• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când se plantează răsadurile de legume – calendar

    Violina Gorcinschi -

    Când se plantează răsadurile de legume. Sezonul de plantare a răsadurilor în câmp deschis începe în martie și se întinde până toamna, în funcție de cerințele plantelor. Legumele cu toleranță mai mare la temperaturi scăzute sunt primele care sunt puse în pământ în grădină, în timp ce plantele iubitoare de căldură, cum ar fi tomatele sau castraveții așteaptă de obicei până în luna mai.

    Plantarea răsadurilor se face pe o vreme stabilă, fără vânt, cu cer înnorat. În perioadele călduroase, ca să eviți ofilirea plantelor, trebuie să plantezi răsadurile spre seară.

    Înainte de a planta răsadurile, solul necesită umiditate suficientă pentru a asigura o prindere mai bună a rădăcinilor, astfel că este bine să plantezi după ploaie sau după o udare. Informații despre când se plantează răsadurile de legume în grădină în funcție de perioadă aflați în acest articol.

    Citiți și: Plantarea răsadurilor de roșii: perioade, distanțe de plantare

    o persoana care pune un rasad in pamant
    Plantarea răsadurilor în luna martie (foto: usu.edu)

    Când se plantează răsadurile. Legume plantate în luna martie

    Primele răsaduri se pot planta afară în luna martie. Când temperatura solului, la adâncimea de 10 cm, atinge temperatura de 8°C, grădinarii pot să înceapă să planteze legumele care nu au cerințe mari în ceea ce privește căldura.

    Plantarea primelor răsaduri poate începe de la la jumătatea lunii martie, însă depinde și de zona în care se va înființa cultura.

    Plantarea răsadurilor de conopidă timpurie poate începe cu 15 martie în zona sudică a României și pe 25 martie în zona colinară. Tot începând cu 15 martie poate fi plantat broccoli, până pe 10 aprilie.

    În intervalul 20 martie – 10 aprilie poți pune în grădină răsadurile de gulie și de varză timpurie.

    Citiți și: 7 probleme ce apar des la răsadurile de legume. Soluții

    Când se plantează răsadurile. Legume plantate în luna aprilie

    Răsadurile care se plantează începând cu luna aprilie includ și câteva plante iubitoare de căldură. Pentru acestea, după plantare, puteți pune o protecție termică de agril sau puteți să protejați fiecare răsad cu un clopot format dintr-o sticlă de plastic taiată la jumătate.

    Răsadurile care se pot planta afară din luna aprilie includ roșiile, ardeii și varza. Primele cu care puteți începe, în prima parte a lunii aprilie, sunt răsadurile de varză. După 20 aprilie se pot planta și răsadurile de tomate și de ardei, cu condiția să aveți certitudinea că nu mai urmează o perioadă cu nopți în care temperaturile scad sub pragul de îngheț.

    Plantarea tomatelor se face numai dacă sunteți în zone cu climă blândă, în partea de sud a țării, mai ales, nu la munte sau în partea de nord a României.

    Citiți și: Distanța de plantare a roșiilor în grădină. Schema de plantare

    o persoana care pune rasaduri in pamant
    Plantarea răsadurilor în luna mai (foto: npr.org)

    Când se plantează răsadurile. Legume plantate în luna mai

    Răsadurile se pot planta în siguranță afară începând cu luna mai. De obicei acum se instalează cu adevărat primăvară, iar nopțile nu mai pun în pericol plantele. Este luna în care se plantează afară răsadurile de varză, roșii, ardei, castraveți și vinete.

    La începutul lunii mai se plantează răsadurile de varză – toate varietățile, dar și de broccoli.

    Urmează răsadul de ardei care se plantează în perioada 1-25 mai, iar, începând cu 10 mai, poți să înființezi în grădină cultura de castraveți deoarece a trecut pericolul de brume târzii de primăvară, însă încearcă să finalizezi această procedură până pe 20 mai.

    Citiți și: Calendar agricol. Ce lucrări se fac în grădina de legume în fiecare lună

    Plantarea răsadurilor de roșii afară se face spre sfârșitul lunii mai sau chiar început de iunie, similar cu răsadurile de țelină și praz care au o perioadă optimă de plantare între 20 mai și 10 iunie. Cei mai mulți grădinari preferă să planteze roșiile după 15 mai, alegând să împartă plantarea în două etape – una de mai și una de iunie, pentru a fi siguri că plantele sunt protejate de frig, dar și că vor rodi etapizat. Vârsta potrivită pentru plantarea răsadurilor de roșii în câmp este de 55-70 de zile, când nu mai este pericol de îngheț.

    Plantarea răsadurilor de castraveți se poate face la cultura semănată în luna martie și care are nevoie de circa o lună pentru a ajunge la stadiul de a fi pusă în pământ afară.

    Tot acum, în luna mai, se plantează afară și răsadurile de porumb dulce, de dovlecei și de pepene.â

    Când se plantează răsadurile. Legume plantate vara

    Răsadurile de legume se pot planta și în lunile de vară. Se recomandă plantările de început de iunie, până la mijlocul lunii iulie, când temperaturile cresc foarte mult. În acest interval, 1 iunie – 15 iulie, se plantează răsadurile de varză tardivă, conopidă sau gulii.

    Soiurile târzii de varză de toamnă se plantează în intervalul 20 mai – 10 iunie pentru zonele reci și 15-30 iunie pentru zonele mai calde. Răsadurile de varză din soiuri semitârzii sunt plantate în perioada 10-20 iunie în zonele reci și 1-5 iulie în zonele mai calde.

    Răsadurile de conopidă de toamnă se pun în grădină în intervalul 15-25 iunie la soiurile tardive și 25 iunie-10 iulie la soiurile semitardive.

    Citiți și: Când se plantează sau se seamănă legumele în grădină în fiecare lună

    rasad de salata
    Plantarea răsadurilor de salată toamna

    Când se plantează răsadurile. Legume plantate toamna

    Există și răsaduri care se plantează afară toamna, începând cu sfârșitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie (în zonele colinare) și până la 10-15 octombrie (pentru zonele din sud și vest ale țării) poți pune răsaduri de salată în grădină dacă vrei să obții recolte primăvara foarte devreme, însă trebuie să folosești soiuri rezistente la frigul din timpul iernii. Toamna se pot planta răsaduri de salată, broccoli, varză și sfeclă.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Când se seamănă semințele de roșii Păduchele alb de ceară, un nou dăunător pe pomi. Cum se combate

    Ultimele știri

    UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun