Ministrul Florin Barbu, în mijlocul fermierilor: ”Am notat problemele și vom veni cu soluții”
Angelica Lefter -Un dialog deschis cu fermierii și discuții direct în fermele acestora au marcat sfârșitul de săptămână al ministrului Agriculturii, Florin Barbu. Recent întors de la Bruxelles, la Consiliul Agrifish, Barbu a mers în județul Bistrița-Năsăud pentru a aflat direct de la producătorii agricoli care sunt problemele cu care aceștia se confruntă la nivel local.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, s-a aflat în acest sfârșit de săptămână la Bistrița-Năsăud, într-o amplă vizită de lucru, de două zile, unde s-a întâlnit cu fermierii pentru a discuta problemele de actualitate din agricultura românească, prilej cu care a vizitat mai multe ferme.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a întâlnit vineri, pe 28 iulie. și ieri, sâmbătă – 29 iulie, cu fermierii din Bistrița-Năsăud, la invitația președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan și a primarului comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate. Barbu a fost însoțit în cadrul vizitei pe meleaguri bistrițene de președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu.
”Ministrul agriculturii Florin Barbu a fost prezent astăzi, 28 iulie 2023, la o întâlnire de lucru cu fermierii din județul Bistrița-Năsăud la Centrul Cultural Dacia, la invitația președintelui Consiliului județean Emil Radu Moldovan și a primarului comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate. În cadrul dialogului, oficialul MADR și-a exprimat satisfacția de a se afla în mijlocul fermierilor, pentru a le cunoaște problemele și, în special, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții în beneficiul tuturor, pentru dezvoltarea agriculturii românești. Cu această ocazie, Florin Barbu a prezentat programele și prioritățile mandatului său, a analizat dificultățile cu care se confruntă producătorii agricoli, oferind acestora soluții concrete”, se arată pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: ”Toate problemele fermierilor ni le-am notat și vom veni cu soluții”
Aflat în vizită de lucru în județul Bistrița-Năsăud, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a promis fermierilor că problemele lor au fost notate și ulterior se va veni cu soluții, potrivit bistriteanul.ro.
”Am înțeles problemele fermierilor. Fiți siguri că toate problemele fermierilor noi ni le-am notat și vom veni cu soluții. Mai mult decât atât, am invitat foarte multe asociații să vină la Ministerul Agriculturii pentru a discuta cele mai importante proiecte pe care le va avea Ministerul Agriculturii în perioada următoare”, a transmis Florin Barbu.
În aceeași întâlnire cu fermierii bistrițeni, Florin Barbu s-a referit și la problema transportului cerealelor din Ucraina prin statele aflate în vecinătatea zonei de conflict. ”Am cerut prelungirea de la 15 septembrie a importurilor de cereale din Ucraina. Am avut discuții cu omologii mei din cele cinci state europene pentru prelungirea listei de produse din Ucraina. Fiecare stat va aduce argumentele necesare”, a declarat ministrul.
Acesta a completat că se vor găsi compensații pentru fermierii care au suferit pierderi în 2023.
Bistrița este luată în calcul pentru montarea unui sistem antigrindină
În cadrul aceleiași întâlniri cu fermierii, ing. Aurel Onigaș, administratorul firmei Pombis din Bistrița, l-a interpelat pe ministrul Agriculturii pe tema sistemului antigrindină, atât pentru Bistrița, cât și pentru Sălaj sau Cluj, fiind zone care nu beneficiază de acest sistem.
Ministrul Florin Barbu a menționat că în săptămâna care urmează va avea loc o ședință în care se va pune pe tapet această temă. Potrivit oficialului, la finalul anului, prin octombrie-noiembrie, pot fi alocate fonduri pentru aceste sisteme, dar, în lipsa unui Acord-cadru, nu mai este timp de execuție, pentru că durează licitațiile, a arătat răsunetul.ro.
”Săptămâna viitoare – toate punctele sunt prinse, și acesta de aici de la Bistrița – vom face Acordul-cadru și vom finanța proiectele foarte ușor. Eu mă ocup de lucrul acesta și vă promit că trebuie să ajungem la cele 200 de puncte antigrindină asumate prin Programul de guvernare. În momentul de față avem 29, este luată în calcul și Bistrița, dar procedura de a face investiția este greoaie. Investițiile sunt atât de ușoare, vorbim de niște platforme de beton, împrejmuire și echipamentele sunt date de Armată și achiziția este foarte ușoară”, a spus ministrul Agriculturii.
Ministrul de resort a mers în mijlocul câtorva ferme din județul Bistrița-Năsăud pentru a lua pulsul problemelor și afacerilor din agribusiness-ul practicat la nivel local.
Ieri, sâmbătă – 29 iulie, ministrul Florin Barbu a mers în ferma lui Mircea Cotuți, care deține Mocodia – Solarii Legume Mocod, aflate în comuna Nimigea. ”Producția este valorificată în piețele agroalimentare din județul Bistrița – Năsăud, dar și în cele trei magazine pe care fermierul le deține în municipiul Bistrița, orașul Sângeorz Băi și localitatea Mocod. De asemenea, procesează o mare parte din legume și fructe, obținând conserve, bulion, pastă de tomate, zacuscă, sucuri”, a arătat MADR
De asemenea, Ferma Agro Carmolact Prod, cu una dintre cele mai vechi tradiţii românești în creșterea animalelor în vederea obţinerii producţiei de lapte, a fost vizitată de ministrul Florin Barbu.
”Al treilea obiectiv vizitat de ministrul Florin Barbu a fost ferma SC ITL Agrocomplex SRL, ce are ca obiect principal de activitate achiziționarea, îngrășarea și vânzarea vițeilor, în special al export”, arată MADR pe pagina oficială de Facebook.
O altă oprire a ministrului a fost în cadrul societății Vie – Vin Lechința SRL, la familia Botiș, care cultivă o suprafață de 28 hectare de viță de vie.
În final, la invitaţia primarului Ioan Mate, ministrul Florin Barbu a participat la ”Ziua Grâului”, sărbătoarea recoltei, devenită o tradiţie la Sânmihaiu de Câmpie.
”Cu această ocazie, oficialul MADR a luat cuvântul și i-a felicitat pe cei prezenți pentru organizare și a transmis că astfel de manifestări contribuie la păstrarea obiceiurilor și tradițiilor în satul românesc”, a informat MADR.