligibili din cauza condițiilor stipulate în ordonanță.

    Legea de aprobare a OUG vine să repare nedreptatea făcută crescătorilor de vaci de lapte care nu au procesator în zonă și nu pot preda laptele la un centru de colectare. Fără un contract cu un procesator, aceste exploatații nu s-au încadrat în condițiile valabile în cadrul sesiunii de cereri ce s-a închis pe 23 martie. După aprobarea noii legi, și acești fermieri devin eligibili cu animalele pe care le dețin.

    Legea cu modificările cerute de fermieri trebuie să treacă de votul final și să fie promulgată

    Săptămâna aceasta, în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților a fost avizat favorabil raportul de adoptare a proiectului de lege cu o serie de modificări pentru Ordonanța nr. 3/2023, iar documentul urmează să intre la votul Camerei Deputaților, care este for decizional. Pentru a intra în vigoare documentul are nevoie și de promulgarea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

    Regulile pentru subvenția de 73 euro/cap de vacă adultă vor fi schimbate oficial după ce, prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO, crescătorii de animale au tras mai multe semnale de alarmă cu privire la condițiile discriminatorii, dar și cu privire la sumele ce rămân necheltuite. Ulterior după articolele publicate de noi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a decis să modifice Ordonanța de Urgență, procedura urmată fiind cea prin parlament.

    Citiți și: Victorie Agrointeligența pentru fermieri! MADR schimbă OUG pentru subvenția de 73 euro/vacă!

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune în premieră care sunt modificările ce au trecut de Comisia Agricultură și vor fi puse în practică pentru o a doua sesiune de depunere a cererilor, dacă proiectul va trece și de Camera Deputaților.

    O nouă sesiune de depunere a cererilor la APIA

    O nouă sesiune de depunere a cererilor la APIA

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat deja în premieră, fermierii vor putea depune cereri pentru ajutorul de 73 euro într-o nouă sesiune care va fi deschisă de APIA. Vestea bună a fost dată și de președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu, care a anunțat că noua campanie de cereri se va derula tot prin APIA.

    ”Fermierii vor avea șansa unei noi sesiuni, vor depune cereri iar cuantumul a rămas la 73 de euro. Dar la final sumele nefolosite din plafonul de 44 milioane de euro se împart în mod egal beneficiarilor care au depus cereri în cele două sesiuni”, a explicat miercuri, 5 aprilie, Florin Barbu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Florin Barbu a precizat că proiectul de act normativ a fost aprobat în cadrul Comisiei de agricultură cu amendament votat pentru o nouă sesiune de depunere a cererilor la APIA.

    ”În ședința Comisiei pentru Agricultură, de marți, am făcut și aprobat un amendament la Legea pentru aprobarea OUG nr.3/2023, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Astfel, pentru a evita discriminarea între potențialii beneficiari ai schemei de ajutor de stat, este necesar a se institui încă o perioadă de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat. Având în vedere că, în acest moment, industria laptelui are probleme din cauza scumpirilor de anul trecut, consider că pe lângă programele pentru acordarea de ajutoare de stat, sunt necesare și acțiuni mai dinamice și controale ale Consiliului Concurenței în supermarketuri, la preturile de la raft. Există lanțuri de supermarketuri foarte cunoscute care au un adaos chiar și de peste 70% la unele produse din lapte”, a explicat deputatul pe pagina sa Facebook.

    Cea de-a doua campanie de depunere a cererilor se va desfășura pe o perioadă de 20 de zile din momentul intrării în vigoare a legislației modificate.

    Citiți și: Peste 13.000 de fermieri la plata subvenției de 73 euro/cap de vacă. Șeful APIA: Va exista și a doua sesiune!

    Banii rămași se vor distribui în mod egal pentru vacile eligibile

    Deputații au avut în vedere și faptul că, la prima sesiune de cereri, după efectivul declarat, rămân necheltuite circa 22 de milioane de euro din totalul alocat schemei, 44 de milioane de euro (217.756.000 lei). Astfel, a fost votat un amendament prin care sumele rămase necheltuite după sesiunea 1 și 2 de cereri să se împartă în mod egal pentru animalele eligibile. Adică fermierii vor primi un bonus pentru fiecare animal pentru care deja încasează ajutorul fix de 73 de euro.

    ”După expirarea termenului de depunere/transmitere a cererilor prevăzute la alin.(1), sumele nefolosite din plafonul prevăzut la art.6 alin.(1) se împart în mod egal beneficiarilor care au depus cereri în perioadele prevăzute la alin.(1) și art. 5 alin. (3)”, se specifică în raportul aprobat de Comisia pentru Agricultură.

    Redistribuirea banilor a fost agreată în locul majorării sprijinului la 100 de euro pe cap de animal, după forma aprobată de Senat, și care, conform analizelor, nu ar fi asigurat consumarea integrală a bugetului alocat.

    Citiți și: Ce răspuns a primit un crescător de vaci care a cerut dublarea subvenției de 73 euro

    Modificări votate pentru subvenția de 73 euro/vacă

    Modificări votate pentru subvenția de 73 euro/vacă

    Deputații au votat o serie de amendamente privind condițiile de accesare a sprijinului pe cap de animal astfel încât fermierii să poată solicita banii în număr cât mai mare. Astfel, subvenția se poate cere în continuare pentru vacile adulte care au fătat cel puţin o dată până la data de 31 iulie 2022, având cel puţin un produs înregistrat în Baza Națională de Date (BND) şi vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022.

    Sprijinul rămâne pentru cei care au minim 10 animale eligibile, cu excepția exploatațiilor din zona montană, unde efectivul minim este de 5 vaci de lapte adulte.

    De precizat că plata a rămas valabilă doar pentru vacile de lapte, bubalinele și vacile de carne nefiind incluse nici în a doua sesiune.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a solicitat la cererea fermierilor, în noua formă de ajutor vor fi acceptate ca documente justificative și facturile în baza cărora fermierii au valorificat laptele. În plus, documentul sanitar-veterinar pentru valorificare, nu mai apare ca obligatoriu în noua formă a legii.

    Citiți și: Trei scenarii pentru banii ce rămân necheltuiți la subvenția de 73 euro pe vaca de lapte

    După ce proiectul va apărea în Monitorul Oficial, fermierii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate obligatorii vor putea depune sau transmite la centrele judeţene/locale sau centrul din municipiul Bucureşti ale/al APIA, o cerere de solicitare a ajutorului care cuprinde şi declaraţia pe propria răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, însoţită de o serie de documente justificative.

    Acestea sunt:

    a) copie de pe buletinul de identitate – BI/cartea de identitate – CI a beneficiarului, certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului
    Comerţului al beneficiarului, împuternicire şi o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal;
    b) coordonate bancare/trezorerie;
    c) documentul emis de utilizatorii Sistemului naţional de identificare și înregistrare a animalelor – SNIIA, din care rezultă efectivul de vaci adulte deținut la data de 31 iulie 2022, precum şi cel deținut la data de 31 decembrie 2022, în exploataţia/exploataţiile cu cod atribuit de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, înscrisă /înscrise în cerere;
    d) pentru criteriul de eligibilitate prevăzut la art. 4 lit. b) (valorificarea laptelui n.r), documentele specifice care însoţesc cererea sunt următoarele, după caz:
    i) în cazul valorificării către prim-cumpărător: copie de pe contractul încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni cu un prim-cumpărător, valabil în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, însoţită de următoarele documente în funcţie de forma de organizare, respectiv pentru producătorul PJ/PFA/II/IF copii de pe rapoarte fiscale de închidere zilnică/factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, iar pentru producătorul persoană fizică, copie de pe factura fiscală sau copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, însoţită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 şi valabil cel puţin până la data de 31 decembrie 2022.”

    În plus, pentru alte tipuri de valorificare au fost introduse și facturile fiscale, ca documente eligibile. Astfel, amendamentul aprobat în Comisia de Agricultură prevede:

    ii) în cazul altor tipuri de valorificare:
    – copie de pe factura fiscală sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoană fizică, din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, însoţită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 şi valabil cel puţin până la data de 31 decembrie 2022;
    – copie de pe avizul de însoțire a mărfii şi de pe dispoziţia de încasare a valorii/documente fiscale aferente laptelui comercializat pentru producătorul care a efectuat valorificarea laptelui în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridică;
    – copie de pe avizele de însoțire a mărfii care atestă livrarea şi de pe notele de intrare-recepţie în unitatea de procesare, din care să rezulte livrarea şi recepţia laptelui, în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, la unitatea proprie de procesare, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte.

    Prin excepţie în cazul lipsei documentelor care atestă valorificarea laptelui, beneficiarul poate depune dovada emisă de prim-cumpărător care atestă că producătorul i-a livrat lapte în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, în baza contractului încheiat.

    Citiți și: Ce răspuns a primit un crescător de vaci care a cerut dublarea subvenției de 73 euro

    Cum legislația propusă de Parlament aduce o serie de modificări la forma OUG, noua lege va fi notificată la Comisia Europeană și trebuie așteptat acordul acesteia pentru implementare. Cum nu este vorba decât despre schimbări ce nu impactează bugetul alocat inițial, este de așteptat ca răspunsul de la Bruxelles să fie unul rapid.

    Valoarea totală ce poate fi acordată per beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 250.000 euro. Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime/cuantumului este cel comunicat de Banca Naţională a României la data de 30 septembrie 2022, respectiv de 4,9490 lei/euro. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023.

    Citiți și: Lista pe județe cu fermierii care vor primi subvenția de 73 euro la vaca de lapte


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale