• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce merită să plantezi roșii în luna iulie

    Roxana Dobre -

    Plantarea roșiilor în luna iulie este posibilă dacă legumicultorii se decid mai târziu să înființeze o cultură de tomate. Plantarea roșiilor vara are o serie de avantaje, cel mai mare fiind acela că vă puteți bucura de roșii gustoase până când pică prima brumă, în toamnă.

    Legumicultorii au un calendar bine stabilit privind plantarea roșiilor în grădină iar luna cea mai frecventă în care pun răsadurile în pământ este mai, după ce și pericolul ultimului îngheț de primăvară a trecut. Deși ați putea crede că plantarea roșiilor s-a finalizat, nu este cazul. Pentru că și luna iulie poate fi o perioadă bună pentru plantare, astfel încât să puteți recolta roșii proaspete din grădină până toamna târziu.

    Citiți și: Distanța de plantare a roșiilor în grădină. Schema de plantare

    Plantarea roșiilor vara

    Se pot planta roșii în iulie? Da!

    Dacă decideți să plantați în luna iulie trebuie să luați în calcul să mutați răsadurile cel târziu în a treia săptămână a lunii. Roșiile vor începe să fructifice la mijlocul lunii septembrie.

    Citiți și: Plantarea răsadurilor de roșii: perioade, distanțe de plantare

    Plantare roșii în plină vară

    Plantarea roșiilor în luna iulie. Cum se face

    Pentru o plantare corectă a roșiilor vara trebuie să luați în calcul că răsadurile trebuie puse în pământ pe răcoare, fie dimineața devreme, fie seara mai târziu când razele soarelui nu sunt atât de puternice. Roșiile plantate în plină zi, pe caniculă, este posibil să nu aibă nicio șansă de prindere astfel că veți compromite răsadurile.

    Plantarea se poate face atât din răsaduri crescute în spații protejate dar și din copilii rupți de pe roșiile pe care le aveți deja în grădină. În cazul copililor, aceștia pot fi plantați și într-un ghiveci iar după prindere transplantați în grădină. În acest fel aveți un control mult mai mare asupra plantelor, atât pentru udarea cât și pentru poziționarea la umbră sau direct la soare când este cazul.

    O altă regulă de luat în calcul privind plantarea este monitorizarea prognozei meteo. Astfel este indicat să identificați pentru plantare o perioadă mai răcoroasă, când zilele nu sunt chiar caniculare sau ideal ar fi ca în perioada respectivă să fie ploi abundente sau care sunt anunțate timp de mai multe zile.

    Citiți și: Cel mai ușor de preparat îngrășământ pentru plantarea răsadurilor de roșii

    Cum se aleg răsadurile pentru plantarea roșiilor în luna iulie

    Plantarea răsadurilor de roșii în iulie. Recomandări

    Pentru plantarea roșiilor în iulie, alegeți cele mai sănătoase și puternice răsaduri pe care le puteți găsi astfel încât să nu fiți nevoiți să umpleți mai târziu golurile și nici să nu aveți pierderi.

    Plantați numai soiuri sau hibrizi toleranți la căldură, timpurii, în special răsaduri viguroase. Luați în calcul spre exemplu că roșiile cherry se comportă de obicei mai bine în condiții caniculare.

    Încercați un hribrid timpuriu cu creștere determinată, care va produce o recoltă mai mare dintr-o dată și vă va scuti de grija permanentă a îngrijirii roșiilor și a stresului plantei pe vremea caldă din septembrie și octombrie.

    Cum îngrijim răsadurile după plantare

    Roșii plantate în luna iulie. Îngrijirea răsadurilor după plantare

    Planificați cu atenție soarele și umbra. Dacă este posibil, plantați roșii în zonele care vor primi soare de dimineața devreme până după-amiaza și apoi să fie umbrite. Dacă alegeți plantarea de iulie a roșiilor, va trebui să oferiți umbră în zilele toride de vară pentru a maximiza randamentul. De asemenea, luați în considerare creșterea roșiilor în containere mari, pe cărucioare cu roți sau suporturi de plante cu roți, astfel încât să le puteți muta în plin soare în zilele mai răcoroase și să le păstrați la umbră sau în zone răcoroase în timpul valurilor de căldură. Roșiile din recipiente vor avea nevoie de apă și atenție suplimentară pe vreme caldă.

    Dacă alegeți acest timp de plantare ”târzie”, trebuie să luați în calcul că veți petrece timp suplimentar pentru monitorizarea culturii pentru că roșiile vor avea nevoie de o atenție suplimentară. Cea mai bună șansă pentru o recoltă bună va necesita verificarea plantelor de roșii cel puțin o dată pe zi, mai ales pe vreme caldă și în timp ce acestea sunt încă în faza de răsad.

    Și udarea este importantă astfel că în prima săptămână răsadurile se udă zilnic, seara cu apă la o temperatură potrivită. Se evită udarea cu apă rece astfel încât să evităm un șoc dintre planta supraîncălzită din cauza soarelui și aceasta.

    Despre udarea răsadurilor citiți aici: Cele mai frecvente greșeli la udarea plantelor din grădina de legume

    Plantarea roșiilor în luna iulie pe paturi înălțate

    Deoarece unele soiuri de roșii sunt destul de întinse, trebuie să aveți grijă ce varietate poate fi plasată în patul înălțat. Soiurile determinate, în formă de tufă, trebuie să fie plantate la o distanță de 50×50 cm, cele continue la o distanță de 70×70 cm, iar acestea din urmă trebuie să fie și ele scurtate, altfel se vor întinde.

    Cu toate acestea, este foarte important ca răsadurile să intre cu 5-10 cm mai adânc în pământ decât erau în ghiveciul lor de creștere. În acest fel, pe tulpina principală se formează și rădăcini, cu ajutorul cărora roșia poate absorbi mult mai mulți nutrienți dizolvați în apă.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!