Guvernul înființează luna viitoare Banca de Dezvoltare a României, care va finanța și fermierii
Violina Gorcinschi -În cadrul dezbaterii, „Soluții de garantare financiară – Retrospectivă și perspectivă 2023-2024” de astăzi, vineri – 26 mai, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că se va înființa Banca de Dezvoltare a României, a relatat Agerpres. Având în vedere că, în acest moment, România nu este capabilă să-și producă propriile resurse necesare pentru dezvoltare fără fonduri și instrumentele financiare europene, se urmărește capitalizarea proprie a companiilor românești prin două canale: canalul fiscal și canalul financiar propriu. De noua sursă de finanțare vor beneficia și afacerile din agricultură.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat înființarea Băncii de Dezvoltare în luna iunie.
„În acest timp am reuşit să capitalizăm şi să întărim băncile româneşti şi nu vreau să se înţeleagă greşit, este nevoie ca pentru politicile publice să ai market maker, dacă vreţi, care să conducă programele şi apoi, prin atracţie vor veni şi celelalte elemente ale sistemului bancar deopotrivă să ajute. Şi în felul acesta cel puţin a fost un efort mare de consolidare a CEC Bank, a Exim Bank, închidere a fuziunii cu Banca Românească şi mai nou, construcţia noii Bănci de Dezvoltare a României, care în iunie va fi înfiinţată”, a spus Adrian Câciu.
Banca de Dezvoltare a României – soluția pentru capitalizarea afacerilor autohtone
Șeful de la Finanțe a declarat că România, în lipsa fondurilor europene şi a instrumentelor financiare europene, nu are la momentul dat capacitatea să-şi producă propriile resurse financiare necesare pentru dezvoltare. Ar avea o capacitate redusă doar pentru menţinere.
„Dar dacă vrem o Românie dezvoltată, o Românie membru al OCDE, în curând, trebuie să facem eforturi ca toate resursele financiare puse la dispoziţie de bugetul european să ajungă şi în România. Aici felicit FNGCIMM în primul rând pentru implicarea în zona implementării InvestEu în România şi eu cred că suntem pe o cale şi provocatoare, dar şi bună, cea mai bună pentru viitorul României. Aş mai spune nişte cifre de nivel. România îşi poate permite ca în fiecare an să dea instrumente financiare de peste 10 miliarde de euro. Problema la care trebuie să lucrăm împreună este cum realizăm capitalizarea proprie a companiilor româneşti. Practic unde vreau să ajung în momentul acesta este că dacă noi, fondurile de garantare, statul, băncile ne facem job-ul nostru, trebuie să mai acţionăm printr-o serie de canale care pot sprijini antreprenorii să aibă propriu capital. Şi aici sunt cel puţin două canale: canalul fiscal şi canalul financiar propriu. Canalul fiscal pe care îl cunoaşteţi şi care din punctul meu de vedere este unul foarte bun pentru ceea ce înseamnă clasa de mijloc economică, pentru IMM-uri şi care ar trebui îmbunătăţit în sensul pozitiv pe acele elemente de potenţial şi care să asigure trecerea în economia de producţie. Dacă vreţi, pot să traduc. Facilităţile pe care statul le acordă ca şi credite fiscale trebuie îndreptate către zonele şi către companiile de servicii unde avem excedent comercial, dar şi către companiile care produc şi procesează sau re-realizează valoarea adăugată, inclusiv companiile inovatoare, companiile implicate, digitalizare etc”, a spus Adrian Câciu.
Legat de canalul financiar propriu sau modul în care funcţionează fluxurile comerciale între companii, ministrul Finanţelor a precizat că trebuie găsite soluţii pentru diminuarea capitalului negativ din companii, astfel încât mult mai multe dintre acestea să devină solvabile, bancabile şi finanţabile din perspectiva atât a instrumentelor bancare, dar mai ales a celor statale.