• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pete închise la fasole pe frunze și păstăi, semne de antracnoză. Combatere

    Violina Gorcinschi -

    Pete închise pe frunze și pe păstăi de fasole sunt semne ale unei boli periculoase – antracnoza. Antracnoza fasolei este una dintre cele mai întâlnite și periculoase boli, din cauza pagubelor majore pe care le produce, mai ales la culturile semincere. Cultivatorii de fasole ar trebui să poată identifica o asemenea infecție datorită frecvenței și agresivității cu care se manifestă. Mai multe despre semnele atacului și metodele de prevenire și combatere afli din acest articol.

    Antracnoza la fasole este cauzată de agentul patogen numit Colletotrichum lindemuthianum, o ciupercă ce trăiește în resturile de plante bolnave și ca miceliu în sămânță. În anul următor infectării, sămânța reprezintă principala sursă de infecție, extinderea bolii fiind favorizată de perioadele ploioase ale anului și de temperaturile cuprinse în intervalul 13-27ºC.

    Fasolea oloagă este cea mai vulnerabilă la această boală, iar soiul cel mai rezistent este Michigan.

    Antracnoza la fasole. Condiții care favorizează apariția bolii

    Antracnoza fasolei apare în anumite condiții favorabile. Prezența apei pe frunze (de la precipitații sau irigare prin aspersie) timp de 18-24 de ore și temperaturile în intervalul de 13- 27°C sunt factori importanți care favorizează infecția.

    De la momentul infectării, primele simptome apar la 4-9 zile, ciclul complet până la sporulare fiind de 7-14 zile.

    Agentul patogen este răspândit cu ajutorul vântului, apei din precipitații și irigații prin aspersie, lucrătorilor, mașinilor agricole.

    O primăvară caldă şi umedă asigură sporularea masivă a ciupercii pe cotiledoane şi sursa de inocul pentru infecții secundare.

    Citiți și: Cultura de fasole în România: De la ”carnea săracului” la soiuri cu bob gigant cerute de fabricile de conserve

    frunze de fasole infectate cu antracnoza
    Simptomele antracnozei fasolei (foto: specialtycropindustry.com)

    Antracnoza la fasole. Semne ale bolii

    Semne ale antracnozei la fasole sunt vizibile la nivelul frunzelor. Astfel, primele simptome de îmbolnăvire la fasole apar pe frunzele cotiledonale sub formă de pete mici, brune, punctiforme sau de 2-3 mm în diametru, circulare, depresionare, brune – roşiatice, pe care ciuperca sporulează abundent.

    Pe frunze, semnele bolii apar pe partea inferioară și se manifestă prin pete de culoare brună roşiatică, dispuse de-a lungul nervurilor. Porțiunile de limb brunificate, necrozate, se pot desprinde, așa încât frunzele apar sfâşiate.

    Caracteristice sunt petele de pe păstăi: circulare, galbene apoi roz-brune, cu marginea proeminentă, brună sau roșietică. De pe păstăi infecția trece şi pe boabe, care prezintă pe suprafața lor pete brune – roşiatice, uneori cenuşii, cu marginile difuze.

    Citiți și: 7 perechi de plante care nu trebuie cultivate împreună

    frunze de fasole infectate cu antracnoza
    Prevenirea apariției infecției cu antracnoză la fasole (foto: plantwiseplusknowledgebank.org)

    Antracnoza fasolei. Prevenire și tratamente de combatere

    Prevenirea antracnozei la fasole este cea mai simplă și ieftină metodă de protejare a culturii. Pentru a preveni apariția infecției, se recomandă următoarele măsuri:

    Tratamentele de combatre a antracnozei la fasole se recomandă a fi aplicate în faza cotiledonală – prima pereche de frunze. Acum se face o stropire cu produsul Merpan 80 WDG (Captadin 80 WDG – a doua denumire comercială) = 0,15% (0,9 kg/ha în 600 litri de apă) sau alte produse pentru protecția plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul României.

    Înainte de aplicarea tratamentului la fasole, trebuie să fie consultată atent eticheta produslui fitosanitar. Acesta include informații despre dozaj, dar și despre amescuri de produse care pot fi aplicate pe cultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till