Coșmarul pomicultorilor nu se mai termină! Dimineți cu ger și ninsori în miez de mai


Frigul s-a resimțit puternic în diminețile zilelor de sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai iar livezile au trecut din nou prin amenințarea înghețurilor. Fermierul Gelu Bogdan, din satul Chiriacu, comuna Izvoarele, județul Giurgiu a arătat în mediul online că diminețile geroase și-au făcut simțită prezența și în zona Munteniei, și nu doar în nord acolo unde a nins ca într-o zi autentică de iarnă.
România străbate un nou episod de vreme rece, cu brumă și zăpezi, chiar în ultima lună de primăvară. Fermierul Gelu Bogdan, din satul Chiriacu, comuna Izvoarele, județul Giurgiu a publicat pe pagina sa de socializare o filmare cu stratul gros de brumă care se depusese pe o mașină. Din fericire livezile nu au fost afectate, acestea trecând de faza de înflorire astfel că pomicultorul spune că vom avea cireșe românești, chiar dacă cantitățile vor fi mult mai mici comparativ cu anii trecuți.
Citiți și: Alertă meteo de zile cu aer polar. Vreme rece, brumă și chiar zăpadă până joi

Ninsori ca într-o zi de iarnă, în Suceava
Din imaginile publicate în mediul online se observă cum livezile au fost surprinse de zăpada din luna mai chiar în timpul înfloririi pomilor. Cu numai trei săptămâni înainte de începerea verii pomicultorii privesc cu îngrijorare evoluția vremii, care nu contenește să îi mai suprindă chiar și atunci când credeau că au scăpat de pericol.
Meteorologii au anunțat că temperaturile vor fi scăzute până joi, 15 mai. Temperatura minimă a aerului va oscila între -1…11°C în cea mai mare parte a ţării, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat se va produce brumă.
În intervalul 19 – 26 mai temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nordice, conform meteorologilor.
Gelu Bogdan, pomicultor: Din fericire de această dată livezile nu au mai fost afectate
Fermierul Gelu Bogdan a declarat astăzi, duminică – 11 mai pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că deși evoluția vremii îl îngrijorează, din cauza temperaturilor tot mai scăzute în lunile de primăvară, valul polar care a traversat acest week-end nu a afectat livada de cireșe.
”Din fericire am scăpat de acest episod de vreme rece dar nu ne putem abține să ne întrebăm încotro ne îndreptăm? În pomi au rămas cele câteva sute de kilograme de cireșe care sunt neafectate, în urma înghețului din luna aprilie”, a spus pomicultorul.
Între timp primele cirește românești ar fi ieșit pe piață iar prețul acestora este de 35 lei/kilogramul, după cum reiese dintr-o fotografie publicată pe un grup de pomicultori. Prețul se regăsește într-un târg din Domnești, județul Argeș.