• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege în vigoare pentru racordarea gratuită la energie electrică pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Lege pentru racordarea gratuită la energie electrică pentru fermieri. Operatorul de distribuţie va fi obligat, pentru înfiinţarea de noi staţii de punere sub presiune pentru irigații, să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic. Fermierii și firmele din industria alimentară se află printre beneficiari.

    În Monitorul Oficial nr. 483 de miercuri, 31 mai, a fost publicată Legea nr. 158/2023 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Documentul permite noi facilități pentru fermierii care irigă.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a informat când acest proiect a fost aprobat de Parlament, aici: S-a votat legea! Racordarea la energie electrică – gratuită pentru fermieri!

    Lege pentru fermierii care irigă

    Operatorii de distribuție – obligați să aplice racordarea gratuită iar ulterior să-și recupereze costurile

    Documentul  publicat în Monitorul Oficial modifică Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 16 iulie 2012, cu modificările și completările ulterioare. Mai exact este schimbat articolul 51 iar după alineatul (36) se introduc trei noi alineate, alineatele (37)—(39).

    Prin noile prevederi se legiferează că pentru alimentarea echipamentelor și agregatelor pentru irigații, pentru înființarea de noi stații de punere sub presiune, precum și pentru operatorii economici care desfășoară activități încadrate în codul CAEN 01 Agricultură, vânătoare și servicii anexe și codul CAEN 10 Industria alimentară, operatorul de distribuție are obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare a clientului final noncasnic.

    Instalația trebuie să aibă o lungime de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unității administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciului public de distribuție, când soluția de racordare prevede același nivel de tensiune în punctul de delimitare și în punctul de racordare a locului de consum.

    Citiți și: Racordare gratuită la energia electrică pentru fermieri

    Ce se întâmplă cu instalațiile de racordare care depășesc lungimea de 2.500 metri

    Legea prevede că pentru instalațiile de racordare care depășesc lungimea de 2.500 metri, finanțarea diferenței de rețea cade în sarcina clientului final noncasnic. În cazul în care în zona amplasamentului locului de consum există doar rețea electrică cu nivel de tensiune diferit de cel din punctul de delimitare prevăzut în soluția de racordare a locului de consum respectiv, operatorii de distribuție concesionari au obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție doar a instalației de racordare a clientului final noncasnic, a cărei lungime va fi de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unității administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciului public de distribuție, iar finanțarea diferenței de rețea ce depășește lungimea de 2.500 metri se suportă de clientul final noncasnic.

    Contravaloarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare va fi recunoscută în tarif de către ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

    Termenul de realizare a racordării este de maximum 120 de zile de la data obținerii acordului/autorizației pentru instalația de racordare. Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului de distribuție de la momentul punerii în funcțiune a instalației de racordare.

    Obligații pentru fermieri

    În situația în care beneficiază de racordarea gratuită, fermierii  au obligația să utilizeze locul de consum și să păstreze destinația acestuia pe o perioadă de minimum 15 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare.

    ”În cazul în care clientul final noncasnic nu respectă obligațiile privind perioada minimă este obligat să restituie operatorului de distribuție contravaloarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare, proporțional cu perioada rămasă neutilizată, în mod gradual, în conformitate cu reglementările ANRE”, se specifică în legea publicată în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”