• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tractorul NEXAT de 1.100 CP – prima lucrare în câmp în ferma Maxagro din Gătaia FOTO-VIDEO

    agrointeligenta.ro -

    Cel mai puternic, dar și cel mai scump utilaj agricol din lume a ajuns într-o fermă din România. În acest an, în vestul țării, o parte dintre terenurile de ferma din județul Timiș vor fi lucrate cu un tractor de 1.100 de cai putere, capabil să execute toate lucrările agricole – de la prelucrarea solului, la semănat și recoltare.

    Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă anunța încă de luna trecută, cel mai revoluționar utilaj agricol a ajuns în România, la ferma Maxagro din Gătaia, acolo unde va fi testat pe parcursul acestui an. Este vorba despre echipamentul NEXAT produs în Germania și care poate acoperi toate lucrările din câmp pe parcursul unui an agricol.

    Citiți și: Tractorul Nexat de 1.100 de cai putere a ajuns în curtea fermei Maxagro de la Gătaia 

    ”Astăzi testăm în premieră în România cel mai puternic utilaj pentru lucrări complexe ale solului existent la nivel mondial. Utilajul va executa pentru prima dată lucrări de pregătire a terenului, iar în a doua fază vom semăna porumb, erbicidăm, iar apoi recoltăm, totul cu un singur utilaj. Cu NEXAT vom lucra o suprafață de aproximativ 2.000 de hectare”, ne-a declarat, în ziua filmării, tânărul Denis Dorobanțu, reprezentantul grupului de ferme Maxagro din Gătaia, județul Timiș.

    De altfel, inovația a ajuns în fermă chiar la sugestia tânărului Denis care le-a spus administratorilor exploatației despre noul utilaj. La nivel de conducere s-a luat legătura cu producătorii germani ai echipamentului care s-au arătat extrem de deschiși pentru a testa super-tractorul în România.

    Tractor modular care poate înlocui și două combine

    Ce face mai exact acest echipament inovator? Cam toate lucrările din câmp. Și le poate excuta chiar și singur, fără operator, cu o eficiență extrem de ridicată.

    ”Utilajul este de fapt un tractor modular care ține loc de combină tractor și auto-propulsată și practic devine unul singur. Reușește să integreze într-un singur echipament toate aceste funcții pentru că este format din mai multe module și anume patru. Poate să îndeplinească toate aceste funcții pentru că este format din patru module, iar cei de la anexat au în plan să scoată și al cincilea modul pentru anul viitor. Primul modul este cel de pregătit teren, al doilea modul este cel de semănat, al treilea modul este cel de ierbicidat, al patrulea modul este cel de recoltat, iar al cincilea model care va urma să iasă în vara anului viitor este cisterna care împrăștie dejecții. Acest NEXAT are două motoare care dezvoltă împreună 1.100 de cai putere. În mod normal lucrează cu unul singur, iar la recoltat poate să-l pornească și pe al doilea și practic sunt două combine într-una singură – pentru asta este nevoie de celălalt motor”, ne-a explicat Denis Dorobanțu.

    Cabina echipamentului NEXAT este ca nicio alta!

    Cu echipamentul revoluționar de la NEXAT, un singur operator într-un singur schimb, ar putea acoperi lucrările pe circa 100 de hectare într-o zi, s-a estimat în ferma de la Gătaia. Cel care operează ”monstrul” va ”ghida”, fără atașamente, un echipament ce cântărește 42 de tone, iar când este încărcat complet cu atașamentele, greutatea sa poate ajunge la 72 de tone. .

    ”La semănat avem o semănătoare Vaderstat care lucrează cu 27 de secții la o lățime de 50 cm. Pentru partea de erbicidat avem trei variante – varianta de 42 m, varianta de 56 și de 70 m. Noi am optat pentru o variantă de 56 m. Nu nu am vrut-o pe cea mai mare pentru că nu avem parcele așa de mari. Practic, dacă analizați lățimile de lucru o să vedeți că sunt multiplii de 14. La păioase header-ul are o lungime de 15,4 m, iar la porumb este dimensionat pe aceleași 27 de rânduri. Buncărul are o capacitate de 18 tone și descarcă în mai puțin de 1 minut. În traseu utilajul este transportat cu roțile în paralel cu el, iar în lucru vor deveni perpendiculare și va lucra pe lățime. Cabina se învârte la 180° în jurul acestuia, iar cabina se învârte la rândul ei 180° în jurul axei sale, ceea ce înseamnă că o să ai o vizibilitate foarte bună”, ne-a vorbit Denis Dorobanțu despre dotările tehnice ale echipamentului NEXAT.

    Ca să cupleze atașamentele la utilaj, operatorul folosește o telecomandă din afara acestuia. ”Când am intrat în cabină am rămas surprins că acest utilaj nu are nici volan – se manevrează totul cu două joystick-uri. Noaptea face lumină ca pe stadion„, ne spune reprezentantul Maxagro.

    Nu doar că este cea mai puternică mașină agricolă din lume la acest moment, dar utilajul are și un cost pe măsură. Astfel, se discută neoficial, la dotări de vârf, de un preț de aproximativ două milioane de euro. În afară de România, utilajul este în prezent în testare în ferme din SUA, Brazilia și Ucraina. La Gătaia, inovația a ajuns în curtea fermei la începutul acestei luni şi va rămâne cantonat acolo până în toamnă, după finalizarea campaniei de recoltat.

    VIDEO: Prima lucrare în câmp cu tractorul NEXAT de 1.100 CP!


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor