• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA. Fermierii în pericol să piardă întreaga subvenție pe suprafață!

    Roxana Dobre -

    O condiție importantă pentru subvențiile APIA îi poate lăsa pe fermieri fără banii pe toată suprafața pe care au solicitat bani europeni sau din bugetul național. Suprapunerea terenurilor agricole reprezintă o problemă care îi poate scoate pe fermieri de la plata subvenției pe suprafață de aceea depunerea cererii de plată trebuie cu atenție verificată de producătorii agricoli, cu ajutorul funcționarilor APIA. Termenul limită pentru subvențiile din 2023 este 15 mai, fără penalizări.

    În campania de subvenții 2023 fermierii trebuie să verifice cu atenție cum depun cererea de plată pentru banii europeni sau cei care provin din bugetul național. Suprapunerea terenurilor este una dintre problemele de care se lovesc fermierii care cer subvenții iar în unele cazuri rezolvarea se încheie doar în Instanța de judecată.

    Citiți și: Subvenții agricole 2023. Fermierii obligați să își declare veniturile la APIA

    Suprapunerea terenurilor îi poate lăsa pe fermieri fără subvenția APIA

    Digitizarea corectă a parcelelor, esențială pentru a nu pierde banii APIA

    Evitarea penalizărilor sau chiar pierderea plăților poate fi evitată dacă digitizare terenurilor se face corect în aplicația APIA Online, aplicația care face posibilă depunerea cererii de plată. Identificarea parcelei/parcelelor agricole utilizate înseamnă declararea, localizarea şi delimitarea în cadrul blocului fizic a parcelei/parcelelor agricole utilizate, în aplicaţia electronică GIS, pusă la dispoziţie de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

    Pentru identificare se utilizează informaţiile cadastrale ca urmare a înregistrării sistematice a imobilelor prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară, în situaţia în care acestea sunt disponibile şi relevante. Identificarea presupune ca parcela să nu se suprapună peste parcelele declarate de către alţi fermieri şi să nu depăşească limita blocului fizic.

    Dacă pentru fermierii care au cadastru lucrurile sunt mai clare, pentru cei care nu au beneficiat de lucrări, riscul ca un teren să se suprapună este mai mare. Fermierii pot cere pe tot timpul campaniei de primire a cererii pentru subvenții suportul funcționarilor APIA, astfel încât să se asigure că formularul este completat și depus conform cerințelor.

    Pentru fiecare parcelă se specifică: judeţul (indicativul judeţului), localitatea/comună/oraş, codul SIRUTA al localităţii, numărul blocului fizic în care este localizată parcela agricolă. Numărul parcelei agricole– este atribuit de către fermier parcelelor agricole în cadrul blocurilor fizice. Parcelele se numerotează cu numere de la 1 la n. Din campania precedentă se păstrează numerotarea parcelelor agricole. Parcelele primite prin transfer în anul precedent primesc număr de la n+1. Se generează fişiere PDF cu parcelele digitizate care nu se tipăresc şi nu se ataşează la dosar, fiind stocate în serverul APIA.

    Citiți și: Certificatul fitosanitar pentru fermieri – obligatoriu sau nu pentru subvențiile APIA?

    Funcționarii pot chema fermierii din nou la APIA pentru clarificări

    În cursul controalelor administrative referitoare la utilizarea terenurilor agricole care fac obiectul cererii de plată, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii de plată verifică corespondenţa suprafeţelor utilizate înscrise în adeverinţă, cu suprafeţele declarate în cererea de plată. În urma verificărilor, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii de plată notifică, după caz, fermierul pentru clarificări suplimentare, în urma cărora decide dacă sunt necesare măsuri de reducere a suprafeţei declarate, conform art. 5 alin. 5 din Ordinul MADR nr. 80/2023.

    În conformitate cu prevederile art. 6 alin. (10) din HG nr. 1571/2023, ”nu se acordă plăţi directe niciunui solicitant în cazurile în care se constată că terenul sau efectivele de animale fac obiectul cererilor a doi sau mai mulţi solicitanţi. La constatarea acestei situaţii, în cursul controalelor administrative încrucişate, APIA, în termen de 30 de zile calendaristice de la constatarea situaţiei, va notifica solicitanţii care au depus cererile, care au obligaţia să clarifice situaţia constatată.

    Dacă situaţia constatată nu se clarifică în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii notificării, suprafaţa de teren sau efectivele de animale cuprinse în cereri nu sunt eligibile la plată în anul curent de cerere, cu excepţia cazurilor în care situaţia constatată este clarificată de către o instanţă judecătorească.

    Suprafeţele declarate în cererile de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor de plată cu penalizări sunt neeligibile, conform art. 5 alin. (9) din Ordinul MADR nr. 80/2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA