• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a publicat în Monitorul Oficial! Noi condiții la plata subvenției APIA pentru pajiști!

    Roxana Dobre -

    Modificări pentru subvenții, publicate în Monitorul Oficial. Fermierii care au cerut bani pentru pajiști permanente au la dispoziție noi specii de plante pe care le pot introduce în cultură.

    În Monitorul Oficial nr. 729 de astăzi, 8 august, a fost publicat Ordinul nr.317/2023 care aduce o serie de modificări al ”ordinul subvențiilor” nr. 80/2023 privind criteriile de eligibilitate pentru plățile APIA, care se deja în vigoare din luna februarie.

    Citiți și: Schimbări în ”Ordinul subvențiilor” pentru fermierii activi care încasează subvenții de la APIA

    Subvenții pentru pășuni

    Noi specii de plante eligibile pentru pajiștile permanente care încasează subvenții 

    O modificare pentru fermierii o reprezintă agrearea unor noi specii de plante care pot fi cultivate pe pajiștile permanente. Este vorba despre: stuf, papură și rogoz. Acesta au fost introdusă prin anexa 25.

    Astfel conform noului ordin:

    „r) «pajiști permanente» sunt terenuri folosite ca pășuni permanente și fânețe permanente, consacrate producției de iarbă și de alte plante furajere erbacee cultivate sau spontane, inclusiv cele menționate în anexa nr. 25 la prezentul ordin, care nu au făcut parte din sistemul de rotație a culturilor din exploatație timp de cel puțin cinci ani, astfel cum sunt prevăzute la pct. 4.1.1.2.3 din PS 2023—2027; acestea pot include și alte specii, precum arbuști și/sau arbori, bune pentru pășunat, cu condiția ca iarba și alte plante furajere să rămână predominante.

    Lista speciilor de plante erbacee utilizate pentru obținerea furajelor grosiere de pe pajiști cultivate sau recoltate în sistem de paludicultură

    – 2. La articolul 2, litera y) se modifică și va avea următorul cuprins:

    „y) «suprafața agricolă» înseamnă o suprafață care cuprinde terenuri arabile, culturi permanente și pajiști permanente, astfel cum au fost definite la pct. 4.1.1 și 4.1.2 din PS 2023—2027, respectiv în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 86/2014, cu modificările și completările ulterioare.

    Citiți și: Subvenția APIA pentru pajiști: Fermierii, obligați să asigure o încărcătură de minim 0,2 UVM/ha

    Modificări privind eligibilitate documentelor pentru subvențiile la pajiști

    La articolul 6 alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:

    „a) copie conform cu originalul de pe contractele de concesiune/închiriere/comodat încheiate între, pe de o parte, primării/consiliile județene, ADS sau alte entități de drept public și, pe de altă parte, crescătorii de animale sau asociațiile crescătorilor de animale, din care să reiasă suprafața de pajiște permanentă utilizată, valabile la data depunerii cererii.

    Contractele de concesiune/închiriere/comodat încheiate în condițiile legii înainte de intrarea în vigoare a prezentului ordin, având ca obiect utilizarea pajiștilor permanente aparținând unităților administrativ-teritoriale, continuă să își producă efectele până la data încetării prin modalitățile stabilite în contract.

    De asemenea un alt articol care se modifică, și se referă la documentele eligibile este art. 9, astfel:

    La articolul 9, litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

    „b) până la data de 15 octombrie a anului de cerere, documentele privind depozitarea/valorificarea fânului sau altor plante erbacee furajere prevăzute în anexa nr. 25 la prezentul ordin, în situația în care fermierul nu asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha. Activitatea agricolă minimă de recoltare prin cosit anual pe pajiștile permanente se face în perioada 15 iunie—1 octombrie a anului de cerere, cu excepția plantelor erbacee furajere prevăzute în anexa nr. 25, pentru care perioada de recoltare se realizează în fazele de debut ale ciclului de vegetație.

    Documentele doveditoare privind depozitarea/valorificarea fânului/altor plante erbacee furajere prevăzute în anexa nr. 25
    sunt:

    (i) declarația privind depozitarea fânului/altor plante erbacee furajere menționate în anexa nr. 25, în cazul persoanelor fizice, sau documentele contabile de gestiune, în cazul persoanelor juridice;

    (ii) fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, sau factura, în cazul persoanelor juridice.”

    La articolul 24 alineatul (1), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:

    „c) în cazul pajiștilor permanente asigură o încărcătură de animale de minimum 0,3 UVM/ha sau efectuează cel puțin o cosire anuală/realizează cel puțin o activitate anuală de recoltare, în cazul altor plante erbacee furajere prevăzute în anexa nr. 25, după caz.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!