• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primele efecte ale stopării importurilor din Ucraina. Ministru Polonia: ”Vânzările de cereale au început să crească”

    Roxana Dobre -

    Vânzările de cereale au început să crească după ce importurile din Ucraina au fost oprite pentru mai multe produse. Ministrul Agriculturii din Polonia, Robert Telus, a anunțat că fermierii au început deja să ”apară” la punctele de achiziție. În România, ministrul Petre Daea a îndemnat producătorii agricoli să ”elibereze” magaziile mai ales în contextul în care se așteaptă o nouă recoltă la grâu și rapiță iar mai târziu la porumb și floarea-soarelui.

    Ministrul Agriculturii din Polonia, Robert Telus, a anunțat joi, 4 mai, că fermierii au început să se pună în mișcare și să ducă cerealele la punctele de achiziție. Din 2 mai a intrat în vigoare un Regulament al Comisiei Europene (CE) care interzice importul pentru grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui în  în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

    Citiți și: USDA: Producția de porumb a României va crește cu peste 50%, suprafața cultivată este în scădere

    Ministrul Agriculturii din Polonia, Robert Telus (foto: pap.pl)

    Robert Telus: ”Vânzările de cereale au început să crească”

    Ministrul Robert Telus a spus că nu știe care vor fi prețurile cerealelor în viitor. În plus, ministrul a adăugat că măsurile pentru fermieri au fost luate pentru a-i determina să înceapă să vândă cereale. ”Vânzările de cereale au început să crească. Nu aș spune că suntem într-o mare euforie de cumpărare, dar fermierii au început deja să apară la punctele de cumpărare”, spus ministrul Agriculturii, la TVN24, potrivit Farmer.pl.

    Robert Telus a reiterat că Guvernul vrea să exporte aproximativ 3-4 milioane de tone de cereale din Polonia, stocuri care se află în stocurile fermierilor, pentru a face loc în depozite înainte de următoarea recoltă. El a adăugat că traderii sunt pregătiți să exporte cereale și că au contracte cu țări arabe și africane. Totodată, a adăugat că în depozitele fermierilor sunt 8 milioane de tone de cereale ucrainene.

    Importurile de cereale din Ucraina, oprite până la 5 iunie

    Stoparea importurilor din Ucraina aduce fermierilor români oportunitatea să vândă stocurile de cereale care rămăseseră blocate în magazii și silozuri din cauza afluxului de produse ieftine venite de la ucraineni, a transmis Petre Daea. Ministrul Agriculturii a reamintit că măsura este luată până la 5 iunie.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat ieri, joi – 4 mai, la începutul ședinței de Guvern că noile regulamente europene dau ocazia fermierilor români să pună în mișcare vânzarea cerealelor pe care le au pe stoc, odată cu oprirea importurilor din Ucraina.

    ”Avem aceste regulamente prin care s-a stabilit interzicerea, din 2 mai, a importurilor de produse din Ucraina la cele patru produse: e vorba de porumb, de grâu, de floarea-soarelui și semințe de rapiță. Iată că fermierii au această posibilitate, au acest răgaz, până pe data de 5 iunie, când pot să folosească culoarele de comerț tradiționale, în așa fel încât să degajăm magaziile și să le eliberăm de stocurile de cereale în vederea valorificării lor. Și a creării posibilităților necesare pentru depozitarea produselor care vin peste două luni de zile în campanie de recoltare și, de aici, valorificarea pentru a putea ca fermierii să-și continue activitatea”, a explicat Petre Daea la începutul ședinței de Guvern.

    Citiți și: USDA: Producția de porumb a României va crește cu peste 50%, suprafața cultivată este în scădere

    Fermierii au șansa să vândă stocurile de cereale din magazii

    Petre Daea: Suntem pregătiți să îi ajutăm pe fermieri 

    Petre Daea a adăugat că autorităţile române sunt pregătite să îi ajute pe fermieri ”într-un moment extrem de greu”.

    ”Ştim foarte bine că în momentul în care zăngănesc armele oamenii se înţeleg mai greu, iar soluţiile se găsesc mai anevoios. Căutăm soluţii, regulile normalităţii uneori au dispărut, căutăm soluţii noi pentru a putea ieşi dintr-o situaţie dificilă pe care o avem cu toţii. Şi nu numai noi, întreaga Europă. Şi cele cinci ţări care se află în proximitatea conflictului armat au beneficiat de o atenţie separată, cunoscându-se impactul negativ asupra pieţei”, a subliniat ministrul Agriculturii.

    Citiți și: Oficial! Importurile din Ucraina au fost interzise! Măsura se aplică pentru grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui

    Reamintim că CE a adoptat pe 2 mai, măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, în temeiul clauzei de salvgardare din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.

    Conform unui comunicat al Comisie, măsurile vizează doar patru produse agricole originare din Ucraina, și anume grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui, și urmăresc reducerea blocajelor logistice legate de aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile au intrat în vigoare la 2 mai și se vor aplica până la 5 iunie 2023.

    În această perioadă, grâul, porumbul, rapița și semințele floarea-soarelui originare din Ucraina pot fi puse în continuare în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre aflate în prima linie, și anume Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele respective pot continua să circule în aceste cinci state membre ori să le tranziteze în cadrul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi expediate în continuare către o țară sau un teritoriu din afara UE.

    ”Cu excepția executării contractelor semnate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a produselor enumerate în anexa la prezentul regulament  (grâu, porumb, rapița și semințele de floarea-soarelui n.r), originare din Ucraina, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria”, se arată în Regulamentul de punere în aplicare 903/2023 al Comisiei  din 2 mai 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la aceeași dată.

    În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au angajat să anuleze măsurile unilaterale privind grâul, porumbul, rapița, semințele de floarea-soarelui și orice alte produse provenite din Ucraina.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța Drumurile intens circulate din Portul Constanța – astfaltate în următoarea perioadă China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE