• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Culturi de floarea-soarelui distruse de ciori – păsările au dat năvală și se hrănesc cu semințe

    Angelica Lefter -

    Agricultorii români au motive serioase să-și facă griji pentru producția de floarea-soarelui din acest an. Provocările au fost multe și s-au succedat în așa fel în cât fermierii nu au avut niciun moment să poată trage aer în piept și să caute cele mai bune soluții.

    Anul agricol 2022-2023 este unul cu numeroase provocări. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns războiul din vecinătate, care a dat peste cap piața cerealelor și a aglomerat porturile, căile ferate și drumurile, cu cereale trimise la export din Ucraina, nici natura nu este cel mai bun prieten în ultima perioadă.

    De la vremea cu fenomene extreme până la păsările câmpului care se hrănesc cu semințe, toate au lăsat să se înțeleagă că va fi un an greu pentru cei care s-au bazat pe această cultură în 2023.

    Ciorile au invadat culturile de floarea-soarelui

    Cultura de floarea-soarelui, supusă încercărilor naturii în acest an agricol

    De la răsărire și de când au dat primele frunze, floarea-soarelui a fost atacată de porumbei sălbatici și ciori de cultură. A urmat perioada de dezvoltare, dacă a mai rămas ceva pe câmpuri. Și au fost culturi care s-au dezvoltat armonios dacă au scăpat de seceta ce amenința zonele de sud ale țării și mai ales Bărăganul.

    Nu a trecut prea mult timp, că a sosit un nou val de provocări, marcate de vijelii, furtuni și fenomene extreme. În foarte multe zone din țară de culturile de floarea-soarelui s-a ales praful, au rămas tulpinile frânte și îndoite de vânt.

    Cultură de floarea-soarelui afectată de vijelii , județul Timiș (foto: Facebook/ Alexander Degianski)

    Floarea-soarelui, atacată din nou de ciori, de data aceasta la maturitate

    Acum, ca o ultimă pedeapsă a naturii, s-au întors ciorile de cultură. Au năvălit pe pălăriile de floarea-soarelui, astfel încât să nu rămână sămânță întreagă.

    Fermierii au transmis la redacția noastră, Agrointeligența – AGROINTEL.RO, imaginile dezastrului. Sute de ciori au năvălit pe culturile de floarea-soarelui din comuna Ciocârlia, sat Ciocârlia de Sus, județul Constanța. Și, convinși că vor distruge tot, agricultorii sunt din ce în ce mai sceptici că își vor scoate măcar investiția în cultura de floarea-soarelui din acest an.

    Cele mai grăitoare vor fi producțiile, însă la câte au avut de îndurat fermierii în acest an, dacă nu se vor lua măsuri drastice pentru reducerea numărului de păsări și agricultorii nu vor primi despăgubiri de la stat, este greu de preconizat dacă se vor încumeta să mai cultive floarea-soarelui și pentru anul agricol care urmează.

    Cultura de floarea-soarelui distrusă de ciori, județul Constanța

    Lege depusă în parlament pentru vânarea ciorilor tot timpul anului

    Există, totuși, speranțe. După ce publicația noastră a prezentat în premieră și în exclusivitate mai multe cazuri ale fermierilor care anul acesta au avut culturile distruse de păsările sălbatice, în special de cioara de semănătură, în Parlament a fost depus un proiecte de lege care va face posibilă vânarea acestor ciori tot timpul anului.

    Inițiatorul proiectului de lege, deputatul Nicu Niță, a arătat că în România, ciorile s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani, ”fapt constatat şi de fermieri, care se plâng de pagube din ce în ce mai mari, mai ales la culturile de primăvară – porumb, floarea-soarelui, soia, dar şi la dovleci, pepeni”.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare