• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Pintea, APIA: Ecoschemele nu sunt obligatorii pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Subvențiile achitate pe hectar sau cap de animal sub formă de ecoscheme nu sunt obligatorii pentru fermieri, a reiterat Adrian Pintea, directorul general al APIA.

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a vorbit în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de luni, 27 februarie, despre plățile achitate sub formă de ecoscheme, subvenții noi pentru fermieri, din 2023.

    ”Categoric ecoschemele aduc bani în plus dar nu sunt obligatorii. Dacă vrei le aplici, primești o sumă în plus. Dacă aplici o primești, dacă nu, nu o primești. Este la alegerea fermierilor. Dar nu poate nimeni lua ecoschema dacă nu are plata de bază. Adică nu pot eu să depun cerere la APIA doar pentru ecoscheme, trebuie să le ai și pe una si pe alta ca un supliment, dar plata de bază este obligatorie, să zicem, dacă ai depus cererea unică de plată”, a spus Adrian Pintea în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența -AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Plata pe înverzire: noile condiții pentru ecoschema APIA de 56,28 euro la hectar

    Fermierii pot obține plăți în plus pe hectar, sub formă de ecoscheme (foto: farmland.org)

    Ecoscheme pentru mici fermieri, vegetal și zootehnie

    Adrian Pintea a trecut în revistă care sunt ecoschemele disponibile pentru fermieri din 2023 subliniind că pentru orice subvenție de acest gen ar opta beneficiarii de bani europeni, condițiile privind accesarea plăților sunt obligatorii.

    ”În ceea ce privesc ecoschemele, fie că vorbim de cele pe vegetal, de agricultura tradițională, de înierbare între rânduri sau zootehnie la bovină, viței la îngrășat, sunt condiții specifice pe care tu, fermier, dacă vrei să primești acești bani, este obligatoriu să le respecți. Și aici, eu aș face un apel către fermieri, mai ales pentru cei care sunt activi în mediul online, să urmărească pagina de Facebook a APIA pentru noutăți. Noi am derulat informări zilnice cu fiecare schemă pentru subvenții, începând cu luna februarie”, a mai arătat directorul general al APIA.

    Citiți și: Adrian Pintea, APIA: Termenul limită până la care trebuie semnată cererea unică pentru subvenții

    Subvențiile APIA, cu o tendință de creștere până în 2027

    Directorul general a APIA a completat că subvențiile pentru fermieri au o tendință de creștere pentru intervalul 2023-2027.

    ”Subvențiile pentru 2023, unele sunt mai mari, unele sunt pe acolo, dar cu o tendință de creștere până în 2027.  Un lucru pun este că fermierii știu cuantumurile estimate. Pentru că tu fermier, care vrei să-ți faci un plan de afaceri sau vrei să pui nu știu, porumb cinci ani de acum încolo, deja știi  care sunt cuantumurile pentru fiecare an în parte, cât e SAPS-ul, fostul SAPS, actualul BISS. Fermierul poate să intre pe PNS și  să vadă, uite iau atâta în 2024, atât 2025, 2026, 2027, poate și fac un plan, uită eu dacă fac pe cultura respectivă voi lua atâția bani. Dacă fac pe cultura asta voi lua atâta”, a comentat șeful APIA.

    Acesta a reamintit că fermierii vor avea la dispoziție 15,8 miliarde de euro, bani care se vor achita în perioada 2023-2023, atât prin APIA dar și prin AFIR.

    ”Prin Planul Național Strategic (PNS), din 15,8 miliarde euro, cu toate intervențiile, cum se numesc acum, din cele 89 de intervenții, dacă luăm și măsurile pe care intervențiile pe care noi le avem de la colegii de la AFIR, din cele 89 de intervenții pe care le pot lua fermierii noștri, 62 din ele răspunde APIA. Iar din 15,8 miliarde, aproape 12 miliarde vor fi la APIA, deci agenția va avea bani mulți pentru fermieri și cu siguranță acești bani vor fi dați fermierilor.  Sunt unele scheme de plată care au cuantumuri mai considerabile, altele poate mai puțin dar se păstrează cumva un echilibru”, a conchis Adrian Pintea.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Adrian Pintea, Director General APIA (27.02.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA

    Ultimele știri

    Șeful Pisciculturii din Ministerul Agriculturii – acuzat de DNA de fapte de corupție! Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Utilaje agricole furate pe bucăți. O nouă modă printre hoții din ferme: dezmembrarea!