• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, eurodeputat: Importurile de cereale din Ucraina, stopate până pe 5 iunie

    Roxana Dobre -

    Europarlamentarul Daniel Buda a anunțat că la nivelul Comisiei Europene s-a decis stoparea importurilor de cereale din Ucraina. Oficialul citează purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru probleme de agricultură și comerț.

    Daniel Buda, eurodeputat român a anunțat astăzi, marți – 2 mai, pe pagina sa de socializare că la nivelul Comisiei Europene s-a decis să se activeze, începând de astăzi, clauza de salvgardare pentru România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria ”stopând totodată astfel importurile din Ucraina”.

    Citiți și: Petre Daea: Importurile din Ucraina vor fi suspendate până pe 5 iunie, cu posibilitate de prelungire

    Importurile din Ucraina, interzise pe o perioadă limitată

    Potrivit celor relatate de Daniel Buda, Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei pentru probleme de agricultură și comerț, a declarat că decizia s-a luat pentru importurile de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina.

    ”Sper ca prețurile acestor cereale să fie la un nivel accesibil pentru sectorul zootehnic din România, astfel încât salvarea unui sector să nu ducă la colapsul altuia”, a remarcat Daniel Buda.

    Comisia a încheiat vineri un acord de principiu cu țările menționate, pentru a răspunde preocupărilor de ambele părți, atât ale Ucrainiei, cât și ale țărilor învecinate. Acordul prevede încetarea măsurilor de interdicţie unilaterale luate de aceste ţări, în schimbul unor măsuri de salvgardare excepţionale privind patru produse din Ucraina: grâu, porumb, rapiţă, seminţe de floarea-soarelui.

    Citiți și: Ucraina protestează împotriva acordului pentru interzicerea importurilor: Situația este complet inacceptabilă!

    Importurile din Ucraina, sistate până la 5 iunie

    Conform lui Daniel Buda, măsura agreată astăzi de Comisia Europeană este valabilă până la 5 iunie. ”Pe lista produselor interzise de astăzi de la import nu figurează uleiul de floarea-soarelui, însă comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat că acesta va fi monitorizat, precum și alte produse”, a ținut să precizeze Daniel Buda.

    Oprirea importurilor, confirmată și de presă din Polonia

    Decizia privind introducerea de către Uniunea Europeană a măsurilor preventive asupra produselor agricole din Ucraina va intra în vigoare marți după-amiază, a declarat pentru agenția de presă poloneză – PAP, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Miriam Garcia Ferrer.

    „Decizia va fi adoptată marți după-amiază și va intra în vigoare imediat”, a spus Garcia Ferrer.

    Comisia Europeană a ajuns la un acord substanțial cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia privind produsele agroalimentare ucrainene, a scris vineri pe Twitter vicepreședintele Comisiei responsabil cu comerțul Valdis Dombrovskis, conform aceleiași surse.

    „Cu comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski, am luat măsuri ca răspuns la preocupările atât ale fermierilor din țările vecine cu Ucraina, cât și din Ucraina”, a adăugat Dombrovskis.

    Elementele cheie ale acordului, convenit și cu Ucraina, sunt: retragerea măsurilor unilaterale de către Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria; măsuri excepționale de protecție pentru patru produse: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui; un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane euro pentru fermierii afectați din cinci state membre; asigurarea testării altor produse, inclusiv uleiul de floarea-soarelui; lucrul la asigurarea exporturilor către alte țări prin coridoare de solidaritate.

    Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat convingerea că acordul ajuns „protejează atât capacitatea de export a Ucrainei, astfel încât aceasta să poată continua să hrănească lumea, cât și mijloacele de trai ale fermierilor noștri”.

    În privința ajutorului pentru fermieri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat deja că în cazul României plafonul va ajunge la 29,73 milioane de euro.

    Pe larg despre anunțul ministrului aici: Daea: Fermierii primesc 29,73 milioane euro despăgubiri pentru porumb, floarea-soarelui şi rapiţă


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!