• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GAEC 6 – clarificări de la ASAS. Ce lucrări de sol pot face fermierii după recoltat

    Roxana Dobre -

    Problema standardelor de condiționalitate GAEC rămâne de interes pentru fermieri și instituțiile implicate în agricultură. Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS) a trimis către Ministerul Agriculturii clarificări privind lucrările care se pot face după recoltat pentru GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile.

    ASAS a transmis la MADR o serie de clarificări, la solicitarea ministerului, vizate fiind standardele de condiționalitate pe care fermierii trebuie să le aplice pentru subvențiile agricole.

    Citiți și: Subvenții APIA 2023. Cele 9 GAEC-uri cu condiții obligatorii pentru plata la hectar

    Clarificări privind aplicarea GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă prezintă în exclusivitate clarificările transmise MADR de ASAS, document care este semnat de președintele Valeriu Tabără.

    ”Față de solicitarea dvs. privind interpretarea aferentă GAEC 6/PS 2023 ”acoperirea minimă solului pentru a evita solurile goale în perioada/perioadele cea mai sensibilă (cele mai sensibile)” trebuiesc analizați factorii de mediu (temperatura ambientală, precipitații, umiditate atmosferică, caracteristicile fizic0-chimice ale solului, însușirile specifice ale solului, zona eco-pedo-climatică), etc.

    În acest context un agroecosistem cultivat cu culturi de toamnă (cereale de toamnă, rapiță, mazăre) recoltate în sezonul estival se confruntă cu următoarele fenomene:

    – Creșterea temperaturilor ambientale la peste 30-32° (conform prognozelor ANM);
    – Reducerea precipitațiilor atmosferice sub 50% (în majoritatea zonelor cultivatoare de cereale de toamnă) în raport cu media multianuală (conform prognozelor ANM);
    – Creșterea gradului de aridizare și reducerea umidității relative a aerului (consecință a asocierii creșterii temperaturilor medii zilnice cu reducerea cantității de apă din precipitații);
    – Creșterea gradului de evaporare a apei din sol și a evapotranspirației vegetației remanente;
    – Pierderea accelerată, accentuată și ireversibilă de apă liberă din stratul superficial arabil, din cauza lipsei/absenței unei culturi oarecare sau unei vegetații ruderale care să joace rolul de cultură de acoperire;
    – Creșterea gradului de îmburuienare a miriștilor pe baza rezervei semințelor de buruieni din stratul superficial al solului și a pierderilor de semințe din specia de cultură (samulastre) care asigură acoperirea minimă a solului până la înființarea culturilor de toamnă, în condițiile în care nu se înființează culturi succesive, culturi secundare, culturi verzi, culturi de acoperire etc.

    O clasificare sumară a fenomenelor enumerate situează pe primul loc pierderea accelerată a rezervelor precipitațiilor, creșterea gradului de aridizare, lipsa condițiilor de vegetație a plantelor, inclusiv a celor din flora spontană.

    Din aceste motive, singura intervenție agro-fito-tehnică menită să conserve apa în sol, mai ales în condițiile în care se prognozează o vară extrem de secetoasă, este distrugerea capilarității stratului arabil imediat după recoltare culturii premergătoare, în condițiile menținerii unei părți din vegetația ruderală și a accelerării apariției samulastrei.

    Operațiunea de distrugere a capilarității solului din stratul superficial se poate realiza prin:

    Discuire superficială a miriștii cu bateriile de discuri înclinate în același sens, cu cel mult 10° (sexagesimale) față de axa de înaintare, eventual perpendiculare pe aceasta;
    Afânarea superficială a solului cu combinatorul echipat cu cuțite-daltă.

    Ambele lucrări au avantajul că nu distrug buruienile din vegetația remanentă post recoltă decât în proporție mică, stimulează răsărirea samulastrei și a rezervei de semințe de buruieni din stratul superficial al solului și împiedică semnificativ pierderea apei din acesta”.

    Citiți și: Nina Gheorghiță, LAPAR: Condiționalitățile din PNS nu fac decât să ne reducă randamentele pe fermă. Nu au argument științific

    Ce prevede GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile

    Obiectivul GAEC 6 principal îl constituie protejarea solurilor în perioadele și în zonele cele mai sensibile.

    Cerinţele obligatorii pentru fermieri sunt următoarele:

    1. Pentru a proteja solurile în perioada cea mai sensibilă a anului (15 iunie – 30 septembrie), fermierii trebuie să păstreze terenul acoperit pe cel puțin 80% din suprafața arabilă a exploatației.

    Acoperirea solului se poate asigura: prin miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi de cel mult 2 săptămâni.

    Fermierul trebuie să asigure acoperirea cu miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate pe perioada 15 iunie – 30 septembrie a cel puţin 80% din suprafaţa arabilă totală determinată în urma tuturor controalelor la nivelul întregii exploataţii, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi de cel mult 2 săptămâni.

    Acoperirea cu vegetaţie sau resturi vegetale în perioada ce mai sensibilă a anului (15 iunie – 30 septembrie) se verifică pe toate parcelele de teren arabil ale fermei, inclusiv pe parcelele cu suprafaţa mai mică de 0,3 ha și pe suprafețele de teren arabil nesolicitat la plată.

    Dacă în perioada 15 iunie – 30 septembrie cultura principală este în vegetație, nefiind încă recoltată, atunci aceasta asigură acoperirea solului. Miriștea rămasă după recoltare include și resturile vegetale existente pe terenul arabil.

    În cazul culturilor permanente, acoperirea minimă a solului în perioada cea mai sensibilă a anului (15 iunie – 30 septembrie) înseamnă fâșii înierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale pe cel puțin 50% din suprafața culturilor permanente din exploatație.

    2. Perioada cea mai sensibilă pentru sol: perioada de vară (15 iunie – 30 septembrie) caracterizată prin temperaturi foarte ridicate, lipsa precipitațiilor, secetă pedologică și atmosferică, alte fenomene meteo extreme care pot cauza uscarea excesivă a solului și apariția fenomenelor de eroziune, degradare și deșertificare.

    Respectarea cerinţelor GAEC 6 se verifică la nivel de parcelă agricolă.

    Reamintim că și APIA a venit cu o serie de clarificări după ce agricultorii au sesizat la Congresul Fermierilor, care a avut loc luni, 3 iulie,  că întâmpină probleme privind aceste reguli. Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Clarificări APIA pentru aplicarea GAEC 6 și GAEC 7, după sesizarea problemelor la Congresul Fermierilor


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații