• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamente la pomi în luna august. Lucrări obligatorii

    Roxana Dobre -

    Tratamente la pomii fructiferi în luna august și lucrări ce trebuie făcute obligatoriu în livadă în această lună. Zilele de caniculă, dar și perioadele prelungite fără ploi au favorizat apariția dăunătorilor, fiind nevoie ca pomii să fie stropiți pentru a se asigura recolta de fructe din toamnă.

    Stropirile ce se fac la pomi în luna august trebuie să respecte un calendar specific, dar și să ia în calcul situațiile ce apar în fiecare an în livadă, atrage atenția ing. Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman din Afumați, județul Ilfov. Specialistul  a oferit pomicultorilor o serie de sfaturi privind tratamentele și măsurile urgente care ar trebuie luate acum în livezi.

    În urma perioadei secetoase si caniculare din ultima perioadă și care se preconizează și în viitorul apropiat, dăunatorii sunt foarte agresivi și apar mai multe generații. De aceea pomicultorii trebuie să ia urgent măsuri.

    Citiți și: Tratamentele ideale pentru livada de cireși

    Atac de boli în livadă (foto: Marius Roman)

    Dăunători la pomii fructiferi în luna august

    Dăunătorii ce apar la pomi în luna august sunt deosebit de agresivi și sunt favorizați de vremea toridă și de secetă. Astfel, dăunătorii care au înregistrat atacuri agresive din cauza caniculei sunt omizi, păduchi de frunze, defoliatori, cicade s.a. De asemenea, pomicultorii trebuie să fie atenți și la boli de vară la pomi, precum rapăn, făinare, pătări ale frunzelor. De asemenea, au fost sesizate atacuri de monilinia fructigena și de botritis (putregaiul cenușiu).

    Citiți și: Neoplasme la plante. Cauze și remedii pentru coarnele de pe frunze

    Stropiri de august la pomii fructiferi. Lucrări necesare

    În luna august, pomicultorii trebuie să intervină cu tratamente, dar și cu lucrări de vară. Ing. Marius Roman recomandă să se ia toate măsurile care se impun. Primele măsurile sunt cele agrotehnice după care se trece la tratamentele cu produsele de protecție a plantelor.

    Astfel, pomicultorii care observă atacuri cu afide sau omizi trebuie să rupă lăstarii infestați și să îi ardă. Simpla aruncare a lor nu este suficientă  deoarece dăunătorii pot migra din nou la pomi.

    Citiți și: Tratamente la pruni și la peri în iulie și august

    Mai departe se trece la greblarea, strângerea și arderea frunzelor care au căzut din pom timpuriu și care reprezintă sursă de infecție atât pentru anul acesta, dar și pentru anul viitor. Este necesară și strângerea fructelor bolnave și îndepărtarea acestora din plantație/grădina, atât cele care sunt în pomi, dar și cele căzute pe jos.

    Citiți și: De ce cad prunele înainte de coacere. Soluții

    Tratamente la pomi în luna august

    Ce tratamente se fac la pomi în luna august ne lămurește tot ing. Roman. Acesta precizează că în cazul pomilor la care există producția pe pom și urmează să fie recoltată ăn următoarele 10 zile se vor trata cu următoarele produse: Switch – 0,1% + Karate Zeon- 0,02%, cu precizarea că timp de 7 zile nu se vor recolta/consuma fructe din acești pomi.

    În cazul speciilor/soiurilor care au fost recoltate sau la care fructele nu se vor consuma în următoarele 14 zile se vor trata astfel: Luna Experience – 0,05% + Folpan – 0,15% + Afinto – 0,02%. Timpul de pauză, până la recoltat minim 14 zile.

    Citiți și: Boli și dăunători de vară la pomii fructiferi. Tratamente eficiente pentru combaterea lor și salvarea producției de fructe


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină