• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Radu, AFF: Europarlamentarii din toate partidele ne-au spus că trebuie să existe un moment zero!

    Roxana Dobre -

    Unul dintre fermierii care au cerut respect pentru producătorii agricoli din România, chiar în fața Comisiei Europene și Parlamentului European, a împărtășit cum au fost primiți agricultorii la Bruxelles și care a fost reacția autorităților europene în fața protestului organizat de producătorii români.

    Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a povestit pe larg în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR 1, ediția de astăzi, luni – 10 aprilie cum s-a derulat protestul fermierilor români la Bruxelles și cu ce impresii a rămas vis-a-vis de atitudinea oficialilor europeni.

    ”A fost o onoare și o bucurie pentru mine să reprezint Asociația Forța Fermierilor (AFF), și implicit agricultorii care sunt membrii, la Bruxelles la sediul Comisiei Europene (CE) și la Parlamentul European, în intervalul 29-30 martie. Iar noi am cerut ”RESPECT PENTRU FERMIERII ROMÂNI!” pentru că  agricultura românească nu este doar o agricultură izolată ci una europeană. Și cu toții contribuim atât la producerea hranei cât și prin taxele și impozitele pe care le plătim la acest buget și la asigurarea securității alimentare a Europei și nu numai. Și atunci noi am cerut ca fermierii români să fie prețuiți la adevărata lor valoare pentru că merită, sunt oameni care trudesc și care produc hrană pentru întreaga Europă”, a transmis Daniel Radu, pentru emisiunea Agrostrategia. 

    Citiți și: Efectul protestului AFF la Bruxelles! Europarlamentarul Eugen Tomac – solicitare oficială pentru sprijinirea fermierilor români

    Fermierii români din Asociația Forța Fermierilor (AFF) au protestat la Bruxelles în intervalul 29-30 martie

    Eurodeputații români au cerut fermierilor să transmită permanent problemele din țară

    Daniel Radu a povestit că atitudinea eurodeputaților români a fost extrem de primitoare iar producătorii agricoli au avut discuții cu majoritatea reprezentanților României în Parlamentul European. Îndemnul europarlamentarilor pentru fermieri a fost ca aceștia să transmită permanent problemele cu care se confruntă în țară.

    ”Eu unul am fost foarte încântat pentru că am văzut uși deschise atât la Comisia Europeană, cât și la Parlamentul European și, în mod special, europarlamentarii români ne-au primit cu brațele deschise, am constatat că sunt la curent cu problemele din agricultura românească, au fost deschiși la discuții și au recunoscut să sunt probleme. În plus, ne-au solicitat să le transmitem mereu problemele cu care ne confruntăm”, a mai spus fermierul.

    Despre întâlnirea fermierilor cu eurodeputații români Agrointeligența-AGROINTEL.RO a publicat mai multe articole:

    Fermierii români care protestează la Bruxelles, primiți la discuții de eurodeputatul Daniel Buda

    Fermierii români, protest la Bruxelles. Daniel Radu, AFF: ”Europarlamentari români, alături de noi”

    Daniel Radu a mai menționat că partea negativă a experiența de la Bruxelles a avut și o parte negativă: fermierii au aflat că autoritățile din România nu au o comunicare foarte bună cu eurodeputații de la Bruxelles.

    ”Partea mai puțin frumoasă este că am întrebat doi europarlamentari, care este legătura între ei și autoritățile din țară iar răspunsul a fost aproape că aproape inexistentă. Nu există comunicare. Iar acest lucru nu este benefic pentru noi. Pentru că am văzut acolo pe holurile Parlamentului, unde lucrează mii de oameni, un lobby extraordinar. Și am întâlnit grupuri de italieni și grupuri de polonezi care erau în discuții foarte aprinse și energice. Și chiar am întrebat ce se întâmplă. Am primit răspuns că au proiecte, discută, sunt în permanență în legătură cu autoritățile din țară. Iar acest lucru este foarte descurajator pentru noi deoarece trebuie ca toți să mergem acolo cu un mesaj comun, cum am fost noi: RESPECT PENTRU FERMIERII ROMÂNI!” și nu numai, respect pentru tot ceea ce este românesc”, a mai împărtășit fermierul.

    Daniel Radu, AFF: Europarlamentarii au că trebuie să existe un moment zero al comunicării cu autoritățile de la Bruxelles 

    Prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor s-a întors de la Bruxelles cu un mesaj clar: fermierii, asociațiile de profil dar și autoritățile trebuie să facă front comun pentru a expune la Bruxelles cât mai clar situația prin care trec agricultorii români.

    ”Atâta timp cât ușile sunt deschise ține doar de noi cei de aici din interior să intrăm pe ușile respective și să avem atitudine de oameni inteligenți care știu ce vor dar într-un mod diplomatic să expunem problemele reale ale agriculturii românești. Da, există această posibilitate și spre surprinderea mea toți europarlamentarii din toate partidele au spus că trebuie să existe un moment zero, că nu se mai poate așa. Nu a fost unul să spună că lucrurile merg bine, deci și dânșii sunt realiști”, a mai spus Daniel Radu.

    Acesta a completat că autoritățile de la Bruxelles doresc să aibă o imagine cât mai clară a agriculturii din România astfel încât și măsurile să fie luate în funcție de cifrele și rapoartele care sunt prezentate.

    ”Au spus clar că se poate mai mult dar trebuie un moment zero pentru că nu mai merge așa. Pentru că repet, am văzut acolo o altă lume și parcă sunt țări care evoluează pe altă planetă. Și mă întreb când s-au alocat acele sume de 16 milioane de euro pentru Bulgaria, 30 de milioane pentru Polonia și doar 10 milioane pentru România, nu cumva acele țări au un sistem mai bine pus la punct? Digitalizare, informatizare, fermierii mai orientați, europarlamentari care să dezbată și să comunice datele. Pentru că dacă cineva de la CE cere datele, trebuie să le ai pregătite, să fie concrete. Deci bucătăria internă aici la noi este foarte importantă și aici sunt mulți pași de făcut. Iar lupta nu ar trebui să se desfășoare între asociațiile de fermieri, ci mai degrabă împreună să punem presiune pentru cei care au puterea să poată să elaboreze politic agricole viabile”, a conchis fermierul.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Daniel Radu, Fermier județul Ilfov (10.04.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!